Защо честваме Международния ден срещу хомофобията, трансфобията и бифобията?

Дилян Ценов

Снимка: Mercedes Mehling / Unsplash

Международният ден срещу хомофобията, трансфобията и бифобията е важно събитие за ЛГБТИ+ общността в световен мащаб, което се чества ежегодно на 17 май. За първи път кампанията е отбелязана през 2005 г. и целта и е да насърчи създаването на инициативи за защита на правата на ЛГБТИ+ хората по света. IDAHOT се отбелязва в повече от 132 държави, а тази година го честваме под наслова: "Заедно: съпротивлявайки се, подкрепяйки, лекувайки".

История на IDAHOT

IDAHOT (Международен ден срещу хомофобията, трансфобията и бифобията) е съкращението, най-често използвано от общността за този ден. Концепцията за деня се ражда през 2004 г. и след година работа по кампанията първият Международен ден срещу хомофобията официално се чества на 17 май 2005 г. През тази година 24 000 души и организации подписват манифест в подкрепа на кампанията. Датата е специално избрана, за да отбележи решението на Световната здравна организация да премахне хомосексуалността от Международната класификация на болестите през 1990 г.

През 2009 г. в съкращението е добавена и трансфобията, за да се обърне внимание на конкретните въпроси и действия, свързани с живота на транс хората. По този повод над 300 неправителствени организации от 75 държави, както и трима носители на Нобелова награда (Elfriede Jelinek, Françoise Barré-Sinoussi, and Luc Montagnier) подписват нова петиция. След това, през 2015 г. бифобията е добавена към официалното име на кампанията, за да обърне внимание на проблемите и на тази част от общността. От този момент нататък пълната абревиатура по този начин става IDAHOBIT.

Влиянието

От създаването на IDAHOT насам по света са провеждани безброй събития, включително и първите ЛГБТИ+ събития в Конго и Китай. Датата се е превърнала във важна част от ЛГБТИ+ активизма, защото покрай нея се дава гласност на важни проблеми и се ангажира вниманието на властите, медиите и обществеността към насилието и дискриминацията към общността. 

В исторически план няколко държави са въвели важни законови промени на този ден. Във Франция решението за приемането на еднополовите бракове бе обявено за конституционно на 17 май 2013 г. Отново покрай датата, Франция става първата страна, която официално премахва транссексуалността от списъка си с психични заболявания. В Тайван еднополовите бракове бяха приети на 17 май 2019 г.

Днес

IDAHOT се празнува днес в повече от 130 държави, включително и 37 от тях, в които хомосексуалните актове са незаконни. Общо над 1600 събития се организират от 1280 организации, като те са важен катализатор за обединяването на милиони хора в полза на признаването на всички права на ЛГБТИ+ общността.

В момента 69 държави по света все още криминализират еднополовите връзки. IDAHOT все още е важна платформа за борбата за правата на ЛГБТИ+ хората особено в тези страни.

Последвайте Out.bg в Facebook и Instagram за още новини.

Споделете вашите новини и истории на spillthetea@out.bg.

Прочетете още