Разменяме книги с “Библиотека ЛГБТИ+” и тайни приятели

Коста Каракашян

Снимка: "Библиотека ЛГБТИ+"

Facebook групата "Библиотека ЛГБТИ+" е една от знаковите дигитални платформи в България за всичко, което се отнася до куиър литературата. След фотоконкурса им в партньорство с Младежка ЛГБТ организация "Действие" с награда книгата "Смелостта да бъдеш 2", този път те ни изненадват с пролетна размяна на книги.

За Ивелина Паничарова, която стои зад инициативата, това не е първата такава инициатива. В предната размяна на книги, организирана от библиотеката, са се включили над 20 души от София, Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново, Плевен, Перник, Пещера, Своге и Лясковец и... Виена.

Ивелина споделя: "Два месеца по-късно вече сме прочели получените книги и е време да ги споделим с нови читатели. При първата размяна всеки беше добавил по някоя изненадка, писмо, нещо за хапване или повечко книжки."

В размяната може да се включи всеки и да заявки каква книга би предпочел да получи - на български или английски, в ново издание или втора употреба, задължително на ЛГБТИ+ тематика или не и т.н.

Целта на размяната е да се насърчи четенето, общуването и споделянето. И определено се получава - в предната размяна много от участниците са получили първите си някога книги на куиър тематика.

За да се включите, трябва да попълните формуляра на "Библиотека ЛГБТИ+" до края на февруари тук.

Последвайте Out.bg в Facebook и Instagram за още новини и споделете вашите истории и новини на spillthetea@out.bg.

Прочетете още