Съдът на Европейския съюз разглежда важно дело за еднополови родители в България

Коста Каракашян

Снимка: Jonathan Borba / Unsplash

Делото, което днес ще бъде разгледано пред Съда на Европейския съюз в Люксембург касае дете, родено в Испания в семейство от две жени - българска и великобританска гражданка. Съдът ще разгледа отказа на Столична община да издаде български акт за раждане на бебето Сара, позовавайки се на факта, че еднополовите семейство не могат да имат биологично дете. Според общината, това би противоречало на обществения ред, след като България не признава еднополовите бракове, сключени в чужбина. Делото се води от адв. Деница Любенова и Младежка ЛГБТИ+ организация "Действие", които предлагат про-боно правни услуги за ЛГБТИ+ хората в България.

След като сключват брак в Гибралтар през 2018, с помощта на асистирана репродукция двете майки посрещат малката Сара в Испания. При раждането, детето получава акт за раждане, в който са вписани и двете майки, но не наследява испанско гражданство, за което е нужно поне един родител с испанско гражданство. В последствие, детето не успява да наследи и великобританско гражданство заради факта, че едната майката не е родена на територията на Великобритания, а в Гибралтар. 

Майката с българско гражданство подава документи за издаване на акт за раждане в България, за да може Сара да се сдобие с българско гражданство. Столична община отказва, създавайки ситуация, в която детето е в риск да остане без гражданство само въз основа на сексуалната ориентация на родителите му. 

Към момента малката Сара не притежава лични документи и не може да напусне Испания, за да посети роднините си в България и Великобритания. Момиченцето също няма да има възможност да постъпи в детска градина или училище в Испания без гражданство от нито една страна. 

Делото, което Съдът на ЕС ще разгледа е изключително важно както за ЛГБТИ+ общността в България, така и за еднополовите семейства в целия Европейски съюз. То ще даде възможност на ЕС установи правна уредба за признаването на еднополовите семейства и техните деца във всички държави-членки.

За стратегията, "Действие" споделят: "В конкретния случай следва да бъде разгледан и висшият интерес на детето. Разпоредбата на чл. 24 от ХОПЕС е пряко вдъхновена от Конвенцията за правата на детето, включително и относно правната сила на основни за Конвенцията принципи, какъвто е „висшият интерес на детето“. Висшият интерес на детето изисква правата и интересите на детето да бъдат поставени на първостепенно място при решаване на въпроси, касаещи самото него."

Председателката на Европейска комисия Ursula von der Leyen заяви в речта си за състоянието на съюза през септември 2020, че "родителите в една страна са родители във всяка страна". Комисията развива законодателство, което цели взаимното признаване на родителството и еднополовите партньорства на ЛГБТИ+ хората между държавите-членки на ЕС.

Продължаваме да следим делото.

Последвайте Out.bg в Facebook и Instagram за още новини.

Прочетете още