Танцьорът Валентино Владимиров: Когато танцуваш, има само едно правило

Коста Каракашян

Снимки: Robert Riese

Валентино Владимиров е български танцьор, хореограф и актьор, който от години живее и твори в Калифорния, САЩ. Работил е със звезди от музикалната и филмова индустрия като Christina Aguilera, Taylor Swift, Katy Perry, Todrick Hall и RuPaul. С Вал се срещаме онлайн, а ексклузивните снимки за Out.bg са снимани по FaceTime от фотографа Robert Riese.

Кой си ти и с какво се занимаваш? 

Кой съм аз? Роден съм човек с мъжка анатомия на третата планета в Слънчевата система. Това означава, че съм средната точка между всичко и нищо, ако мога леко да цитирам Blaise Pascal (френски математик, физик и философ — бел.ред.). Казвам се Валентино Владимиров. Обичам слънцето, морето, музиката и старите български филми. Живея и работя в Лос Анджелис. Аз съм професионален танцьор, хореограф и актьор. 

Valentino Vladimirov shot by Robert Riese

Кога за първи път се сблъска с танците? 

Първият ми сблъсък с танците беше като малък, може би на 7 години. Гледаx МTV и бях като обсебен от Britney Spears, Christina Aguilera, Mariah Carey и Shakira. Копирах движенията им и обичах да пея, макар че пеех фалшиво. Благословен съм с танца, но не и с гласа. За първи път посетих урок по танци на 17 години, когато семейството ми вече живееше в САЩ. От този момент досега не съм спирал да танцувам. 

Защо избра танца като начин на себеизразяване? 

Мисля, че танцът избра мен. За мен танците никога не са били само стъпки и движения. Всяко музикално произведение има своите правила и изисква различен подход, за да може песента и тялотo да се слеят и да станат едно. Тогава става магията и ти пленяваш зрителите. От самото начало моята връзка с танца беше различна. Аз чувствах музиката и страстта, но още не разбирах езика на тялото. Когато започнах да посещавам уроците по танци, всичко започна да идва на мястото си. Аз съм актьор, който е избран от танца да бъда негов спътник. Valentino Vladimirov shot by Robert Riese

Кога реши да го превърнеш в своя кариера и какво те провокира да стигнеш до LA? 

Когато влязох в гимназията, все още не бях сигурен какво искам да уча след като завърша. Влечаха ме химията и психологията, но след като започнах да уча актьорско майсторство и да танцувам, забравих за всичко останало. От този момент знаех, че трябва да съм на сцената, да творя и да помагам на хората да забравят за проблемите си поне за малко. Почувствах се свободен. Щом един човек почувства такава свобода, няма как да бъде опитомен. А до Лос Анджелис стигнах от инат, защото съм зодия Овен. Някои от роднините ми, с изключение на мама и татко, се смееха, нарекоха танците “хоби” и казаха, че ще трябва да си намеря “истинска” работа. Обожавам да ме подценяват. 

Valentino Vladimirov shot by Robert Riese

Работил си с много внушителни звезди като Christina Aguilera, Taylor Swift, Katy Perry, Todrick Hall и RuPaul. Какво те научи работата с музикални звезди на това ниво? 

Изключително благодарен съм за всяка една възможност да науча нещо ново. Ако човек се интересува, може да научи много от средата, в която е поставен, не само за звездите, но и за света около тях. Кои са хората, които те искат на работа и на които се доверяват заради професионализма и качеството на работата им? Защо е избран този гримьор? Защо този стилист? Защо този директор, продуцент и хореограф? Научаваш много. Също така научих и каква e моята стойност и колко съм готов да дам от себе си. Научих кога трябва да казвам “не”, дори на “внушителни звезди.”

Най-големият урок е, че винаги ще има нови възможности, но семейството е едно. Първите няколко години пропуснах важни за мен моменти със моето семейство. Независимо дали твоето семейство са мама и татко или семейството избрано от самия теб, отдели им внимание и време, защото то минава бързо. 

