Транс общността в България излиза на преден план

Коста Каракашян

Снимки: "България в транс" / Михаил Вучков & Теодора-Косара Попова

През следващите месеци ще ставаме свидетели на все повече и повече събития и проекти, посветени на транс общността в България. Радваме се да споделим, че обединяваме сили с фондация Single Step, страницата “Не на нетолерантността”, Национален фонд „Култура“ и филантропa Георги Балинов, за да достигнем до транс хората в страната и да им дадем възможност да се свържат в една здрава общност чрез поредица от затворени срещи, събития и артистични проекти.

Съвсем скоро ще разкажем в подробност за документалния филм "България в транс" и изложбата "Другите българки" - два авторски проекта на Михаил Вучков, които съпътстват кампанията и представят транс жените по един овластен и изключително впечатляващ начин.

С поредицата от затворени срещи се цели да се фокусират нуждите на транс хора в България. Първата среща с лекторите Антоний Христов и Мелиса Рангелова вече мина успешно, като срещите ще продължават с подкрепата на фондация Single Step, която консултира все по-голям брой транс хора и предоставя възможността присъстващите да получат психологична, здравна и юридическа консултация от специалистите Анна Жукивская, Момчил Баев и Наташа Добрева.

За мащабния проект, организаторите споделят: "Промяната на обществените нагласи спрямо трансполовите хора е много сложна задача, която изисква специален подход." Затова срещите са само част от програмата.

Изложбата “Другите българки” е проект, който Михаил Вучков развива от 2010 година, вдъхновен от личните истории на цяла група транс жени в България: "Картините показват, че независимо от крайната маргинализация на тази общност у нас, тя съществува и краси обществото ни. Фотографските възстановки правят паралел с картините на Майстора, който е запечатал последните българки, подчинени на патриархалните порядки, чиято маргинализация тогава е сходна с тази на транссексуалната българка днес."

Документалният филм “България в транс” също е авторски проект на Михаил Вучков, който е перфектното допълнение към изложбата "Другите българки", защото ще разкаже по един личен и безпристрастен начин истинските истории на момичетата, взели участие в изложбата.

Филмът и изложбата ще бъдат представени в Деня на жената, 8 март, 2022 година.

Ако сте част от транс общността и търсите подкрепа, свържете се с фондация Single Step.

Последвайте Out.bg в Facebook и Instagram за още новини.

Споделете вашите новини и истории на spillthetea@out.bg.

Прочетете още