#OutMaking: Рут Колева и Арина Митева за красотата и красивите лица от снимките на Salty

Вилиян Гешев

Снимка: Рут Колева / Instagram

Новата песен на Рут Колева Salty носи онова усещане за жена, про което няма граници, нито етикети. За жената, която е свободна да изразява себе си такава, каквато е. Видеото е дело на Жоро Манов, а музиката на Георги Линев (Kan Wakan), с които Рут работи не за първи път в колаборация. Поговорихме си с Рут относно красотата, етикетите, които й "залепят" и какво да очакваме от предстоящия албум.

ВИЛИЯН: Здравей, Рут! Вече ти споделих колко много харесвам новия ти проект, не мога да не го направя и тук. Страхотно видео! Посланието е чудесно и искрено се надявам, че ще достигне до повече хора. Относно песента – наистина не мога да я спра! За пореден път се доверяваш на Жоро Манов за клипа. Кога дойде идеята за това видео и кога започна да я осъществяваш?

РУТ: Много благодаря за милите думи и много се радвам, че песента и видеото ти харесват. Идеята за видеото дойде от Жоро Манов, който искаше да разкаже една неконвенционална история за красотата. Пресъздадохме един "конкурс за красота", в който всички жени са победителки, без значение техния бекграунд, възраст, телосложение или други стереотипи. Голяма помощ за този проект оказаха от фондация ГЛАС и Български фонд за жените, които ни помогнаха за осъществяването на видеото, но също така ни свързаха с прекрасните драг кралици и трансджендър жена, които са есенцията зад посланието за self-love, приемственост и самочувствие, които правят Salty толкова специален проект.

ВИЛИЯН: Salty са онези хора, които...

РУТ: Salty не слага ограничения. Това е проект, който говори за любов към самия себе си, за увереност и за "чупене" на стереотипи. Тук не вменяваме на хората какво да приемат или отхвърлят, само демонстрираме нагледно красота в най-чиста и естествена форма на група жени, които са различни, но равни.

ВИЛИЯН: В какво се изразява красотата?

РУТ: В това да цениш себе си. Живеем във времена, в които много млади момичета и жени страдат от психични и хранителни разстройства в следствие на "модели за красота" наложени от медиите и социалните мрежи. Наскоро дори си говорих с една известна дерматоложка, която ми разказа как много жени отиват при нея с молба да ги направи като тях, но с конкретен Instagram или Snapchat филтър. Трябва да се научим да се приемаме такива каквито сме и да оценяваме красотата, която строи отвътре, а именно - самоувереност и грижа за душата и тялото, без да робуваме на стереотипите.

ВИЛИЯН: Ти си от хората, които винаги са заставали зад правата на жените и ЛГБТИ+ общността. Срещала ли си чуждото неразбиране за тези свои постъпки и решения?

РУТ: Да, случвало се е. Имаше много популярна статия в разни "кафяви" медии за мен, която започваше с обръщението "Няма нация, която да се е родила в педе***ки г*з"...Статията продължаваше с това да обвинява родителите ми, които са създали "изчадие" със "западно име" и "провинциална фамилия". Беше адски грозно и много грубо, но като всяко зло нещо отмина, защото вярата и любовта, която изпитвам към ЛГБТИ+ общността и желанието ми за позитивна промяна и права на ЛГБТИ+ хората е по-силна от всяка зла статия.

ВИЛИЯН: "Not picking up phone calls", а накрая се чува телефон. Подозирам, че ти набираш, но ако е обратното – ще отговориш ли?

РУТ: Зависи кой се обажда!

ВИЛИЯН: Много ми харесва концепцията за "жените без етикети". Видеото носи чувство на свобода и равенство. Усеща се отстояване на човешките права и това е много силно! Сякаш казваш "Край, стига повече!". Какви етикети са ти "залепяли" досега и лесно ли се "свалят" те?

РУТ: Всъщност видеото е много неангажиращо и не караме зрителя да припознава, приема или отхвърля каквото и да било. Показваме една истинска и естествена сред. Аз съм била обект на много залепени етикети през годините, като най-грешният за мен е че съм "скандална". Което не е вярно за мен нито като човек, нито като поведение. Не знам дали се свалят лесно етикети, но знам, че много лесно се лепват.

ВИЛИЯН: Отново работиш по музиката с Георги Линев (Kan Wakan) и от “Candy Coated” насам се забелязва едно фино и много съвременно звучене. Това ли е посоката на новия албум? Изкуши ни с няколко думи какво да очакваме!

