Събираме се на солидарна акция за унгарската ЛГБТИ+ общност с фондация Билитис

Коста Каракашян

Снимка: Christo / CC BY-SA 4.0, Wikimedia Commons

На 15 юни унгарският парламент прие законодателство, подобно на руския закон за „гей пропаганда“, забраняващ всеки материал, който може да бъде видян от непълнолетни, който включва гей персонажи или каквато и да е подкрепа за ЛГБТИ+ общността. Новият закон, под претекста, че ще препази младите от педофилия, цели да цензурира всякакво съдържание, което "насърчава" или "изобразява" сексуалното и половото многообразие.

След негодуванието на международната общност и образуване на съдебни производства от Европейската комисия, премиерът на Унгария Viktor Orbán обяви референдум за потвърждаване на анти-ЛГБТИ+ законодателството.

Фондация "Билитис" организира акция на солидарност пред посолството на Унгария в София, за да изразим подкрепата си към унгарската ЛГБТИ+ общност. Събитието е част от международна акция на AllOut, която обединява цяла Европа в подкрепа на унгарската ЛГБТИ+ общност.

Акцията е на 14 август (събота) от 17:00 ч. пред посолството на Унгария на ул. „6-ти септември” №57.

Допълнително можете да изразите подкрепата си, като подпишете петицията на AllOut.

Събитието се реализира в рамките на проекта Rainbow Shield: Подобряване достъпа до правна защита на ЛГБТИ хората в България, финансиран по Програма „Права, равенство и гражданство“ на Европейския съюз.

Последвайте ни в Facebook и Instagram за още новини и споделете вашите новини и истории на spillthetea@out.bg.

Прочетете още