Следващите песни от Евровизия обещават пиперливи истории

Андреа Драгов

Снимка: Васил Гарванлиев / Twitter

Пристъпваме към предпоследната порция песни за Евровизия 2021. Интересно тази седмица е, че 3 от тях бяха приети доста спорно дори и в собствените си страни.

Започваме със съседна Северна Македония, където певецът с двойно македонско-българско гражданство Васил Гарванлиев представи новата си песен Here I Stand на 11 март. В първоначалната версия на клипа, заснет в Националната художествена галерия в Скопие, се вижда арт инсталация, напомняща българското знаме, което разбуни духовете в съседката ни и доведе до свикване на комисия от Македонската радио-телевизия, която да определи дали Васил да представлява страната си.

В крайна сметка, той ще се яви на конкурса. Песента се върти около неговите гласови данни и смело напомня парче от Disney мюзикъл. Съвсем наскоро Васил се и разкри като открит гей пред Attitude. Поздравяваме го за смелостта и ще следим с нетърпение представянето му.

2020:

2021:

В същия ден чухме за пръв път и песента на Обединеното кралство. Това е вторият пореден опит на James Newman, познат като съавтор на хитовете Waiting All Night на Rudimental и Ella Eyre, за който печели награда за Британски сингъл през 2014 г., както и Blame на Calvin Harris, в който пее и брат му John. Докато миналата година заложи на средно бързата и по-сериозна My Last Breath, тази година като мнозина други покачва скоростта и призовава слушателите на дансинга с Embers. Професионализмът му със сигурност е стъпка в правилната посока за страната, която смята конкурса за шега, но дали радио звученето ще е достатъчно за добро класиране?

2020:

2021:

Продължаваме със случилото се на 12 март край бреговете на Балтийско море. Полша изненадващо разкри, че миналогодишната изпълнителка Alicja (Алѝця), победителка в 10-ия сезон на The Voice of Poland, е заменена от певеца и водещ RAFAŁ (един от водещите на Детската Евровизия през 2020 г.). Този избор доведе до обвинения в фаворитизъм, тъй като той работи за Полската телевизия. Други пък бяха изумени, че са сменили певица с доказани гласови възможности с изпълнител, разчитащ на Auto-Tune.

Аргументацията на телевизията при избора е била, че са искали бърза песен, а Алѝця била подготвила балада. Предстои да разберем дали шведската продукция ще се класира за големия финал, но дали James Bond звученето от миналата година е щяло да бъде по-отличаващо се, можем само да гадаем. Към момента това е най-нехаресваната песен в YouTube (почти двоен брой нехаресвания спрямо харесванията).

2020:

2021:

За разлика от Полша, Латвия даде втори шанс на певицата Samanta Tīna, след като миналата година най-накрая извоюва правото да се яви на Евровизия след неуспешни опити през 2012201320142016 и 2019 за Латвия и 2013 и 2017 за Литва. Тенденция в творчеството на изпълнителката с руски, германски, беларуски и турски корени през последните 2 години е феминистко послание, придружено от клубно звучене. Певицата с мощен глас също така залага на запомнящи се кадри.

В клипа към миналогодишната Still Breathing жените са оковани във вериги по бельо, докато извършват домакинска работа като чистене и гладене, а в тазгодишната The Moon Is Rising дава трибуна на различни репрезентации на женствеността, включващи целуващи се жени, транс жени, драг кралици, жени без коси и с много татуировки, както и такива с нетипично нисък ръст. Заради нейната позиция относно правата на жените и ЛГБТИ+ общността тя срещна опозиция сред консерваторите, които призоваха за бойкот на песента. Но както самата тя пее: “I’m a woman, I’m a ruler... You got something to say, say it to my face!”.

2020:

2021:

На следващия ден пък беше представена песента на Исландия. Първият опит на Daði Freyr (приблизително Тади Фреир) да представи държава си е през 2017 г., когато завършва на второ място. Оттогава той следва запазения си стил да носи зелени дрехи със собствения си лик, както правят и семейството, и приятелите му на сцената, познати от 2020 г. насам като Gagnamagnið (в превод “Количеството данни”). Той бързо стана фаворит при залозите с вида си и движенията си, както и с дълбокия глас и диско звученето, като и тази и миналата година се нарежда на около 5-о място в класацията им. Другото общо между двете песни е, че Think About Things е посветена на дъщеря му, а 10 Years – на съпругата му.

2020:

2021:

Досегашните ни обзори на песните от Еврозивия 2021 четете тук.

Последвайте Out.bg в Facebook и Instagram за още новини.

Споделете вашите новини и истории на spillthetea@out.bg.

Прочетете още