Транс-следата в "Матрицата"

Никола Йотов

Филмът „Матрицата“ (The Matrix) излиза през 1999 година и бързо набира популярност. С първият филм Keanu Reeves поставя силно начало на световноизвестния американски франчайз със същото име. Светът на поредицата се сдобива и с още няколко видеоигри, анимационен филм и два игрални филма. Феновете на поредицата тръпнат в очакване на четвъртия филм, който се очаква да излезне в кината през април 2021 година. 

Lilly Wachowski и сестра й Lana Wachowski са транс жени, написали сценариите и режисирали трите игрални филма. Лана е първата от двете сестри, която публично заявява, че е транс жена през 2012 година, а четири години по-късно, Лили също прави изявление под натиска на медии, които я заплашват, че ще разкрият на света истината за нея.

В началото на август, във видео за YouTube канала на Netflix Film Club, Lilly разказва за мотивацията за написването на сценария на първия филм. Скоро след публикуването на това видео, Netflix допълва теорията с поредица от постове в Twitter, в която споделят още аспекти на филмите, които могат да бъдат разгледани като метафора за транссексуалността. Тази тема и преди е била повдигана от фенове, но за първи път намира официално потвърждение.

В клипа, Lilly казва, че „Матрицата“ е филм за желанието за трансформация, но през погледа на човек, който още не се е разкрил. Самата тя признава, че не е наясно до каква степен нейната транссексуалност е била част от процеса на писане на сценария, но потвърждава, че тези идеи са били в основата на създаването. Единствената причина метафорите да останат по-завоалирани е, според сценаристката Lilly, липсата на „готовност“ от страна на коорпоративния свят да приеме тази идея.

Теориите за транс-следата във филмите започват след като Lana Wachowski разкрива на света своята идентичност и дава повод за спекулации и нови прочити на филмите. Много от тях са потвърдени в постовете на Netflix в Twitter.

Героят на Keanu Reeves – Thomas Anderson/Neo служи като главен пример за много от тези метафори. Thomas е името, с което героят е роден и което представлява старият му живот на хакер, докато Нео е името, което той сам избира и което се проявява заради вътрешното му усещане, че нещо не е наред със света. Много хора от транс обществото не разбират веднага своята идентичност и при тях трансформацията започва по същия начин – с усещане, че светът не е такъв какъвто трябва да бъде.

Agent Smith символизира трансфобията според някои фенове, които отбелязват, че той никога не се обръща към героя на Keanu с избраното му име, а винаги го нарича „господин Андерсън“. Друга много популярна сцена от филма е тази с избора на Neo между червеното и синьото хапче. С червеното хапче, историята на Neo ще продължи в света на Матрицата и ще му позволи да изследва този свят, а синьото ще сложи край на историята и той ще продължи да вярва в това, в което и досега е вярвал. Сцената навява за хормоналната терапия, която често е важна част от прехода на хората в транс обществото от пола, определен при раждането към половата идентичност, с която се идентифицират. Тя се осъществява чрез приемането на хапчета с естроген или тестостерон (в зависимост от вида преход) и много фенове отбелязват, че много често хапчетата с естроген през 90-те години са били именно червени.

Neo не е единственият пример за метафори в целия филм. Постовете на Netflix са достатъчно много на брой и отбелязват много различни сцени от филма. Някои изглеждат по-недостоверни, но други, като героят Switch са потвърдени и от самата Lilly Wachowski.

Switch е персонаж от първия филм, който в истинския живот е мъж, но когато влиза в Матрицата се превръща в жена. Сред хората в транс обществото съществува термин наречен „egg” (от английски „яйце“) и се ползва за хора, които още не са осъзнали, че са транс. Според много от феновете, през ранните години на Интернет, много такива хора са влизали в аноними чат стаи, преструвайки се на момичета. Това подсъзнателно желание да експериментират им давало шанс да погледнат света, макар и за кратко, през погледа на жена и да видят дали се чувстват добре така. Анонимността на стаите предоставя безопасна среда за изпробване и за установявавне на идентичността на един човек.

Метафорите, оставени за зрителя, са многобройни и би било невъзможно да се споменат всички. Но с тази нова информация, феновете имат добър повод да изгледат трилогията още веднъж и да я погледнат през тази нова переспектива.

Прочетете още