За феновете, които са гледали RuPaul’s Drag Race само по телевизията, какво е преживяването на снимачната площадка?

Oбожавам драг кралиците. Те са оригинални, безстрашни, креативни и знаят как да забавляват хората. За мен е огромна чест да бъда част от семейството на Drag Race. От тях се научих да бъда смел и безкомпромисен с решенията си. Дните ми на снимачната площадка на Drag Race са едни от любимите ми. Цял ден смях с кралиците, обикновенно работех с приятели и чаках с нетърпение RuPaul да влезе, so I can gag on that week’s look, darling (“за да мога да се задавя (от кеф) на тоалета и за седмицата — бел.ред.). Тя е висока, внушителена и веднага усещаш излъчването ѝ. Тя знае какво представлява и какво е изградила — шоуто, което направи драг мейнстрим. Vanjie…

Освен като танцьор се изявяваш и като хореограф и преподавател. Какво те вдъхновява, когато създаваш твои проекти?

Първото нещо е музиката. Тя е огромно вдъхновние. Когато чуя музика, започвам да виждам картинки в ума ми. Често започва с място - къде съм? След това - какво правя там? Следва - с какво съм облечен? Как се чувствам? От там започвам да се движа и създавам това, което усещам. Стиловете музика, които най-много ме вдъхновявят и наистина обичам са алтернативна музика, афро, регетон, baile funk, house и поп от 90-те.

Второто нещо, което ме вдъхновява е природата. Навън ми е много по-лесно да творя и да дам живот на една нова идея. Не обичам да съм пред огледало, когато творя. Чувствам се ограничен. Навън съм готов да експериментирам, въображението ми е свободно да си играе и се изгубвам в един изключителен свят. 

Продължаваш ли да твориш виртуално от вкъщи по време на карантината?

В Лос Анджелис все още всички танцови зали са затворени. Продължавам да творя от вкъщи и навън. Чувствам се като дете. Пуснали са ме да си играя пред блока. 

Какво мислиш, че танцът може да ни научи? 

Мисля, че танцът може да ни освободи. От липсата на самоувереност, от страха и от социално изградения затвор. От правилата, изградени от хора, които ги е страх от непознатото, от новото и от различното. Танцът може да ни научи да сме безстрашни. Танцът, както живота, минава бързо. Трябва да танцуваме страстно, искрено и без да ни интересува мнението на хората, особено на тези, които си сядат когато чуят музиката. 

Наскоро участва и в новия клип на Рут Колева, посветен на ЛГБТИ+ общността в България. Как беше процеса за теб и как ти се стори България? 

Това беше едно страхотно изживяване, макар и да бях с изкълчен глезен по време на снимките на видеоклипа. Клипът “Candy Coated” на Рут е първата ми професионална изява на родна земя и това, че е посветен на ЛГБТИ+ общността в България прави този момент още по-специален, не само в професионален, но и в личен аспект. Искам да благодаря на гения Милен Данков, който ми даде тази възможност.

Kато част от тази общност и като българин, имам задължение да покажа на по-младите хора, които тепърва осъзнават кои са, че няма нищо грешно в тях. Родени сме такива, каквито е трябвало да се родим. Всички заслужавме уважение, любов и шанс да следваме мечтите си. Не вярвайте на никого, който ви казва друго.

Какво би посъветвал хората, които никога не са се занимавали с танци досега, а имат желание? 

Няма по-добър момент от този сега. Няма значение дали ще е хоби, зумба или професионално обучение. Когато танцуваш, има само едно правило — трябва задължително и обезателно да се забавляваш. Ако наистина много се притесняваш, представи си, че си на плажа в Рио де Жанейро и си на третия коктейл Кайпириня. 

Последвайте Вал в Инстаграм: @vvladimirov

Прочетете още