Студент от Велико Търново заплашен с убийство заради пост, защитаващ ЛГБТИ+ общността

Светлозар Димитров, студент по политология от Велико Търново, стана жертва на онлайн заплахи за убийство, след като публикува в своя Facebook профил текст, който критикува насаждането на омраза срещу ЛГБТИ+ хората под претекста на християнски семейни ценности.

Повод за неговия пост е спонсорирана реклама от Давид Александров, член на сдружение "Род", чийто профил е посветен на "дейност свързана с анти-семейните политики и борбата срещу джендър идеологията." В платеният пост на Александров, семейните ценности са изкуствено противопоставени с движението на признаване на правата на ЛГБТИ+ хората:

"Ето защо днес е време да си спомним колко важна е тази градивна единица, днес се налага едно ново съвременно робство, може би по-коварно и опасно от тогава, защото врагът не е толкова ясно изявен, а е невидим и много коварен. Днес семейството е силно атакувано от ЛГБТ пропагандата, която най-нагло иска да си присвои ценностите градени и пазени през вековете. Атакувано е от социалната система, която представлява погрешната идеология на държавата, че е майка на нашите деца."

В отговор на противоречивия пост, Димитров публикува отговор със заглавието: “Tutorial: Как да изградим политичека кариера върху факта, че сме направили 4 деца и това, че се “борим” срещу джендърите?”

Пред Клуб '3', Димитров споделя, че го е провокирал факта, че публикацията е била спонсорирана и е целяла да натрупа подкрепа въз основа на противопоставянето на групи хора. В резултат на неговия пост, той получава онлайн заплахи от мъж, представящ се за дякон на Българската православна църква.

Предупреждаваме за грубия тон и заплахите за убийство в следните съобщения:

В Facebook пост, Димитров обобщава, че "жалбата е пусната и институциите са предупредени. Хора като "Дякон Георги Тодоров" не бива да бъдат допускани до църквата и не само. Използването на език на омразата и заплахите за убийство не трябва да бъдат пренебрегвани с лека ръка, а остро осъждани. Ще заведа дело срещу този човек и ще направя всичко възможно да понесе последствията, които законът е отредил."

Редакцията на Out.bg ще продължи да следи случая. Ако сте жертва на онлайн реч на омразата или заплахи, незабавно се обърнете към адвокат за правна помощ. Фондация Single Step, Младежка ЛГБТ Организация "Действие", фондация "Билитис" и Български хелзински комитет предоставят безплатна правна помощ.

Прочетете още