#AfterTheHype Ревю: Ariana Grande споделя открито всички емоции в Positions

Ясен Неделчев

Снимка: Ariana Grande / Facebook

Ariana Grande-Butera няма нужда от интродукция. Родена на 26.06.1993 г., американската звезда пее, продуцира и пише текстовете си, с които добива световна популярност и се доказва като многообразен и успешен талант.

След по-малко от година почивка след пускането на два албума директно един след друг с нечувано кратката пауза от 6 месеца (Sweetener и thank u, next) и множество турнета и проекти по целия свят, Ariana се завърна с новия си албум Positions.

Positions, като предишните два албума, черпи вдъхновение от живота ѝ, но по различен начин. Щастливо обвързана и отпочинала от случките от последните години, Ariana представя един от най-интересните си албуми, чиито креативна свобода, енергия и вдъхновение си личат от първо слушане.

След пускането на последните ѝ два проекта и след тежките последни три години от живота ѝ, публично документирани пред очите на целия свят, феновете на певицата станаха свидетели на творчество, действащо като терапия за нея.

От бомбения атентат на концерта ѝ в Манчестър, последван от албума Sweetener - позитивен, пълен с надежда отговор на случката, до смъртта на бившия ѝ партньор Mac Miller и отменения ѝ годеж с актьора Pete Davidson, последвани от thank u, next - множеството от който албум е съставен от по-тъмни и баладични композиции, животът на Grande играе главна роля в това каква музика пише певицата.

Започвайки още от самия звук на албума, Positions e като смесица от продукциите на няколко от албумите на Grande досега. Класическите оркестрални елементи, присъстващи в минали албуми като Dangerous Woman и thank u, next се завръщат и тук, но смесени с типичните за Sweetener електронни Lo-Fi звуци. Някои песни и текстове дори ни връщат назад към по-минали ери като Yours Truly и My Everything албумите.

Тук водещо е R&B и Тrap звученето, което се смесва перфектно с нежните вокали и хармонии на певицата. В песни като 34+35, just like magic, safety net, nasty и west side тази хармония между съставните елементи си личи най-много без звукът да звучи прекалено познат и рециклиран като формула.

Въпреки това, албумът не се спира до това звучене и експериментира с някои доста интересни концепции, като в песните motive, my hair и love language, в които си личат реверансите към композициите в поп музиката от 90-те години. my hair ни звучи като нещо, което Mariah би изпяла, а love language напомня на песен на Janet Jackson.

Тук Ariana преоткрива lo-fi електронното звучене в песни като just like magic и six thirty, в които продукцията е наситена с множество дисонантни електронни звуци, създаващи изключително интересна, цветна и абстрактна атмосфера. Скелетната конструкция на песни като интрото към албума shut up също доста напомня за Sweetener ерата и преобладаващите в албума оркестрални елементи, съпроводени от бляскави вокали и хармонии.

Друг ключов елемент от творчеството на Grande е талантът ѝ да е като хамелеон по отношение на колаборациите си. Всяка колаборация в албума е изключително добре продуцирана и позволява и на двамата артисти да блеснат по най-добрия начин. Колаборациите с Doja Cat и The Weeknd представят и двамата певци в най-силните им страни, а колаборацията с Ty Dolla $ign е една от най-тежките и ударни R&B песни в албума.

Най-общо казано албумът е като компилация от всичко най-добро от творчеството на певицата досега, като самото му звучене е доста спокойно, R&B и Lo-Fi. Композициите и аранжиментите на инструменталите звучат като въздишка след тежък период и като глътка свеж въздух преди едно ново начало.

Що се отнася до текстовете, макар спокойни и нежни като съпровождащите ги инструментали, биват силно вдъхновени от новата връзка на Grande, като на моменти дори стават доста пикантни както в песните 34+35, six thirty и nasty. Вдъхновението от новата любов на певицата носи и типичните за новите връзки несигурност и плахост в някои текстове - off the table, safety net и pov.

В тях можем да чуем доста за несигурността на певицата, навлизайки в новата си връзка и за притеснението дали няма да приключи като предишните ѝ - Grande споделя открито за страховете си от минали случки и за това как те ѝ повлияват и я карат да се чувства.

Откровено споделената емоция и откритостта на певицата, комбинирани със съвършено украсените композиции на песните в албума докосват слушателите и пресъздават перфектно емоциите на изпълнителката по разбираем за всекиго начин.

Positions e нов период за Grande - период на преоткриване и спокойствие, но и на все още преобладаваща несигурност в живота ѝ. Особено в подобни времена като сегашните, точно несигурността пропита в албума навярно резонира най-добре със слушателите ѝ.

След последните няколко години и след множеството вдъхновено от тях творчество, чрез Positions тя отваря нова страница, като не забравя за миналото си в живота и в музиката, а се учи от него.

Интересен факт, е че едното от продуцентските студия в кредитите на албума е къщата на изпълнителката. Въпреки главната причина за това да е световната пандемична обстановка, кредитът действа като метафора за сегашното емоционално състояние на певицата - макар и плахо и в комфортната си зона, с нови сили и самочувствие тя отново завладява сърцата на феновете си и на музикалната публика.

Албумът Positions е достъпен във всички платформи за слушане.

Последвайте Out.bg в Facebook и Instagram за още новини.

Прочетете още