Васил Гарванлиев: Няма нищо по-силно и красиво от истината

Коста Каракашян

Снимки: Васил Гарванлиев

Срещаме се с Васил Гарванлиев, един от най-вълнуващите участници от Евровизия 2021, който само преди няколко дин се разкри като гей, поставяйки голям прецедент за музикална звезда от Източна Европа. Вече разказахме за песента на Васил, а днес си говорим с него броени дни преди да замине за Ротердам, където ще започне трескавата подготовка за музикалния конкурс, в който той представлява Северна Македония.

КОСТА: Здравей, Васил! Кажи ни къде си сега. Как върви подготовката за Евровизия?

ВАСИЛ: В момента се намирам в затишието преди голямата буря, а настроението се променя от час на час! Усещам вълни от емоции и вълнение, които идват на приливи и отливи.

Готов съм за конкурса и вече нямам търпение да стъпя на сцената, за да споделя моята истина.

КОСТА: Изявявал си се като оперен певец в Лондон, Торонто и Чикаго. Какво от този опит ще си вземеш като тайно оръжие за Евровизия?

ВАСИЛ: Дисциплина, търпение, контрол, фокус.

Много съм благодарен, че завърших университет с отличие след като учих вокал и вокални техники 10 години. Всичките прослушвания, представления и уроци са ме направили артистът, който съм сега.

КОСТА: След песента ти от миналата година You, фокусът ти тази година е върху самоувереността и заявяването на себе си с Here I Stand. Какво те вдъхнови да погледнеш навътре този път?

ВАСИЛ: Истината. Винаги се вълнувам от истината и съм на поход към нея. Може да не е най-лесния път, но е този, по който трябва да поемеш, за да можеш да заспиш спокойно вечер.

КОСТА: Какво те мотивира тази година да покажеш подкрепата си към ЛГБТИ+ общността и да се разкриеш публично?

ВАСИЛ: Исках да се разкрия от много време насам, откакто се върнах в Македония, за да се фокусирам върху поп кариерата си след над 20 години навън.

Знаеш как са нещата в балканските страни - много обичаме клюките и да изкарваме нещата от контекста им. Имах нужда да се разкрия по правилния начин и да споделя гласа си… истинския си глас като човешко същество с биещо сърце. Всички сме свързани и е нужно да се грижим за тази връзка.

Когато разговарях с Attitude веднага усетих, че точно този разговор е правилния начин да направя тази важна стъпка и да споделя голата си истина. Много съм благодарен за това.

КОСТА: Наистина се възхищаваме на силата и честността ти и се надявам, че и българските артисти ще последват този прекрасен пример от теб. Какви бяха реакциите досега от куиър общността в Северна Македония?

ВАСИЛ: Куиър общността реагира наистина страхотно… внимателно, но положително. Много хора създадоха фалшиви профили, за да коментират и да ми благодарят. Възхищавам им се. Тази подкрепа ми дава вяра и сила.

Ако мога да си пожелая едно нещо, то би било да живеем свободно и честно без никакви задръжки. Няма нищо по-силно и красиво от истината. 

Знам, че не е лесно, но имам вяра в куиър общността и съм с всички вас. 

КОСТА: Припознавам много от себе си в твоята история, защото и аз съм гей мъж, който се върна в Източна Европа, за да творя тук. И все пак, понякога е трудно да заявиш себе си в една по-консервативна страна. Как усещаш този процес при теб?

ВАСИЛ: Аз говоря на езика на музиката. Музиката е моят живот, моят паспорт и моето бягство. 

Фокусирал съм се толкова много върху музикалното ми приключение, че не оставям външните фактори да ме притесняват. В музикалните ми видеа досега е имало много знаци за тези, които обичат да анализират. 

Много е трудно при нас защото почти всеки живее мислейки “какво ще кажат съседите”… което е тъжно и ограничаващо.

Западните страни приемат свободата за даденост. Трябва да ги образоваме, за да разберат и да застанем уверено заедно, за да започнем бавно да създаваме промяна за всички.

КОСТА: Вярваш ли, че е важно да бъдем пример и да покажем на ЛГБТИ+ хората в Източна Европа, че могат да бъдат щастливи, успешни и куиър едновременно?

ВАСИЛ: Да. Ние сме хора. Сърцата ни бият. Всички сме едно цяло!

КОСТА: Можеш ли да ни издадеш леко какво можем да очакваме от теб на сцената?

ВАСИЛ: Истина. Магия. Изненада. Уязвимост. 

Много се вълнувам да видя как всичко ще се събере на едно място! Има няколко елемента, който трябва да бъдат точни, за да се получи възможно най-силно. Tine и Mari свършиха наистина невероятна работа докато ми помагаха да споделя моята истина и да ѝ вдъхнем живот на сцената. 

Пожелаваме успех на Васил и нямаме търпение да го гледаме на сцената на Евровизия!

Последвайте Out.bg в Facebook и Instagram за още новини.

Споделете вашите новини и истории на spillthetea@out.bg.

Прочетете още