Венцислав Сариев изследва насилието сред подрастващите в режисьорския си дебют "13-и август"

Коста Каракашян

Снимка: "13-и август" / Венцислав Сариев

“13-и август" е късометражен филм, вдъхновен от действителни събития, който разглежда темите за тормоза и насилието сред подрастващите и домашното насилие. Филмът е режисьорски и сценаристки дебют на младия актьор Венцислав Сариев. 

В социалните мрежи, той сподели за социалната мотивацията зад лентата: “Посредством това, с което се занимавам, ще се боря срещу всички форми на насилие и потъпкване на човешките права. Вече правя първите крачки с моите приятели и продуценти от NO BLINK Studio, с които работя по дебютния си късометражен филм "13-и август", на който съм сценарист и режисьор.

Темата за насилието не е нова, но е вечно актуална и ще бъде актуална, докато това насилие не бъде разбрано, а причините за него лекувани и впоследствие отстранени. Колкото по-открито и често говорим за насилието, толкова повече имаме шанс да изградим защита срещу него” допълни той.

Екипът на филма кани всички съмишленици да подкрепят Indiegogo кампанията им, с която ще покрият разходите на филма за пост-продукция (монтаж, звуков дизайн, цветови корекции и визуални ефекти) и такси за международни филмови фестивали.

Венцислав е мотивиран да представи история, провокирана от действителен случай. Вместо да фокусира вниманието върху една конкретна случка, той и екипът използват темата, за да изследват и предложат отговор на въпроса какво всъщност провокира насилието.

Трите главни роли ще пресъздадат порочния кръг на насилието: насилникът, жертвата и свидетелят, а историята ще разгледа самите последици.

Една от основните цели на “13-и август” е, той да бъде показан както в средни училища, така и в рамките на социално ангажирани събития под формата на прожекции с дискусии. Филмът е подкрепен от Национал фонд "Култура". 

Гледайте тийзъра и подкрепете създаването на "13-и август" в Indiegogo кампанията тук:

Последвайте ни в Facebook и Instagram за още новини.

Споделете вашите новини и истории на spillthetea@out.bg.

Прочетете още