Възходът на OnlyFans: Franky Fox и Philipp Wants за сайта за възрастни

Дилян Ценов

Снимки: Franky Fox / MenArt, Philipp Wants / Instagram

В материал от 2019 г., The New York Times предсказа, че OnlyFans ще бъде повратен момент за индустрията зa възрастни. От създаването на платформата за платено съдържание през 2016 г., броят на потребителите не спира да расте. Но миналата година ръстът беше рекорден. Логично.

Ограничителните мерки в повечето страни бяха началото труден период за работниците в секс индустрия. Лишени от възможността да напускат домовете си, много от тях се обърнаха към единствения изход – интернет. Това беше единственият вариант и за потребителите, които имаха нужда да компенсират онова, което вече не можеше да се намери. You name it, както се казва.

Точни статистики липсват, и все пак по данни на Variety, към август 2020 г. OnlyFans има над 50 милиона регистрирани потребители, спрямо 26 млн. през март същата година (данни на Mashable). За 2019 г. по неофициални данни платформата има 60 хил. създатели на съдържание. В края на август 2020 г. Variety докладва, че създателите на съдържание са вече около 750 хил.   

Ако някой има съмнения, направете една бърза проверка. Проверете профилите на любимите си порно актьори или crush-ове в Twitter или Instagram. Ако сред вторите все още има изключения, то почти няма порно изпълнител, чиито профили да не препращат към някоя от платформите за платено съдържание. 

Що е то OnlyFans, за тези, които не знаят? 

ОnlyFans е онлайн платформа, която дава възможност на всеки потребител да монетизира съдържание, което сам създава. Основана през 2016 г. в Лондон от Timothy Stokely, платформата не е специализирана в съдържание за възрастни: потребителите могат да качват всичко – фитнес тренировки, йога, танци и така нататък.

И все пак, еротичното и порнографското съдържание е това, което донася най-голям поток от посетители. Всеки може да избере дали да си направи потребителски профил или да стане създател на съдържание. Платформата функционира на базата на месечни абонаменти, които варират от 5 до 20 долара месечно. Или казано с едно изречение: лицето Х има OnlyFans за 10 долара на месец, аз много го харесвам, и се абонирам на съответната месечна цена за неговия профил. Това дава достъп до цялото му съдържание, като абонаментът може да бъде прекъснат по всяко време.

Често се случва създателите на съдържание да пускат промоционални оферти. Платформата прибира 20% от месечния приход на създателите на съдържание, а останалото отива в банковите им сметки.

Две години след анализа на The New York Times, и в условията на глобална пандемия, вече няма съмнение, че платформи като OnlyFans и JustForFans (подобна платформа, но специализирана изцяло в съдържание за възрастни) са силен фактор в порноиндустрията. Двете платформи към момента са сред лидерите в сектора.

В опит да добием по-ясна представа за този свят, Out.bg предлага на читателите историите на двама създатели на съдържание. Единият е французин, живял дълги години в Париж, а в момента живее в Лондон. Другият е от Австралия и в момента живее в Германия. Специално пред Out.bg, двамата хвърлят светлина върху една област, която у нас остава все още сравнително непозната. 

Franky Fox, Германия

"Казвам се Franky и съм австралиец, който никога не е планирал, но някак си се озова и се установи в Германия. Дълга история за любов, секс и интриги, но ще запазя това за мемоарите ми. Шегата настрана, в Европа ми харесва и не планирам да я напускам скоро."

Franky обича секса и не вижда нищо лошо в това да направи малко пари от това. Решава да си направи OnlyFans, когато си дава сметка, че вече разпраща достатъчно голи снимки и видеа в Instagram и Grindr. "Защо да не монетизирам това съдържание, казах си. Знаех, че искам да снимам за студията, така че OnlyFans изглеждаше като удобен начин да вляза в индустрията за възрастни. Обикновено публикувам ново съдържание веднъж седмично. Към момента съм в топ 14% на създателите в OnlyFans, тоест дребна рибка в сравнение с големите акули в океана. Артистична натура съм и харесвам да развличам хората. Също така обожавам секса. Дотук няма изненади! Що се отнася до секса, това, което ме възбужда, е да знам, че на партньора ми му харесва. Харесва ми да правя порно, защото това помага на потребителите да разпуснат... а мен пък ме възбужда."

В началото платформата го привлича, защото е сравнително лесна за управление и феновете могат лесно да влязат в контакт със създателите на съдържание. Срещу 9,99 долара на месец, последователите на Franky Fox получават ново съдържание всяка седмица. "Съдържанието ми е комбинация от солови, по двойки или групови видеа и снимки. В основата са готините момчета, които си доставят удоволствие един на друг, което включва доста практики."

Думите му потвърждават статистиките – последователите му за 2020 г. се увеличават вследствие на наложените локдауни. 

