Транс знамето най-после е iPhone емоджи

Коста Каракашян

Снимка: Emojipedia

След няколко години петиции и застъпничество, потребителите на Apple най-после могат да използват знамето на транс общността като емоджи. Знамето първо бе обявено като част от предстоящия ъпдейт по-рано тази година от консорциума на Unicode, който отговаря за въвеждането на нови символи.

Заедно с него бе обявено и емоджи със символа на транс хората, който комбинира мъжки, женски и genderqueer знаците в една силна картина. Докато потребителите на Apple най-после могат да го ползват след последния iOS 14.2 ъпдейт, то потребителите на Android му се радват в WhatsApp от 2019 насам.

Знамето на транс общността е в постоянната колекция на музей Smithsonian от 2014 насам и също е излагано в Белия дом по времето на президенството на Обама. Самото знаме е създадено от Monica Helms, транс активистка и военен ветеран, през 1999. 

Процесът за одобрение на ново емоджи е дълъг и сложен, но не е за подценяване. Според Adweek, ако емоджитата се считат за език, те биха били най-говореният език по света, популярен сред 92% от глобалните онлайн потребители. За хората от транс общността, това е възможност да покажат своята гордост и в онлайн пространството по един весел и достъпен начин. 

Прочетете още