Втората порция песни за Евровизия 2021 вече е тук

Андреа Драгов

Снимка: Eurovision / Twitter

Евровизия 2021 набира все по-голяма скорост и вече имаме цели 10 избрани песни. 5-те нови, които ще разгледаме днес са тези на Хърватия, Чехия, Норвегия, Финландия и Испания и ще ги сравним с миналогодишните им.

Хърватия избра на 13 февруари Albina за своя представителка. Завършилата на трето място в The Voice Hrvatska спечели националния финал Dora с песента Tick-Tock. За разлика от миналогодишния победител Damir Kedžo (Кеджо), тя ще пее на английски, като един припев се очаква да остане на хърватски по подобие на единия ред български в песента на Поли Генова за 2016 година. Другото, с което изпъква на фона на обичайните хърватски предложения, е, че песента е танцувална, първата такава от 2011-а насам, като по този начин бяга от очакваната за страната балканска балада. Традиция срещу съвремие:

2020:

2021:

3 дни по-късно беше разкрита песента на Benny Cristo за Чехия. Певецът с анголска жилка по бащина линия беше избран миналата година с песента Kemama (от OK, Mama) и получи втори шанс тази година. В Omaga (от Oh My God) се усещат доста по-малко от африканските му корени, както и в случая на Израел, но изглежда, това е печеливша стратегия за Чехия, защото реакциите са далеч по-положителни спрямо миналогодишните. Етно или не, това е въпросът:

2020:

2021:

Миналата събота пък станахме свидетели на първата суперсъбота (в евровизионните среди така се наричат съботите, в които се избират поне 3 песни в една и съща вечер).

Тя започна шоково за феновете, когато Норвегия не избра Keiino, победителите в зрителския вот на големия финал през 2019 г. За средностатистическия норвежец обаче няма нищо учудващо, защото песента на TIX в норвежката си версия вече е била радио хит в страната. Певецът, чието име идва от тиковете, за които е бил подиграван като дете заради Синдрома на Турет, все пак ще изпълни песента си на английски пред европейската публика. Всичко това се случи, след като миналогодишната избраница Ulrikke отказа да се състезава отново и се включи само като антракт. Драматична срещу нежна балада:

2020:

2021:

Финландия, от друга страна, успя да ободри почитателите на конкурса. Пост хардкор групата Blind Channel надви миналогодишния победител Aksel, който се превърна в първия неуспял да защити мястото си на конкурса. Песента им Dark Side е рап рок/ню метъл парче, а както знаем, най-успешният резултат на Финладия е единствената ѝ победа през 2006 г. с хеви метъл групата Lordi. Дали Linkin Park звученето може да е достатъчно за първото им топ 10 класиране оттогава?

2020:

2021:

Последна е Испания, която проведе национален финал само с две песни. И двете бяха изпълнени от Blas Cantó, след като миналата година не успя да стигне до голямата сцена. Певецът сподели, че въпреки загубата на баща си и баба си в последната година, много се радва на втория шанс, който е получил, и вложи цялата си душа в изпяването на Voy a quedarme (Ще остана), която в крайна сметка надделя над Memoria (Памет).

2020:

2021:

Откъси от всичките 10 избрани песни досега можете да чуете тук. Не забравяйте и че до края на деня (1 март) можете да помогнете на нашата представителка Виктория в избора на песента ѝ.

Последвайте Out.bg в Facebook и Instagram за още новини. Споделете вашите новини и истории на spillthetea@out.bg.

Прочетете още