Всичко, което трябва да знаем за първия Бургас Прайд

Коста Каракашян

Снимки: Фондация "Крокус" / Facebook

Преди няколко месеца ви запознахме с активистката работа на Руси Милев по повод борбата с хомофобските лепенки в Бургас и Пловдив. Заедно с подкрепата на местната община Руси се е ангажирал с нелеката задача да организира за първи път Бургас Прайд тази година.

Датата за Бургас Прайд е 15 май, тематично обвързана с Международния ден срещу хомофобията и трансфобията. Шествието ще се състои на пл. "Тройката" от 16:00 до 18:30 часа. Разбира се, каузата е постигането на пълното равноправието на ЛГБТИ+ хората, а конкретните цели на това издание на прайд са:

  • Да се противопоставим на езика на омразата в обществото, агресията и тормоза в училищата и на обществените местата
  • Да се борим за равни права, толерантност и свобода
  • Да бъдем заедно, сплотени, единни и отстояващи позицията си
  • Да се гордеем с това, че сме част от ЛГБТИ+ общността

Пред Out.bg Руси разказва, че мотивацията за този прайд е "самостоятелното решение да създам нещо ново и невиждано досега в Бургас, защото сме силна общност готова да овластява и подкрепя в името на любовта, справедливостта и неравенствата". Според него, конкретните предизвикателства за общността в Бургас правото на свободно движение на семейства и партньори от един и същ пол и дискриминацията из града.

Всеки който има желание да помогне за организацията на Бургас Прайд може да се включи в доброволческия екип на събитието. Някои от възможните отговорности са следене за реда преди и по време на шествието, заснемане на фото и видео, координация по време на шествието и концерта, както и след приключването му.

Желаещите могат да се свържат с Руси Милев по имейл тук.

Последвайте Out.bg в Facebook и Instagram за още новини.

Споделете вашите новини и истории на spillthetea@out.bg.

Прочетете още