РУТ: С Георги работим заедно още от 2015-та година от албума ми Confidence. Truth. Candy Coated не е негово дело, но с него имаме още 4 песни в този албум, като най-добрите тепърва предстои да излязат. 

Срещаме се и с една от грим артистите към видеото Арина Митева, за да поговорим за стандартите за красота за жените и ролята на грима в днешния дискурс на красотата.

ВИЛИЯН: Ари, ти си един от грим артистите във видеото към Salty на Рут Колева. Какво беше усещането да работиш за този конкурс на красотата сред толкова смел екип от хора?

АРИНА: Бях супер щастлива, когато Рут ме покани да гримирам за Salty! Преди това работих с нея в All the Guys, където отново беше събрала много готин екип от артисти. Когато видях драг кралиците на сета на Salty, си казах, че това ще е един от най-яките проекти, в които съм участвала досега. На сета се запознах с прекрасни хора, на които се възхищавам за смелостта им да бъдат себе си. Радвам се, че има подобни проекти, които целят да променят възприятията на хората към по-толерантни. И много се гордея да съм част от подобни проекти!

ВИЛИЯН: Попитах Рут, а сега ще попитам и теб – в какво се изразява красотата?

АРИНА: За мен пълноценната красота е баланс, тя идва отвътре. Това са хубави мисли, добри думи, искреност, интелигентност, маниери. Тези неща изграждат един човек, който се стреми към красотата в живота си. Той вдъхновява другите и прави света едно по-добро място. Като гримьор аз работя с физическата красота, която се изразява в симетрията, пропорциите и баланса на цветовете. Но любимите ми проекти са тези, в които съм работила с позитивни хора.

ВИЛИЯН: А на теб какви етикети са ти "залепяли"?

АРИНА: Много готин въпрос! Етикетите в моят живот са се сменяли много:  бях "зубър", "високомерната", "блондинката", "рускинята" (и целият исторически багаж, който върви с тази националност), "жената на еди-кой си". Другите ми любими етикети са тези, свързани с ролята на жената в семейството. А по-конкретно - едностранното разбиране за домакинските отговорности. Не съм съгласна, че "жената е длъжна да ..." или "мъжът е длъжен да …". И двамата са равни в отговорностите си.

ВИЛИЯН: Знам, че подкрепяш открито ЛГБТИ+ общността. Каква е твоята лична мотивация да го правиш?

АРИНА: Като ученичка бях доста тормозена в училище и имам представа за последствията на това да си различен. За ЛГБТИ+ хората мащабът на проблемите е в хиляди пъти по-голям, да не споменавам и законодателните пречки да живеят живота си пълноценно. Смятам, че всички заслужаваме равни права. Имам приятели от ЛГБТИ+ общността, знам през какво минават и не мога да си позволя да съм безгласна по въпроса.

ВИЛИЯН: Дискурсът около красотата силно се променя през последните години. Вече говорим за body positivity и дори за body neutrality, което ни кани да гледаме на тялото и чертите ни не като нещо естетическо, а чисто функционално без да се наричаме "красиви" или "грозни". Къде е ролята на грима във всичко това?

АРИНА: Мисля, че грим индустрията вече се стреми към инклузивност. Знаем, че има какво да се желае в това отношение, но все пак има развитие. Ще се радвам, ако козметичните брандове използват по-малко ретуш за рекламните си кампании. Те поставят неадекватни очаквания към продуктите и, като следствие, дават начало на множество комплекси, свързани с външността.

ВИЛИЯН: Еднакви ли са стандартите за красота за всички жени според теб?

АРИНА: Определено не. Това върви заедно с темата за етикети, които обществото обича да "залепва". Има визуални очаквания за съпруги, майки, дъщери, офисни сътрудници, ръководители, спортисти, лекари… Отделно има и регионалните стандарти за красота - това го научих от пътуванията из Европа, Азия и Изтока.

ВИЛИЯН: Каква е забавната страна на грима и как може да ни приобщи той?

АРИНА: Гримът все още се гледа като нещо типично за жената. За мен гримът няма пол. Той дава свобода на изразяването на всеки. Дали искаш да покажеш емоциите си в момента, или искаш да манифестираш своята идентичност - гримът е универсална медия. Работейки в театър, имам уникална възможност да изграждам образите от нула заедно с артистите и сценографите. Когато видя грима си на сцената, как той става част от жив образ, убеждавам се, че гримът е повече от красиво подредени черти и цветове. Гримът е вдъхновението.

Гледайте Salty тук и прочетете интервюто ни с Енигма, една от драг кралиците в клипа: 

Последвайте Out.bg в Facebook и Instagram за още новини.

Споделете вашите новини и истории на spillthetea@out.bg.

Прочетете още