Унгарският парламент забрани ЛГБТИ+ темите в училище, копирайки руски хомофобски закон от 2013

Коста Каракашян

Снимка: Rémy Bonny / Twitter

Унгарският парламент прие нов закон, който забранява дискусиите на тема хомосексуалност или промяна на пола в училище, след гласуване този вторник.

Предложеният закон бе изготвен от “Фидес”, консервативната партия на премиера Viktor Orbán. Той бе приет със 157 гласа “за” и само един “против” от независим депутат, докато останалите опозиционни партии бойкотираха самия вот. 

Новият закон е насочен към съдържание, което "насърчава" или "изобразява" сексуалното и половото многообразие. Според “Свободна Европа” забраната ще важи и за реклами и филми, насочени към непълнолетни, под претекста, че забраната ще предпазва от педофилия.

Преди гласуването Neela Ghoshal, заместник-директор по правата на ЛГБТИ+ хоравата в Human Rights Watch, каза “Управляващата партия в Унгария безскрупулно използва наратива за "защита на децата", за да ограничава права и да се опита да направи ЛГБТИ+ хората невидими”. Новият закон ще затрудни работата на доставчиците на здравни услуги, преподаватели и артисти, споделят още от организацията.

Новият закон е поредната успешна атака срещу достигнатите права на ЛГБТИ+ хората в Унгария от правителството на Orbán. Драконовите мерки срещу ЛГБТИ+ общността идват след лицемерния секс скандал с евродепутата József Szájer, заловен по време на гей оргия в Брюксел.

През май 2020 г. правителството прокара друг законопроект, който включваше разпоредби, възпрепятстващи транс и интерсекс хората да променят своя полов маркер в официалните документи, в нарушение на правата им гарантирани според Европейската конвенция за правата на човека (ЕКПЧ). През декември парламентът прие изменение на конституцията, което забранява на еднополовите двойки да осиновяват деца.

„В този срамен ден мястото на опозицията не е в парламента, а по улиците“, написа кметът на Будапеща Gergely Karácsony във Фейсбук.

През 2019 г. Фидес заплаши с бойкот реклами на Coca-Cola, в които се изобразяват еднополови двойки, споделящи безалкохолна напитка. През 2020 г., когато Labrisz, организация на лесбийки, бисексуални и транссексуални жени, публикува книга с приказки, озаглавена "Страната на чудесата е за всички", в която фигурират ЛГБТИ+ герои, правителството я принуди да прикрепи стикери към книгите с предупреждение, че те съдържат "поведение, несъвместимо с традиционните роли на половете".

Законът на унгарското правителство следва директно закона за "гей пропаганда", приет в Русия през 2013 г., който е използван за закриване на онлайн услуги за информация и насочване към психично здраве за деца и за обезкуражаване на групите за подкрепа и специалистите по психично здраве да работят с деца.

Според Human Rights Watch последното анти-ЛГБТИ+ нападение в Унгария "поражда отговорност" за Европейската комисия и другите държави-членки на ЕС, да предприемат действия и да потърсят отговорност от унгарското правителство.

Днес, в брийфинг на Европейската комисия, при запитване за анти-ЛГБТИ+ законите на Унгария, отговорът представен гласи, че “държавите членки трябва да намерят правилния баланс при защитата на децата.” Отговорът на Комисията е многозначен и не обръща внимание на целенасочената пропаганда на правителството на Orbán, която цели да уеднакви хомофобията и педофилията като една обща опасност.

Източник: Marek Grzegorczyk / Emerging Europe

Последвайте Out.bg в Facebook и Instagram за още новини.

Споделете вашите новини и истории на spillthetea@out.bg.

Прочетете още