Третият сезон на Pose е важно събитие за всеки с интерес към ЛГБТИ+ културата

Иво Стоянов

Снимки: Pose / FX

Културното значение на Pose за ЛГБТИ+ общността е кристално ясно. Сериалът, разказващ за живота на тъмнокожи транс и куиър хора на балната сцена в Ню Йорк през 70-те, 80-те и 90-те години, се превърна в незабавна аномалия след дебюта си през 2018 г. заради смелостта си да наеме цели 5 трансджендър актриси в главните роли  - Mj Rodriguez, Dominique Jackson, Indya Moore, Hailie Sahar и Angelica Ross. Исторически рекорд. Така че третият му и последен сезон е жизнено важно събитие за всеки, който има истински интерес към ЛГБТИ+ културата.

Pose, зад когото стоят основно четири фигури – Ryan Murphy, Brad Falchuk, Steven Canals и Janet Mock – е типична продукция на първия. Murphy, безспорно най-влиятелният и ключов гей продуцент/режисьор и сценарист в Холивуд е известен с чудесата, които прави откъм разнообразие на персонажи, с оригиналните си и иновативни идеи, но и с непостоянното качеството на продукциите си. При него, винаги първият или вторият сезон остават най-доброто от сериалите му, не умее да е постоянен в бъдещ план, а понякога и в сегашен. Негови са Popular, Nip/Tuck, Glee, American Horror Story, American Crime Story, Feud, Pose, The Politician, Hollywood и Ratched.

Макар и да не е говорил за това публично, Murphy привидно осъзнава, че е най-слаб като сценарист, затова трите му най-амбициозни и най-качествени продукции са трите, в които той почти или изцяло не пише - American Crime Story, Feud и Pose. Първият сезон на Pose беше почти перфектен, да, на моменти си личеше, че част от актрисите са неопитни пред камера, особено в първите епизоди, но ветерани като Billy Porter, Evan Peters и Kate Mara компенсираха и като цяло беше великолепна телевизия с много силна структура.

Във втория сезон обаче, Steven Canals и Janet Mock прихванаха слабостите на продуцента си и създадоха един разпилян сезон, който имаше своите силни моменти, но беше много под нивото на първия. Например, първи сезон беше номиниран за Emmy за Най-добра драма, а Billy Porter спечели за Най-добър главен актьор в драма, докато втори сезон беше игнориран в кралската категория запазвайки само номинацията на Porter, но този път без победа. Разбира се, и двата сезона имаха и други по-технически номинации като костюми, грим, прически и други. Затова когато се разбра, че сезон 3 ще бъде последен и то само със 7 епизода (първи имаше 8 епизода, а втори цели 10), бе нормално да има притеснения за качеството му.

С три излъчени епизода до момента, сценаристите затвориха устите на всички скептици, като ни подариха два от най-добрите епизода в сериала въобще. Става въпрос за втори епизод Intervention и трети епизод The Trunk, които са точно това, което превърна Pose в глобален хит: впечатляващи състезания, костюми и танци на балната сцена, развитие на персонажи и директно и автентично дискутиране на неудобни за обществото теми като СПИН епидемията, алкохолизма, наркоманията, проституирането, самозалъгването и отказа на родителите ти да те обичат, само защото си роден различен. За сметка на това, първи епизод On the Run е по-близо до сезон 2, изпълнен с претупани истории, неразвити ситуации и непостоянен ритъм, но въпреки това, предоставящ няколко незабравими момента.

Основната цел на трети сезон е да се завърне триумфално на наградите Emmy. Екипът не крие тази си цел, както и голямото разочарование на актрисите, че единственият номиниран сред актьорския екип, а и печелил веднъж, е Billy Porter. Никой не оспорва таланта и заслугите му, но всички намират за нечестно, че мъж е единственият оценен в сериал, чиято основна тема са транссексуалните жени.

Макар и горчивината на актрисите да е разбираема, Billy Porter като противоречивия и шармантен гей Pray Tell продължава да бъде най-впечатляващият актьор и в трети сезон, с умението си да владее камерата във всяка сцена. Горчивината, гневът, сарказмът, отровата, но и човечността, които актьорът успява да покаже са повече от впечатляващи и не би било изненада да спечели втора статуетка тази есен.

Колкото до жените, в първи сезон най-силно блестеше ослепителната Indya Moore като Angel, чийто сцени с Evan Peters бяха деликатни, нежни и някак вълшебни, но за жалост, сценаристите не и дадоха подобен материал в следващите сезони.

Във втори сезон Mj Rodriguez блестеше най-силно като добродушната, борбена и винаги позитивна Blanca. Тя безспорно е душата на сериала и продължава да заслужава признанието на Академията и в трети сезон. Angelica Ross сияеше в най-шокиращия и сърцераздирателен епизод във втори сезон като свирепата, амбициозна и безумно талантлива Candy, а Dominique Jackson като бляскавата, егоцентрична и вечно агресивна Elektra показа най-силната си страна като актриса в последния излъчен епизод от трети сезон. Angel Bismark Curiel и Dyllón Burnside също са страхотни като основните мъжки фигури в трети сезон Lil Papi и Ricky, като двамата допринасят със силно присъствие, чар и харизма.

Накратко, сезон 3 на Pose продължава да не бъде перфектен, но не му е и нужно, защото когато е добър, наистина е удивителен. Трите излъчени епизод са ясна заявка за взривяващ и запомнящ финал. Остават само 4 епизода, което значи, че обратното броене може да започне сега.

Най-доброто в първите три епизода

Жестокостта в интервенцията на Pray Tell, токсичността и сблъсъка между него и Ricky, конфронтациите между Elektra и майка ѝ (съвършената Noma Dumezweni, която вече впечатли цял свят с ролята си на корумпиран адвокат в The Undoing) и топлещите душата сцени на истинска подкрепа между Blanca и Pray Tell, както и между Blanca и Elektra. Те показват най-добре смисъла на сериала. Когато семейството ти не те подкрепя и не те заслужава, създаваш твое собствено такова заедно с приятелите си.

Най-лошото в първите три епизода

Скучният и блудкав персонаж, който са дали на иначе талантливия Jeremy Pope (с Emmy номинация за Hollywood). Злодеят карикатура, в който превърнаха Lemar (не помага, че Jason A. Rodriguez е много талантлив актьор и хореограф, но трагично слаб актьор).

Епизодите на Pose можете да гледате на живо в София в The Steps всяка събота в продължение на 7 седмици от 19:00. Повече информация тук.

Последвайте Out.bg в Facebook и Instagram за още новини.

Споделете вашите новини и истории на spillthetea@out.bg.

Прочетете още