Солидарна акция защитава прожекцията на Sofia Pride Film Fest тази вечер

Коста Каракашян

Снимка: Библиотека ЛГБТИ+ / Facebook

Facebook групата Библиотека ЛГБТИ+ и Феминистка библиотека организират солидарна акция в защита на прожекцията на късометражни филми, част от Sofia Pride Film Fest тази вечер. 

Двете организации призовават всички членове на общността и нашите съмишленици да се съберат в една жива верига на събитието, "за да се застъпим за свободата на изкуството, за правото ни на култура, за правото да ходим на кино без страх". Акцията е в отговор на серията от хомофобски и вандалски атаки над ЛГБТИ+ пространства и събития през последните седмици в София, Бургас и Пловдив.

Един от късометражните филми "Змия" предизвика особено бурни реакции заради фалшиви сигнали, че сюжетът промотира педофилията заради историята за приятелство между дете и възрастен мъж. След разследване от МВР и отдела за престъпления с деца, филмът бе онеправдан и дори спечели симпатиите на полицаите, дошли да го оценят.

Организаторите споделят за солидарната акция: "Последните седмици станахме свидетели на все по-чести атаки и вандализъм с хомофобска пропаганда, хвърлени яйца, пияна, обсади и провокации. Няма да позволим това да продължи без отпор. Няма да позволим да бъдем лишени от култура. Няма да позволим произведения с потенциал да провокират хомофобските нагласи да бъдат цензурирани от хомофобни групи с политическа власт. Няма да позволим една група хора да бъде употребявана като изкупителна жертва в името на нечии партийни интереси".

Също част от програмата е късометражния филм "Байкал" на Деян Барарев, който представихме в поредицата #OutOriginals с режисьора и с интервю с двамата актьори Иван Стоянов и Александър Цеков

Призоваваме всички читатели да се включат, да доведат подкрепящи приятели и заедно да запазим свободата на изкуството да говори открито по важни социални теми!

Повече информация за акцията тук.

Прочетете още