The New East is Queer е новата платформа за радикалното куиър изкуство в Източна Европа

Снимка: Слава Дойчева

Днес се срещаме с Luke Stamps, създател на платформата The New East is Queer, която представя най-новото и въздействащо куиър изкуство от Източна Европа. Този месец с Luke си партнираме, за да представим България пред неговите 175 хиляди последователи в социалните мрежи. Интервюто с него е съвместен материал от Константин Георгиев и главния ни редактор Коста Каракашян.

КОСТА: Много се вълнувам да запознаем нашите читатели с теб! Можеш ли да ни разкажеш малко за себе си и как реши да създадеш The New East is Queer?

LUKE: Казвам се Luke, на 26 години съм и съм от Бирмингам, но живея в Лондон. В момента работя за Офиса на общността на нациите (UK Commonwealth Office) в отдела за международно развитие. Всъщност LGBT East и The New East is Queer са моите хобита и странични проекти.

Бих казал, че тези проекти се появиха още в детството ми. Дядо ми е от полски произход и по време на Втората световна война той е стигнал до Великобритания, за да започне нов живот. Той никога не говореше за войната. Докато бях тийнейджър, той внезапно почина и по същото време започнах да се запознавам с историята на Централна и Източна (ЦИЕ) Европа.

Предполагам, че в мен имаше едно съжаление, че никога не съм го попитал за неговата история или че дори не съм му казал, че разбирам и оценявам премеждията, през които е преминал той. Наистина вярвам, че е хубаво да усетим болката и негативните емоции, въпреки че понякога е по-лесно да ги държим в себе си.

След това в университета следвах история, а като магистър - права на човека, като и при двете се фокусирах върху Изтока. По това време, живеех, работех и учих в Прага, Киев и Косово. Започнах да забелязвам, че куиър изкуството е скрито underground и разцъфтява по интересен начин в новия изток. Реших да създам платформа, която да показва куиър таланти, истории и култура от този регион. Така се родиха The New East is Queer и LGBT New East.

КОНСТАНТИН: Имайки предвид полските ти корени, какво мислиш за ситуацията там в момента? Как и защо се стигна до "свободните от ЛГБТ хора зони" и какви са надеждите? Виждаш ли оптимизъм в целия този пейзаж? Особено в контекста на "Гей пропаганда" и историята на един руски младеж, който си мисли "ако нещата се закучат, винаги може да избягам в Полша".

LUKE: Не мога да кажа, че съм особено изненадан. След като изучавах този регион в детайл, виждам как Полша и другите държави от Вишеградската група стават все по-консервативни и свирепи в своите атаки към ЛГБТИ+ общността. Идентичността е нещо съкровено за Полша и Католическата църква е неизменна част от полското общество. Има големи премеждия, но имам някакъв оптимизъм.

Младите хора в Полша не са много различни от младите хора на запад. Имат достъп до интернет, Netflix, Spotify, YouTube и Instagram. Изследват своите идентичности и чрез този процес се запознават с красивия и вълнуващ куиър свят. В момента куиър културата е мейнстрийм. Ние сме по телевизията, в модата, киното, музиката и изкуството. Ние сме навсякъде. Наистина вярвам, че когато младите хора намират себе си, това мейнстрийм присъствие има ефект.

Но няма да е лесно. Ще отнеме много повече от няколко Instagram поста да се поправят тези грешки. Борим се с Католическата църква и едно консервативно правителство, което разрешава тези "свободни от ЛГБТ хора зони", забранява абортите и дори цензурира медиите. Но съм сигурен, че хората от Полша ще продължават да се борят за бъдеще, което е прогресивно.

КОСТА: Изглежда, че твоите проекти представят изтока през славянското му проявление. Като куратор и редактор, според теб какво обединява различните куиър субкултури и идентичности в този регион? Има ли и различия между тях?

LUKE: Някои от любимите ми форми на куиър изкуство имат силна връзка със славянската идентичност. Има много драг кралици, които боравят с традиционални славянски дрехи и музика: @cosmia.absurd, @babcia___ and @acnaattack, например. Споделям много от тях в Instagram профила.

Говоря за "Новия Изток" често. За мен това е един начин да групирам този регион. Но понякога и на мен ми е некомфортно да го използвам, защото осъзнавам колко уникални и мноогообразни са тези държави поотделно. 

Има много, което обединява куиър общността в "Новия изток". Трудностите в общността са подобни, но на различни нива, разбира се. Има една грубост в изкуството и е по-свързано с културата и традициите. Куиър изкуството в "Новия Изток" може да бъде и много патриотично. Намирам го за интересно и изненадващо.

КОНСТАНТИН: Какви различни проявления на мъжествеността (независимо дали куиър или хетеронормативна) наблюдаваш в този регион? Особено в контектса на Ангел Улянов, когото си представял няколко пъти. 

LUKE: Ангел Улянов е много вълнуващ. Музикалният клип на "Давай замутим" комбинира гопник културата и воугинга. Това видео е страхотен пример за това колко многообразна може да бъде мъжествеността в Източна Европа. 

Предполагам, че същото може да се отнесе и за Азис в България. Той постоянно изследва своя пол и идентичност. В един момент той беше в драг с перука и грим. Сега го виждаме по-мъжествен и мускулест. И през цялото време, музиката му е повод за наслада за много хора в България и Азис е една от най-големите звезди в индустрията. Така че определно вярвам, че има въможност да се експериментира с мъжествеността в тези общества и музиката е един от начините тези идеи да влязат в мейнстрийма.

КОНСТАНТИН: Много често дискурсът в Източна Европа е, че куиър хората не съществуват тук и че това е феномен, свързан със западните ценности. Това, разбира се, е оборвано много пъти и има много архиви, които показват историята на куиър културата и тук. Кои са някои от историите, които си открил в своя рисърч?

LUKE: През последните месеци открих толкова много, но трябваше да се гмурна малко underground, за да го намеря! Някои от откритията ми са българската режисьорка Слава Дойчева, чешката транс визуална артистка Toyen, румънския небинарен електронен музикален изпълнител ADMINA и дори един украински куиър рейв наречен VESELKA, създаден от Tweeman. Куиър талантите са навсякъде!

Източна Европа е изключително camp. Имам чувството, че има голяма гей енергия, която чака да бъде отприщена в света. Трябва просто да влезеш в Instagram, за да я откриеш. За съжаление, няма много платформи, които да я представят. Смятам, че това внушение, че куиър хората не съществуват в Източна Европа има по-голямо влияние отколкото осъзнаваме. Моят проект е опит да разчупим този стереотип и да предложим на света една база данни на куиър творчеството тук!

"Новият Изток" е куиър и ето я 82-годишната полска драг кралица, която го доказва!

Последвайте Out.bg в Facebook и Instagram за още новини. Споделете вашите новини и истории на spillthetea@out.bg.

Прочетете още