Защо е полезно да обявим публично местоименията, с които да се обръщат към нас?

Тодор Тотев

Снимка: Sharon McCutcheon / Unsplash

През далечната 2014 се събуждам, по навик отварям новините от IT света и прочитам новината на деня: Microsoft обявява новото си CEO: Satya Nadella. И моят полусънен мозък, свикнал на българските имена, веднага избухна в радост, защото помислих, че Microsoft са направили смелата постъпка да назначат жена на тази изключителна позиция. После видях снимката на Satya и се посмях над предразсъдъците си как трябва да звучат имената в различните култури.

Работейки в международна компания с офиси навсякъде по света, изключително често ми се случва както аз да не нацеля правилните обръщения към колегите си, така и те да се объркват, когато говорят с българи.

В това да си напишеш обръщенията няма нищо особено “активистко”. Един малък такъв жест дава възможност на хората да проявяват любезност, като се обръщат помежду си коректно, особено ако не се познават предварително.

Но също така, откритото заявяване на местоименията дава възможност на транс хората около нас първи да споделят с другите начина, по който се чувстват и приемат, без да става объркване и да се обръщаме към тях с грешните местоимения. 

Така че, приятели, сложете си местоименията. Със сигурност ще ви помогне в бизнес средата, а и ще помогнете на хората около вас да се чувстват приети. Най-простият начин е като ги добавите в автоматичния си подпис, която всяка пощенска система позволява.

Последвайте Out.bg в Facebook и Instagram за още новини.

Споделете вашите новини и истории на spillthetea@out.bg.

Прочетете още