София куиър форум 2020 ни разказва за българската история на драга

Коста Каракашян

Снимки: София куиър форум

Малко по-късно тази вечер е онлайн откриването на София куиър форум 2020: История на преобличането в България. Проектът е дело на художниците Боряна Росса и Ясен Згуровски, които ще представят амбициозен онлайн архив от интервюта, архивни снимки и видеа, дискусии и още много. 

„История на преобличането“ е посветен на историята на драг пърформанса в България с фокус върху 90-те и цели да представи връзките между близкото минало и драг изпълнителите днес, които са почерпили от опита на предното поколение. Кураторите споделят, че тогавашната българска драг сцена е била "силно вдъхновяваща за поколенията художници и културни дейци, започнали своята кариера през 90-те, и поставя началото на художествено изразяване и начин на живот със своето влияние и днес."

Тази вечер, двамата художници ще дадат начало на архивния онлайн проект, който ще бъде постепенно изграждан до края на май 2021 г. на адрес: http://dragbg.sofiaqueerforum.org. Ще ни разходят и из изложбата в галерия "Структура" (която отваря на 5 януари, 20201) с участие на авторите Войн де Войн, Иво Димчев, Ясен Згуровски, Даниела Костова, Лубри, Боряна Росса, Калин Серапионов, Кристиян Чалъков и Михаил Вучков.

Боряна Росса допълнително ще представи спекулативната схема "Коренището на преобличането", състояща се от 15 нейни портретни рисунки на драг кралици и дейци на изкуството, която показва взаимовръзките или контрастите между драг сцената и изкуствата. Представянето ще бъде последвано от дискусия с онлайн публиката, модерирана от философа Станимир Панайотов.

По-нататък в проекта очакваме още архивни материали, аналитични текстове, дискусии и редица видео интервюта с драг кралиците Елза Парини, Жулиета Интергалактика, Дженифър Бенедикшън, Енгима Чадел, Мис Бони (Борислав Соколов), Урсула (Борислав Сапунджиев), фейсконтролът Кешишева, дизайнерката Мариела Гемишева, художниците Ясен Згуровски, Калин Серапионов и Боряна Росса, театралните режисьорки Възкресия Вихърова и Ани Васева, актьорът Леонид Йовчев, изкуствоведът Борис Костадинов и др., както и представителки на най-новото поколение в драг и куиър активизма в България от „Куиър въртележка“ в лицето на Глория Филипова, Галина Безлова и Лия Манчева.

Гледайте откриването на 28 декември от 19:30 ч в Zoom или Facebook. Повече информация за цялата програма на сайта на София куиър форум.

Прочетете още