София куиър форум води онлайн дискусия за драг изкуството и поп културата

Коста Каракашян

Снимка: София куиър форум

Драг културата е навсякъде. Достатъчно е да включим телевизора и погледнем популярната музика или кино, за да открием образи и идеи, които намират своето начало в света на драга. Точно тези взаимодействия изследва втората онлайн дискусия на София куиър форум 2020: История на преобличането в България. 

Организаторите разказват: "Съвременното изкуство днес е повлияно от произтичащи от драг културата практики и феномени, като това се опитахме да покажем и в български контекст с изложбата ни в галерия "Структура". България не само че не е изолирана от света в този смисъл, но и има адекватни примери, които да предложи за взаимовръзката между изкуство и драг."

Това са изключително важна дискусия когато става въпрос не само за вдъхновнието, но и за припознаването и приемането на драг културата като форма на изкуство.

В дискусията ще вземат участие драг кралицата и лице на корицата ни за декември Малина Янк и медийните експерти Михаил Вучков (режисьор, продуцент, сценарист, кастинг директор, PR & маркетинг стратег) и Борис Костадинов (куратор и изкуствовед в контекста на Берлин, Виена и София). Модератор ще бъде кураторката Владия Михайлова от екипа на Софийска градска хужодествена галерия.

Въпросите, които очакваме в дискусията са: "Каква тежест и важност има проебличането за самите художници? А за общността на самите кралици и крале, които са вдъхновители за тези художествени практики? Какви са важните теми и проблеми, идващи от драг културата, които стоят днес пред съвременното изкуство?" В тази дискусия "ще потърсим отговори на тези въпроси, за да създадем контекст и разбиране за взаимовръзката между двата феномена, които имат нужда от своето обяснение за широката публика" допълват кураторите Ясен Згуровски и Боряна Росса. 

Дискусията е тази вечер 7 април от 19:00 в Zoom и на ФБ страницата на София куиър форум.

Това издание на София куиър форум е подкрепено по програма Публики на Национален фонд Култура и е в сътрудничество в галерия Структура. Тук можете да си припомните досегашните интервюта с Мис Бони и Елза Парини.

Последвайте Out.bg в Facebook и Instagram за още новини.

Споделете вашите новини и истории на spillthetea@out.bg.

Прочетете още