Срещаме се с последните песни от Евровизия 2021 преди първия полуфинал тази вечер

Андреа Драгов

Снимка: Destiny / Twitter

Към днешна дата всички участници от двата полуфинала без Австралия, както и директните финалисти са репетирали по два пъти. Повечето делегации без 5 пък се разходиха по тюркоазения килим в неделя, а при залозите положението е динамично, като първото място неколкократно се мени през изминалата седмица. Но да обърнем внимание и на последните 4 представени песни, както и на една преработена.

На 13 март се проведе финалът на шведската мини-Евровизия, а именно Melodifestivalen. Победител стана 19-годишният Tusse с песента Voices. Текстът е свързан с опита му на бежанец от Демократична република Конго, когато е само на 13. Сценичният му костюм съчетава стереотипно мъжки и женски дрехи и аксесоари, но той отказва да заяви с етикет своята сексуална ориентация или полова идентичност.

Миналогодишните победителки The Mamas, които бяха беквокалистки през 2019-а, опитаха отново късмета си да спечелят билета за Ротердам, но, за съжаление на феновете си, останаха само трети в класирането. Любопитен факт е, че през последните три години Швеция дава платформа на чернокожи изпълнители да представят страната си.

2020:

2021:

Два дни по-късно излязоха и последните три песни за конкурса на Азербайджан, Грузия и Малта. И трите преизбраха изпълнителите си от 2020-а с нови песни.

Азербайджан заложи на нещо подобно на миналогодишното си предложение. И двете песни са танцувални с етно елементи, тематизиращи силни жени, останали в историята, Cleopatra и Mata Hari. Това са съответно и заглавията им, като втората прави препратка към първата чрез повторното ѝ назоваване вътре в текста. Куриозите на двете парчета са различни. Текстът на Cleopatra започва с думите "Cleopatra was a queen like me/Straight or Gay or in between", засягайки тема табу в държавата, а именно различната сексуална ориентация.

Mata Hari пък включва три реда на азербайджански, като това е едва вторият път, в който езикът се чува от сцената на конкурса, след като Софи Маринова изпя "Mən səni sevirəm" (Обичам те) през 2012-а в Баку. Единственото нещо, което предизвика критики към изпълнителката, е подкрепата ѝ за Азербайджан във въоръжения конфликт с Армения в Нагорни Карабах, който доведе до неучастието на втората.

2020:

2021:

Грузия обаче рязко сменя стила. Миналата година თორნიკე ყიფიანი (Tornike Kipiani) щеше да представи пред Европа рок баладата Take Me As I Am, в която отказва да следва утвърдени западни стереотипи на поведение, докато тази ще изпее далеч по-спокойната любовна балада You. Едва 2–3 дни след представянето на настоящата той пусна пост във Facebook, в който нарече конкурса “shitshow” и изпрати нецензурни закани към тези, които оплюват новата му песен. След като разгневи местните почитатели, се опита сравнително несполучливо да се защити с още редица псувни.

2020:

2021:

Малта заложи на Destiny Chukunyere, която спечели Детската Евровизия през 2015-а в София. При нея също наблюдаваме смяна в темпото между 2020-а и 2021-ва. Докато All of My Love, писана от Борислав Миланов за Поли Генова през 2016-а, е по-сериозно soul парче за себеотдаването във връзка, то Je me casse (на френски “Чупя се (оттук)”) е electro swing песен, носеща феминисткото послание, че жените не се обличат по определен начин, за да се харесат на мъжете, а за собствено удоволствие. Песента дълго време беше на първо място при залозите, докато не започнаха репетициите, в които Destiny се появи в розова рокля на ресни, придаваща ѝ вид на една от танцьорките, без обаче да се движи особено, сливайки се с фона.

2020:

2021:

Сред първите пет песни, избрани за Евровизия, освен Албания и Украйна, Израел също намери време да преработи песента си. Най-съществената разлика е към нейния край, където са добавени тонове от свирковия регистър, които Eden изпълнява с лекота и на живо, видно от репетициите. Дали обаче засилването на конфликта между Израел и Палестина в Ивицата Газа няма да навреди на шансовете ѝ за добър резултат?

Set Me Free 1.0:

Set Me Free 2.0:

Ако сте пропуснали да прочетете за участието на някоя държава, можете да видите предишните статии тук.

Конкурсът ще се излъчи на живо по БНТ 1 и 4, както и в YouTube от 22:00 българско време днес, 18 май (първи полуфинал), вдругиден, 20 май (втори полуфинал с участието на България) и събота, 22 май (големия финал).

Ако пък ви се гледа в компания на куиър място, очакваме ви и трите вечери от 21:00 в The Steps.

Eurovision Bulgaria

Victoria Georgieva записа специален поздрав за всички нас! ???? Заповядайте на 18, 20 и 22 май в THE STEPS, за да я подкрепим по време на двата полуфинала и финала!???????? #Eurovision #OpenUp #ESC2021 #EurovisionBG Повече информация: https://fb.me/e/2o63KiIWj

Posted by The Steps on Tuesday, May 18, 2021

Последвайте Out.bg в Facebook и Instagram за още новини.

Споделете вашите новини и истории на spillthetea@out.bg.

Прочетете още