Великобритания е на път да забрани анти-гей терапията след дългогодишно забавяне

Коста Каракашян

Снимка: Bruno Aguirre / Unsplash

Великобритания е на път да забрани конверсионната терапия и да предостави по-голяма подкрепа на хората от ЛГБТИ+ общността, които са били подложени на така нареченото "лечение" в миналото, обяви кралица Elizabeth II. 

Кралица Elizabeth II обяви в ежегодното си обръщение към Камарата на лордовете на Парламента, че правителството на Великобритания си поставя за цел да забравни конверсионната терапия. Тя добави, че специални мерки ще бъдат предприети, за да се обърне внимание на "расовото и етническо неравенство и премахването на конверсионната терапия". 

Правителството заяви, че ще предприеме мерки да предотвратят тази "отвратителна практика, която може да предизвика психически и физически вреди". Заявлението идва след дългосрочно напрежение от общността, след като през 2018 година Theresa May обеща, че ще прекрати изключително опасната псевдо-терапия, която цели да промени сексуалната ориентация или половата идентичност на хората, подложени на нея.

Но решението да се забрани практиката идва бавно и правителството планира да се консултира по него, за да може да запази свободата на професионалисти като терапевти и преподаватели и да осигури правото на свобода на религията.

Според правителството, този подход "ще осигури на медицинските професионалисти, религиозни водачи, учители и родители да продължават да провеждат отворени и откровени разговори с хората". 

Националното ЛГБТИ+ проучване от 2017 година във Великобритания сочи, че от 108,000 ЛГБТИ+ хора в страната, 2% са станали жертва на някаква форма на конверсионна терапия, докато 5% са получили предложение за такава. В повече от половината от случаите, терапията се е извършвала от религиозни организации. 

По-рано тази година, в протест срещу бавните решения, трима от съветниците от ЛГБТИ+ борда на правителството подадоха своята оставка. За да потуши напрежението, правителството на Boris Johnson се произнесе през март, че ще представи законопроект съвсем скоро. 

Конверсионната терапия в световен план

По света много малко страни са забранили конверсионната терапия до ден днешен. Бразилия страна първата държава членка на ООН, която забрани практиката през 1999, когато забрани на психолози да работят със служби, които "предлагат лечение и лекарство срещу хомосексуалността". През 2018 година в тази дефиниция влезе и забрана за лечение за промяна на половата идентичност на човек.

Еквадор има забрана срещу центрове за конверсионна терапия и има строги закони срещу хора, които са извършили насилие с намерение промяна на сексуалната ориентация или полова идентичност на човек.

През 2016 година Малта стана първата европейска страна, която да забрани конверсионната терапия и първата, която да приложи действителни мерки на национално ниво, според доклад от ILGA.

Малта бе последвана от Германия, която забрани рекламата и извършването на такава терапия за малолетни лица чак миналата година. Някои региони от Австралия, Канада и Испания също така забраняват опасната терапия. 

Темата за конверсионната терапия в САЩ е засегната в мемоара на Garrard Conley "Заличено момче" издаден на български от издателска къща Колибри в партньорство с фондация Single Step. Мемоарът е писан по време на престоя му в България през 2016 г. и е преведен на повече от десет езика. Филмовата му адаптация е режисирана от Joel Edgerton и е достъпна в Netflix. Conley е автор на подкаста UnErased, в чиито изследва историята на конверсионната терапия в Америка.

Ако Великобритания изпълни обещанието си да наложи забрана, страната "ще се превърне в един от ключовите играчи" за този глобалния проблем, каза Lucas Ramón Mendos, координатор по изследване в ILGA World пред Washington Post. "Затова трябва да се уверим, че текстът на закона е добър."

Последвайте Out.bg в Facebook и Instagram за още новини.

Споделете вашите новини и истории на spillthetea@out.bg.

Прочетете още