Унгария ще проведе референдум за хомофобски нов закон, критикуван от ЕС

Коста Каракашян

Снимка: Budapest Pride / Twitter

Министър-председателят на Унгария Viktor Orbán предложи провеждането на референдум за новия закон, който цели да дискриминира ЛГБТИ+ общността под фасадата на защита на децата. Спорния нов закон бе остро критукуван от Европейския съюз като хомофобски, което провокира провеждането на референдума.

Във видеоклип, публикуван в сряда във Facebook, Orbán очерта гласуването с пет въпроса, в което ще се пита обществеността дали подкрепя "популяризирането" на съдържание, свързано със сексуалната ориентация сред децата. Орбан призовава обществеността да гласува с "не".

Петте въпроса, които референдумът включва, са зададени по манипулативен и провокативен начин с цел да предизвикат страх и чувство на опасност в родителите. Гражданите на Унгария ще имат възможност да отговорят с "да" или "не" на следните пет въпроса:

  1. Подкрепяте ли провеждането на презентации в държавните образователни институции с цел запознаване на непълнолетните с теми, свързани със сексуалната ориентация, без разрешението на техните родители?
  2. Подкрепяте ли окуражаването на процедури за смяна на пола за непълнолетни?
  3. Подкрепяте ли предоставянето на лечение за смяна на пола на непълнолетни лица?
  4. Подкрепяте ли да се показва на непълнолетни медийно съдържание със сексуален характер , което може да повлияе на тяхното развитие?
  5. Подкрепяте ли да се показва на непълнолетни медийно съдържание, което демонстрира смяна на пола?

"През последните седмици Брюксел ясно атакува Унгария заради нейния закон за защита на децата. Унгарските закони не позволяват сексуална пропаганда в детските градини, училищата, по телевизията и в рекламите", заяви Orbán във видеоклип във Facebook.

Членове на Европейския парламент и други европейски лидери разкритикуваха новата политика, като холандският министър-председател Mark Rutte заяви, че Унгария "няма място в ЕС".

Според CNN, по време на последната среща на лидерите на ЕС при закрити врата министър-председателят на Люксембург Xavier Bettel остро е предупредил Orbán: "Дядо ми е бил евреин, аз съм гей и мога да живея свободно. Но прочетох този закон. Знам какво се случва, когато една цяла група хора бива превърната в малцинство".

Седемнадесет други държави членки подписаха писмо до председателите на институциите на ЕС, в което изразяват подкрепата си за правата на човека, както е посочено в член 2 от споразуменията на Европейския съюз.

Миналата седмица Европейската комисия обяви процедура за нарушение срещу правителството на Orbán във връзка със закона. Законът забранява всички образователни материали и програми за деца, за които се смята, че насърчават хомосексуалността и смяната на пола.

Белгийският политолог и ЛГБТИ+ активист Rémy Bonny сподели в Twitter: "Организирането на референдум за отнемане на основните права на едно малцинство напомня за Европа през 30-те години на миналия век. Този референдум не само връща ЛГБТИ+ общността в килера, но и застрашава основните права на децата."

Този уикенд предстои и 26-тото издание на Budapest Pride в унгарската столица. Активисти и ЛГБТИ+ общността ще се опълчат на новите хомофобски закони в едно Прайд ществие, което може да се окаже решаващо за бъдещето на Унгария.

Последвайте ни в Facebook и Instagram за още новини.

Споделете вашите новини и истории на spillthetea@out.bg.

Прочетете още