Петицията #СемействоЗаВсички се бори за равните права на на еднополовите семейства в България

Коста Каракашян

Снимкa: Младежда ЛГБТ организация "Действие"

Младежка ЛГБТ организация "Действие" представи подписка, която цели да се застъпи за правата на еднополовите двойки и семействата им пред държавните институции в България. Петицията, която е част от мащабната кампанията #СемействоЗаВсички, цели да даде гласност на правата и задълженията, които са обвързани с регистрирането на семейни отношения и как цели групи биват лишавани от тези права, когато нямат възможност да регистрират своето партньорство.

Петицията се застъпва за правата не само на ЛГБТИ+ двойките в България, но и на тези двойки сключили бракове в чужбина и на хетеросексуалните двойки, които предпочитат да регистрират партньорството си вместо да сключат брак.

Конкретните ситуации изброени в петицията включват: "правото да удостоверим семейните си отношения за данъчни, имуществени или други неимуществени права; правото на пребиваване на партньорите ни в Република България или придобиване на българско гражданство от партньорите ни; случаите, когато партньорът ни е в болница или в тежко здравословно състояние и правата на преживелия от нас партньор".

"Ако и вие вярвате, че всички граждани в България трябва да имат равни права и задължения; ако смятате, че правото на личен, семеен и достоен живот е важно за вас и хората около вас; ако искате да бъдете част от промяната и да заявите това, включете се в петицията ни до институциите в България #СемействоЗаВсички" призовават организаторите.

Петицията може да намерите тук.

Последвайте ни в Facebook и Instagram за още новини и споделете вашите новини и истории на spillthetea@out.bg.

Прочетете още