The Art of Hermès представя луксозни чанти до зашеметяващи картини

Коста Каракашян

Снимки: Omer Tiroche Gallery

Изложбата The Art of Hermès отвори врати в галерията Omer Tiroche в лондонския квартал Mayfair. Стилната концепция комбинира 10 луксозни дамски чанти от архива на Hermès, включително именитите модели Birkin и Kelly Hermès, с 10 картини на световноизвестни артисти като Andy Warhol, Christo, Pierre Soulages, Lucio Fontana, Piero Manzoni, Yayoi Kusama и други.

Дамските чанти Hermès са известни с изключителния си луксозен статут и се радват на славата на най-екслузивните луксозни чанти. Те биват създавани в специализирани ателиета под надзора на майстори, които се грижат за това всяка чанта да бъде уникат. Материалите са кожи от теле, крокодил, алигатор и гущер, внимателно боядисани и шити на ръка, за да пресъздадат формата и материалността, които са запазени марки на модната къща. 

В тази изложба самите чанти не са обрисувани или модифицирани, а са оставени да намерят естествен диалог с платната върху базата на сходен стил, тон, цвят или текстура. Кураторът и галеристът на проекта Omer Tiroche споделя, че комбинацията на всяка творба с чанта създава разговор с историята на изкуството и обвързва ексклузивността на дамските аксесоари с влиятелните картини.

В интервю за W Magazine, той споделя още, че подготовката за изложбата е започнала още лятото с телефонни разговори за заемането на чантите от жени, които имат лични колекции Hermès. "Една от жените не ползва чантата си през седмицата, но уикендите я ползва. Затова, всеки петък следобед ми се налага да и връщам чантата, след което да я взема понеделник сутрин, за да я върна в галерията".

Впечатляващите комбинации между картините и чантите правят впечатленеи и от разстояние в онлайн версията на изложбата. So Black Kelly чантата е изложена заедно с картината Concetto Spaziale (1962) на Lucio Fontana. Чантата от матова черна алигаторска кожа подчертава разрезите върху черното платно на творбата и създава усещане за симбиоза.

Творчеството на американския артист с български корени Christo е увековечено с колажа The Umbrellas (1989), който смесва маслени пастели, въглен, връв, стара карта и фотографии. Динамиката и силният естетически заряд е вкаран в диалог с електриковосинята Kelly Cut чанта.

Разбира се, не можем да говорим за мода и знаменитост без да спонемем Andy Warhol. Тук ситопечатът му Jackie (1964) е в диалог с също толкова влиятелна икона - неповторимата Grace Kelly и Kelly Touch модела, кръстен на нея. Този модел набира популярност след като набързо се сдобива с чантата на снимачната площадка на To Catch a Thief на Hitchcock, където тя прикрива първите признаци от бремеността си с дамската чанта.

Изложбата смело представя тезата, че тези модни аксесоари могат да се ценят със същия респект като една творба на изкуството. Те са не само модни артикули, но и творения и колекционерски предмети. 

За щастие, няма нужда да пътувате до Лондон - изложбата остава също толкова достъпна по време на карантина. За начало, вижте видеото долу, а след това в сайта на Omer Tiroche ви очаква виртуално пътешествие из изложбата

The Art of Hermès е достъпна онлайн до 18 декември, 2020.

Прочетете още