Швейцария е една стъпка по-близо до еднополовите бракове и половото самоопределние

Коста Каракашян

Снимки: Anna Shvets / Pexels

Миналата седмица швейцарската законодателна власт одобри гласува за легализирането на еднополовите бракове и опростяването на процедурата за правно признаване на пола, базирано на самоопределението на човек. Това са големи стъпки за Швейцария, известна с политически неутралитет, и все пак изоставаща откъм постигането на равноправие за ЛГБТИ+ хората в сравнение с другите западноевропейски страни.

Предложението за одобрение на еднополовите бракове се е повод за дискусия от 2013 насам и в този вариант позволява и на двойки межди двама мъже или две жени да сключват бракове. На лесбийските двойки също се предоставя достъп до банка за сперма. 

Досега еднополовите двойки в Швейцария са имали възможността да регистрират домашното си партньорство, което не предоставя същите права като брака, като например правото да добият гражданство или да осиновят дете заедно.

Против предложението се обяви консервативната християнска партия “Федерален демократичен съюз”, които поискаха да се проведе референдум по въпроса. За да се проведе той, те имат 100 дни да съберат 50 000 подписа от гражданите. Според проучване от застъпническата организация Pink Cross през февруари, над 80% от населението на страната подкрепя еднополовите бракове, което поставя рефендума под въпрос. 

Законодателите също гласуваха да опростят процедурата за промяна на името и пола в личните документи. Вече транс и интерсекс хората ще могат сами да определят пола и името си чрез подаването на декларация в Дирекция “гражданска регистрация” без да има нужда от съдебно решение или докторско мнение. 

В момента и малолетни и възрастни, които искат да променят пола си в документите трябва да се обърнат към съда, което обикновено струва почти хиляда евро. 

Според новия закон възрастта за самоопределяне на пола е 16 години, което застъпническата група Transgender Network Switzerland нарекоха “стъпка назад”. Всеки под тази възраст, който иска да промени пола си ще трябва да има съгласие от родител или настойник.

Продължаваме да следим развитието на новоприетите закони в Швейцария.

Последвайте Out.bg в Facebook и Instagram.

Прочетете още