Стоунуолските бунтове: От протест към шествие за пълноценен и равноправен живот

Мартина Тонева

Снимка: Rhododendrites / CC BY-SA 4.0

В четвъртата част от колаборацията ни с фондация "Окрилена" си говорим за Стоунуолските бунтове. Първо се запознахме със значението на ЛГБТИ+ акронима, а след това и със сексуалното многообразие при животните и при хората в историята по света.

Не за пръв път разказваме за монументалната нощ в Stonewall Inn, която дава начало на Прайд по света, но историята е толкова важна, че се радваме да представим и авторската гледна точка на Мартина Тонева:

Бунтовете в бара Стоунуол в Ню Йорк се случват в продължение на седмица, започвайки на 28 юни 1969 г. Причината те да са важна част от историята на хората от ЛГБТИ+ общността е, че те вдъхновяват ежегодната традиция на Прайд парадите като протести и показват защо тази традиция продължава да е важна и нужна.

Цялото десетилетие в САЩ е било изпълнено с протести и социални движения за права на малцинствени групи и политически каузи. Активни са движението за граждански права на чернокожите хора, втората феминистична вълна, бореща се за репродуктивни права и равенство на работното място и протестите срещу Виетнамската война, което обяснява защо и хората от ЛГБТИ+ общността се изправят и защитават правата си.

По това време все още хомосексуалността и обличането с дрехи „на грешния пол“, или носене на по-малко от 3 дрехи, които отговарят на биологичен пол, е била незаконно. Това довело до отваряне на гей барове, където двойки са можели да бъдат заедно и да се обличат както искат, но те често са били държани от криминални групировки и мафиоти. Това водело до свободен тормоз на клиентите с изнудвания и липса на регулация на цените на алкохола. Единият плюс бил, че често, в случай на полицейска проверка, хората в бара били известявани предварително, за да имат време да си тръгнат или да „нормализират“ вида си.

Stonewall Inn бил предпочитан, защото имал сравнително ниски цени и допускал хора, които се обличали по-грандиозно като например драг кралиците. През вечерта на 28 юни, без известие, полицията направила проверка на бара и започнала да арестува хора. По все още неизяснени причини, това довело до по-бурна реакция от обикновено. Въпреки рутинната проверка на биологичен пол, за да се прецени дали се носят правилните дрехи, на клиентите и вкарването на арестувани в полицейски коли, някои започнали да се бунтуват. Това не е била и първата подобна реакция към тези проверки.

Три години по-рано имало малък бунт в Сан Франциско срещу полицейска проверка и в Лос Анджелис имало протести по същата причина. Въпреки това, точно проверката в Стоунуол се оказва последната капка. Последват бунтове в целия квартал, където се намирал бара, за да демонстрира общността негодуванието си срещу нечестните и дискриминационни закони. Голямото количество хора, които се включили, принудило и местни медии да го отразят и разпространят.

Въпреки че имало организации, които се борили за ЛГБТИ+ правата и по това време, те били прекалено мирни и, от днешна гледна точка се смята, че заради това не направили достатъчно голямо впечатление, за да направят промяна, за разлика от Gay Liberation Front, организацията, която се оформя месец след Стоунуол, и множеството подобни организации и активисти, които се вдъхновяват от бунта.

Прайд парадите по света са вдъхновени точно от този бунт против дискриминиращите закони и нрави срещу хората от ЛГБТИ+ общността и правото им на пълноценен живот. Това и ражда популярно днес изказване, че шествията са родени от протести.

ЛГБТИ хората все още нямат равни права с останалите и Прайд шествията са напомняне на хората и правителствата по света, че общността съществува и заслужава един пълноценен живот.

В последната част от колаборацията ни с фондация „Окрилена" ще разкажем за историята на ЛГБТИ+ хората в България.

Последвайте ни в Facebook и Instagram за още новини.

Споделете вашите новини и истории на spillthetea@out.bg.

Прочетете още