Живот като кабаре: Sweety Bonbon и парижката драг сцена

Дилян Ценов

Снимки: Sweety Bonbon / Instagram

Да не се обиждат по-опитните, врелите и кипелите, но в началото ми беше трудно да повярвам, че Maxime и Sweety Bonbon са два образа в едно и също тяло. С риск да залепя страхотен етикет на всички драг кралици, Максим е твърде земен, за да го свържа с това изкуство. В хода на разговора ни споделя, че не желае да демонстрира нахаканото отношение, което сме виждали в риалити предаванията. Не го интересува толкова и визуалния елемент. Неговият двигател е изкуството, което може да покаже от сцената. В неговия случай това са танцът, пеенето и бурлеската, а сцената му са кабаретата в Париж.

Maxime се качва на парижката драг сцена преди осем години, като пътят му започва от легендарния гей клуб в Marais, Le Tango. Там, редом до едни от култовите имена на парижкия нощен живот, той започва да прави първите си драг изяви. Пътят му продължава в едно от големите парижките кабарета, Artishow, за да спре днес в Diva’s Kabaret, където той редовно се изявява преди пандемията. Maxime има късметът да превърне това, което обича, в занаят и днес Sweety Bonbon да изкарва хляба му вече от пет години.

Максим и Sweety са част от активната и пъстра общност на парижките драг изпълнители от кабаретата, с които Out.bg ще запознава читателите в следващите месеци. Една сладка и привлекателна страна, която мнозина от нас са виждали само във филмите на Bob Fosse. А тя е повече от жива и само чака падането на мерките в Париж. Междувременно, оставяме на Максим да ни разкаже повече за себе си.

ДИЛЯН: Здравей, като за начало би ли се представил на читателите на Out.bg и би ли разказал как започна твоя път в драг изкуството?

SWEETY BONBON: Казвам се Максим, а Sweety Bonbon е образа, в който се изявявам на сцена. Роден съм и израснах в Кан, където на шестгодишна възраст влязох в консерваторията, за да уча пиано. След като завърших обучението си, дойдох в Париж, за да уча в Международната академия по танци. Паралелно с това започнах работа в магазин за гримове, защото това ми харесваше. По същото време започнах постепенно да се интересувам от драг изкуството и да следя определени артисти. Преди осем години започнах да правя първите си представления. Първите ми изяви бяха заедно с Carlos Fenix и Lady Caramel в "Танго", които са две култови икони в Париж. Заедно правихме представления из цяла Франция. Малко след това кабарето Artishow ме забеляза, наеха ме и три години работих там.

ДИЛЯН: Как стана част от трупата на Diva’s Kabaret?

SWEETY BONBON: Christophe Soret, който ме познаваше от Танго и след това от Artishow, имаше план да направи ново кабаре в Marais. Тогава не знаех повече подробности за проекта, само ми бяха споменали нещо такова. Така се случи, че един ден изненадващо напуснах Artishow по лични причини. Никой не знаеше, че ще напускам, дори аз не бях планирал да стане така. И в деня, в който напуснах Artishow, час по-късно, Christophe ми се обади да ми предложи да се присъединя към Diva’s Kabaret.

ДИЛЯН: Защо избра драг изкуството?

SWEETY BONBON: Аз приемам себе си по-скоро като изпълнител, отколкото като драг кралица. Искам да правя представления, независимо дали става въпрос за пеене, танци или бурлеска. А как започнах ли? Когато бях малък, имаше едно малко кабаре в Кан, Le 7 club. Точно там видях за първи път драг кралици, които изнасяха своите програми. Този вид спектакъл ме очарова. За мен драгът не е свързан с изследването на женската страна в мен. Шоуто е това, което ме вдъхновява.

ДИЛЯН: Ще представиш ли своето алтер его, Sweety Bonbon?

SWEETY BONBON: Sweety Bonbon, това съм аз. Тя е част от мен. Когато съм на сцената, си позволявам много повече неща. Свободен съм, когато съм Sweety Bonbon. Но в същото време тя и Maxime са един и същ човек.

ДИЛЯН: Значи не разделяш тези два образа? За някои драг кралици двата образа са напълно различни същества, които нямат допирни точки.

SWEETY BONBON: При мен въобще не е така. Да, със сигурност, когато съм в образ, представям нещо много женствено. Когато съм на сцената, се държа като жена, но когато номера ми свърши, излизам навън да изпуша цигарата си, отново съм мъж и не ме интересува. Не обичам да се ограничавам и да се чувствам сякаш съм в клетка. На всеки трябва да бъде даден избор да бъде това, което е. Аз съм Sweety Bonbon и Maxime, мъжествен съм, когато си нося шапката, и съм женствена, когато си обуя токчетата.

ДИЛЯН: Кои бяха артистите, които те напътстваха в началото?

SWEETY BONBON: Най-напред беше един артист от Швейцария, който работеше в Кан, Joy. След това, когато пристигнах в Париж, работих много с Philippe Benhamou, известен със сценичното си име Golda Shower. Работил съм много и с Carlos Fenix, който ме научи как да се държа на сцената. Защото често, когато си още в началото на кариерата си, искаш да дадеш всичко от себе си, да се движиш хаотично във всички посоки например. Обаче когато нещата са по-прости, всъщност си много по-ефективен. Важното е да знаеш как да стоиш на сцената. Когато правиш жест или се обръщаш към някого с правилния поглед, правилната ръка, правилния жест, но премерено. Carlos ме научи винаги да давам нещо, без да преувеличавам. Научих, че трябва да намерим баланс между нашите предпочитания и тези на публиката. Трябва да правим изпълнения, които могат да достигнат до възможно повече хора. Аз залагам на по весела и празнична атмосфера, обичам латиното, фламенкото, неща в стила на Jennifer Lopez. Искам да дам на публиката малко радост и емоции.

ДИЛЯН: Има ли световни звезди, които са ви вдъхновили?

SWEETY BONBON: В това отношение съм наистина old school. Обичам Nina Simone, Aretha Franklin, Ray Charles, Doris Day, Judy Garland… Всички тези певци са ми повлияли. Тoва са наистина големи звезди.

ДИЛЯН: Твоят път започва с музиката. Като музикант ли се определяш преди всичко?

SWEETY BONBON: Да! Аз съм преди всичко музикант. Бях в Консерваторията от 6 до 11-годишен. Това, което не ми харесваше, беше да следвам партитурата по нота, затова започнах да импровизирам през цялото време и да уча сам популярното пиано. Класическото пиано го научих по-методично, следвах правилата. Но благодарение на популярната музика развивах слуха си и започнах и да пея.

ДИЛЯН: Защо избра да се преместиш именно в Париж?

SWEETY BONBON: Изкуството ме мотивира. И танца! Много обичам животните и дълго се колебаех дали да се насоча към животните и науката, или към изкуството. Когато бях тийнейджър например, не гледах телевизия - свирех на пиано и се грижех за домашните ми любимци. Имахме голяма клетка за птици вкъщи, два огромни аквариума, костенурки, зайци. Животните и музиката бяха двете ми страсти. Накрая се насочих към изкуството. Но и до днес все още обичам животните и имам няколко домашни любимеца вкъщи.

Интервюто е реализирано в партньорство между Out.bg и Garçon Magazine.

Последвайте Out.bg в Facebook и Instagram за още новини.

Споделете вашите новини и истории на spillthetea@out.bg.

Прочетете още