Руси Милев разказва за борбата с хомофобията по улиците на Пловдив и Бургас

Коста Каракашян

Снимки: Фондация "Крокус" / Facebook; Стикери: @bargiooo

ЛГБТИ+ активисти от Бургас и Пловдив организираха акция за разпространяване на антихомофобски стикери по улиците на Пловдив и Бургас. Инициативата е в отговор на притестнителни снимки от социалните мрежи на стикери, открито обявяващи се против ЛГБТИ+ хората в Пловдив с послания "Здраво семейство - здрав народ" и "Faggots not welcome".

Дизайнът на цветните стикери е дело на @bargiooo, а повече по темата ни разказва Руси Милев, един млад и прекрасен ЛГБТИ+ активист от Бургас и подгласник за наградата "Човек на годината" на Българският хелзински комитет за 2019 г., заедно с Димитър Димитров, Васил Василев и Мария Колева.

КОСТА: Здравей, Руси! Разкажи ни малко повече за фондация "Крокус" - какво се случва с ЛГБТИ+ общността в Бургас?

РУСИ: Фондация "Крокус" e основана през 2010 г. в гр. Бургас. Занимава се с човешките права и правата на ЛГБТИ+ общността. Основната ѝ цел е: да изгради силна общност, готова да се подкрепя, овластява и организира в името на живот, свободен от дискриминация, неравенства, насилие и страх. Крокус има няколко инциативи като Friendly Week – седмицата на приятелството, която се провежда ежегодно.

През изминалата година, през месец октомври се проведе инициативата History Мonth – месец на вдъхновяващите истории за ЛГБТИ+ общността. Бургас направи първата крачка за по-добро бъдеще и приемане на ЛГБТИ+ общността, като организира първия национален младежки митинг в града. Преди няколко дни организациите в двата града Бургас и Пловдив, се организираха и направиха съвместна акция за залепяне на ЛГБТИ+ стикери. През настоящата година Фондация “Крокус” смята да направи първия прайд извън столицата, а именно да е в Бургас.

КОСТА: Защо е важно да се противопоставяме на такива “тихи” прояви на хомофобия?

РУСИ: Според мен важно е да се противопоставим срещу езика на омразата в обществото, агресията и тормоза в училищата и на обществени места. Защото няма различни хора, а има равни хора с равни права. Любовта е по-силна от омразата и затова не се съмнявам, че рано или късно тя ще победи.

Руси също споделя, че подготовката за Бургас прайд ще бъде предизвикателство и организацията ще се нуждае от помощ за привличането на хора от общността, както и на съмишленици.

Противопоставянето на всички прояви на хомофобия е важна стъпка и препоставка за един по-спокоен живот в България. Поздравяваме инициативата на активистите и продължаваме да следим темата.

Последвайте Out.bg в Facebook и Instagram за още новини.

Прочетете още