Предимствата на платформата според Franky са ясни. Много хора не харесват блясъка на студиините филми. Докато видеата, снимани в домашна обстановка често са по-естествени, истински и това може да бъде още по-привлекателно. Но според него няма нужда да се лишаваме от нищо. "Не ме разбирайте погрешно, обичам да правя и филми в студио. Харесвам също да ги гледам и да се си правя кефа на тях. (Не на моите собствени филми, разбира се!) Някои момчета просто не харесват студийното порно. Според мен има място и за двете. Малко е като със сексуалните предпочитания. Искаш да си само топ или ботъм? Окей, действай. Но ако си верс, като мен, защо да не се възползваш и от двете."

Финансовият фактор не е решаващ в случая. Franky споделя, че се радва на постъпленията, но това не е основният му източник на доходи. Но... "Поддържам връзка с някои модели от OnlyFans, които използват подобни платформи като единствен източник на доходи. И се справят доста добре. Съветът ми към всички, които искат да правят това, е да си дадат сметка, че това е РАБОТА. Да заснемеш секса, е най-лесната част. Много време минава в монтиране на материала, в публикуването, в промотирането и в изграждането на голяма фенбаза." допълва още той. 

Коя е най-голямата заблуда, която хората имаме във връзка с вас, порноактьорите? "Може би това, че ние сме образите, които си създаваме в порноиндустрията! Хората често са изненадани, като ни опознаят и разберат колко нормални сме всъщност. Имаме си приятели, семейства, имаме сметки за плащане, не си обуваме панталоните на двата крака едновременно. Само ги късаме и правим страхотен секс, който споделяме за ваше удоволствие. Така че... почти сме нормални!"

Philipp Wants, Лондон

"Избрах OnlyFans, защото ми беше омръзнало да правя порно, което за мен е една фалшива реалност, даваща фалшива представа за секса. В моя профил не публикувам порно, а истински секс, без симулации, пренавиване или фалш. Там съм си аз, нося дрехите, които на мен ми харесват, монтирам си видеата, правя собствената си реклама, имам си таргет и се ориентирам към него."

Така описва мотивацията си Philipp, който решава да лансира своя профил в платформата през септември 2020 г. За няколко месеца вече е събрал около 150 абонати, и по негови думи, броят се увеличава с всеки изминал месец. Срещу 8 долара на месец, абонатите му получават средно около 4 публикации на седмица, главно видеа с продължителност около 20 минути и снимки от фотесесии. В случая, Philipp се ориентира само към порнографско съдържание, често включващо по-екстремни и фетишистки сексуални практики.  

Как започва всичко? "Винаги съм бил привлечен от порното. Имам ексхибиционистична природа, но истинската причина е това, че в началото изобщо не се чувствах комфортно в тялото си. Не можех даже да изляза по шорти на улицата. Затова реших да тествам лимитите си и стана така, че обикнах това, което ми се случва. Откакто започнах да се занимавам с това, добих увереност в себе си. Започнах да се снимам преди около 8 години, предимно в свободното ми време, но от юли 2020 това е основната ми дейност."

Преди няколко месеца, Philipp е част от филм на Lucas Entertainment, с участието на Allen King. Въпреки възможността да има кариера като професионален актьор във филмите за възрастни, това не представлява интерес за него. "Не съм заинтересован от порното, освен ако предложението не ме заинтригува наистина или ако би се отразило добре от рекламна гледна точка. Както казах, не се интересувам от това фалшиво представяне на секса. Порното е фантазия, сюрреалистична визия, която изкривява реалността. Хората трябва да чуят това. Един пасивен, на когото му се изреждат десетина мускулести XXL мъже, това не съществува или дори да се съществува, се случва много рядко."

По отношение на предимствата на по-аматьорското порно съдържание, Philipp е категоричен: на хората все повече им омръзва от повърхностния елемент в студиините филми. Днес те търсят повече реализъм, индивидуалност, по-достъпно съдържание. Тук идва моментът и на директния контакт със създателите на съдържание, който играе в полза на платформите. Там всички потребители могат да разменят лични съобщения със създателите и да установят връзка с тях. Нещо, което е много по-трудно в студийната система. 

Що се отнася до финансовия елемент, Филип успява да превърне своята дейност в основен метод за изхранване. "Днес печеля достатъчно, за да живея. Това е основният ми източник на доходи, но прекарвам много време в работа. Най-приятното е да получавам съобщения от моите фенове, които ми предлагат да снимаме заедно,и които разбират посланията, които искам да предам с работата ми."

Към тази дейност се добавя и другият му профил, този в платформата JustForFans. Докато OnlyFans е за всякакъв тип съдържание, JustForFans се специализира само в порнографското съдържание. "Голямата разлика между двете е възможността да публикуваш съдържание с видеа показващи по-екстремни практики, като фистинга и други подобни, които не се допускат в OnlyFans. За пример, думата фистинг е забранена в OnlyFans."

Думи като тези имат потенциал да стават все по-често срещани явления, предвид сегашната ситуация. А платформи като OnlyFans, вероятно ще бележат все по-голям ръст. Предстои да видим как новите правила на Instagram ще се отразят на всички тези създатели на съдържание, които към момента използват социалните мрежи за основен метод на реклама. В най-лошия случай, все още има Twitter... засега.

Последвайте Out.bg в Facebook и Instagram за още новини. Споделете вашите новини и истории като ни пишете на spillthetea@out.bg.

Прочетете още