Хореографът Tomi Paasonen за балета, автобиографията и куиър идентичността

Коста Каракашян

Снимки: Tomi Paasonen (сцена), Barbara Dietl (портрет)

Отново е време за разговор с един от международните артисти на фестивала за съвременен танц и пърформанс "Антистатик". Срещаме се с хореографа Tomi Paasonen, който тази вечер ще представи на Сцена Дерида своето ново представление "Ретроспекция – 5 сола за 5 десетилетия". С Tomi разговаряме за куиър идентичността, силата на автобиографията и как тялото може да бъде проводник за спомени.
 
КОСТА: В програмата се споменава, че работата ти се "характеризира с това, че винаги прави неща, които никога преди не е правил". Какво означава за теб преоткриването?

TOMI: Преоткриването за мен означава вълнение, приключение, експериментиране и тръгване на пътешествие, за да науча нещо ново. Означава да не се застоявам в начините си на действие, а да поддържам ума си гъвкав с нова информация. Разбира се, свързвам преоткриването със знанията и опита, които съм натрупал досега, но винаги има елемент на разгъване на знанията до някъде - това прави всичко много по-интересно.

КОСТА: В тази солова работа как черпиш вдъхновение от произведенията, които си хореографирал върху телата на други изпълнители?

TOMI: От 2000 г. насам работя предимно с методите на импровизацията, за да създам хореография, която е свързана с темата или с образа, чувството или формата, които търся. Това означава също, че всеки интерпретира или изпълнява импровизацията по свой индивидуален начин. Така че, когато прилагам тези методи към собственото си тяло, имам свободата да интерпретирам правилата и принципите на импровизацията по свой собствен начин. Това прави качеството на движението по-автентично за танцьора, което ми харесва.

КОСТА: Спектакълът използва много архивни материали и собствената ти история. Какво беше чувството да израснеш като куиър човек във Финландия през 70-те години?

TOMI: Имах огромния късмет да се родя в семейство, което никога не е поставяло под съмнение моята хомосексуалност. Бях дете, което се преобличаше и което обичаше да си играе с драг като дете. Родителите ми намираха това за забавно и очарователно нещо и никога не ми се караха, че съм артистичен човек, който танцува, пее и рисува. В училище, разбира се, ме тормозеха до известна степен, но подкрепата, която получавах както от семейството си, така и от учителите, беше толкова силна, че ми даде стабилна увереност в себе си. След като забелязаха, че не могат да ме наранят, започнаха да ме оставят на мира. Така че аз бях едно много гордо куиър дете, което е огромен ресурс в живота ми сега. Много съм благодарен, че съм имал такъв късмет, тъй като повечето куиър хора трябва да преминат през много травми в живота си. 

КОСТА: Как е формирала връзката ти с балета идентичността ти като куиър човек? 

TOMI: Ами балетното училище и класът, в който бях, бяха още едно място за подкрепа. Когато видях "Лебедово езеро" бях на 8 години и се влюбих в света на балета. Често обаче балетният свят може да бъде доста консервативен и строг, така че всъщност започна да влиза в конфликт с моята хомосексуалност. Винаги съм се интересувала и от субкултура и контракултура, пънк, драг, артхаус филми и експериментално изкуство, които бяха по-близки до моята куиър идентичност, отколкото строгия балетен свят. Мисля, че балетът ми предостави едно безопасно пространство за израстване, но когато собствената ми идентичност започна да се оформя, трябваше да го загърбя, за да стана по-автентичен. 

КОСТА: Защо автобиографията има такава сила за теб?

TOMI: През годините съм направил много произведения, които са автобиографични за танцьорите и изпълнителите. Харесва ми, когато изкуството и представленията са тясно свързани с живота, със света, в който живеем, и с начина, по който го виждаме чрез житейския си опит. Този вид изкуство, танц и пърформанс стават по-истински, сърдечни и автентични от чисто формалното академично и концептуално изкуство, защото усещаме информацията с всяка клетка на тялото си. То е по-достъпно за по-широка публика, защото се превръща в огледало на житейския опит на зрителя и комуникира на по-широко ниво. 

"Ретроспекция – 5 сола за 5 десетилетия" е част от 14-тото издание на фестивала за съвременен танц и пърформънс "Антистатик" тази вечер от 19:30 на Сцена Дерида. Повече информация и билети тук

Последвайте Out.bg в Facebook и Instagram за още новини.

Споделете вашите новини и истории на spillthetea@out.bg.


 

Прочетете още