Руско ЛГБТИ+ семейство напусна страната заради заплахи след участие в реклама

Коста Каракашян

Снимка: VkusVill Natural Products / Facebook (Юма с двете ѝ дъщери Мила и Алина и приятелката на Алина, Ксюша)

Руско семейство, участвало в реклама на хранителни продукти, сподели, че са напуснали Русия, след като цялото семейство е било подложено на онлайн тормоз и смъртни заплахи.

Семейството стана мишена на кампания на омраза, след като се появи в реклама на веригата за здравословни, органични и веган хранителни стоки VkusVill. По-късно фирмата се извини и замени снимката с такава на хетеросексуално семейство.

Майката Юма, която е психолог и ЛГБТИ+ активист, заяви в Инстаграм: "В безопасност сме, почиваме си". Както Юма, така и най-голямата ѝ дъщеря Алина са в еднополови връзки.

Другата ѝ дъщеря Мила, сподели онлайнн, че в момента са в Барселона и търсят приятелства и контакти.

Юма благодари на последователите си в социалните мрежи, които са ги подкрепили, и заяви, че бягството от руската кампания на омраза ги е разтърсило: "Това беше тежко изпитание за всички нас, всички сме в крехко психологическо състояние", каза тя.

Миналия месец компанията VkusVill се извини, след като първоначалната им реклама, показваща еднополово семейство, предизвика силни реакции в социалните мрежи.

"Имахме публикация, която нарани чувствата на много от нашите клиенти, служители, партньори и доставчици", заяви веригата за органични здравословни храни.

От 2013 г. в Русия има закон, широко осъждан на Запад, който забранява всякакво популяризиране на ЛГБТИ+ ценности и начин на живот сред непълнолетни. Хомофобията под управлението на Владимир Путин продължава да е широко разпространена в Русия и да набира популярност в Унгария, където същия закон бе приет от Парламента по-рано тази година.

Последвайте ни в Facebook и Instagram за още новини.

Споделете вашите новини и истории на spillthetea@out.bg.

Прочетете още