Разкриване след 30? Заслужава си да се престрашите

Снимка: Death to Stock

Хора, които са веган, но тайно се тъпчат с бургери, фенове на Ливърпул, които викат за Манчестър, такива, които се потят във фитнеса, въпреки че си се харесват и така… Когато крием истинската си същност, винаги е защото се страхуваме от отхвърляне, а също и да не нараним любимите си хора, мислейки, че нашите житейски избори ще ги отблъснат или отвратят.

Правилото важи с особена сила за онези ЛГБТИ+ хора, които предпочитат да живеят цял живот затворени в "гардероба", отколкото да се изправят срещу страховете си. Не ми е работа да съм ви личен психоаналитик, но просто се налага да кажа с най-дидатктичния тон, на който съм способна: Кажете си "Мечка страх, мен не страх" и рязко дръпнете лепенката от раната. Дори да сте на 30, 40 или на 50+, никога не е късно да позволите на другите най-после да се запознаят с истинското ви аз. И ако то е гей, fuck it, нека целият свят го разбере!

Това НЕ е криза на средната възраст

Федералната статистическа служба на САЩ отчита, че има сериозна тенденция все повече хора, отдавна надхвърлили младежката възраст, да разкриват сексуалната си ориентация. Ако не сте гледали сериала на Netflix Grace and Frankie (2015 - ), да ви кажа набързо за какво иде реч. Grace и Frankie са 60-и-наколко-годишни жени, които доста странно обстоятелство събира и по-късно превръща в приятелки - новината, че съпрузите им от десетилетия са влюбени един в друг и чак сега са решили да озаконят връзката си с "Yes, I do!", шафери, торта, панделки и прочее класически сватбени атрибути. Признавам, че подобен житейски обрат звучи доста шокиращо, обаче в конкретния случай идва да покаже, че истината не само, че не съсипва живота на никого, а напротив - дава им възможност да го заживеят по-щастливо и по-пълноценно отпреди.

"Морален и гей" не е като "олио и вода"

Тези, които са възпитани в класически религиозни ценности, вероятно повече от другите изпитват срам и мислено се самобичуват, задето се отдават на "мъжеловство". Чували сме много тъжни истории за куиър хора, които биват унижавани и безсърдечно отхвърляни от религиозната си общност, само защото не се вписват в мухлясалите старозаветни стереотипи за праведност. Но знаете ли какво?

Не се гневете на себе си и на вашия бог, който и да е той, защото Той не е виновен, задето хората, които му се кланят и му палят свещи, сa затънали до носа в блатото на предразсъдъците и пуританското лицемерие. Добронамереният бог би бил доволен, ако всеки негов поклонник живее удобно в тялото, която Той му е дал! И ако няма физичен закон, който да позволява на олиото да се смесва с водата, то не би трябвало да има и морален такъв, който да забранява смесването на хомосексуалността, вярата и морала.

Ами ако сте в дългогодишна хетеросексуална връзка?

Майка ми имаше един колега-танцьор в ансамбъла, за когото се говореше тайно, че е гей, въпреки че той от години живееше мирно и честито със съпругата си. Или поне така изглеждаше. Но времената бяха други, а през 80-те, и то в страна от соц-блока да водиш открито живот на хомосексуален човек беше равносилно на доживотна присъда в килия 2х2 без "две липи отпред". Уви, 30 години по-късно, когато вече не пращат в Белене за носене на къси поли и слушане на радио "Свободна Европа", все още не е ОК да живееш с човек от същия пол, който не ти е само съквартирант. Затова и много хомосексуални хора прекарват години, заклещени в брак, в който им е неудобно и тясно като в дядовата ръкавичка. Освен това да държиш партньора си в такава грандиозна заблуда е по-лошо предателство, отколкото да му изневериш в хотелска стая по време на командирвока.

По-добре късно, отколкото никога

Човек разбира, че остарява, когато всичко започне го боли. А това, което не го боли, не работи. Едва ли ви се иска един ден да се събудите на 70, немощни и депресирани, и да си дадете сметка, че освен живота - такъв, какъвто сте мечтали да имате на 20, сте пропилели и стотитци хубави ерекции. И за какво? Заради един глупав страх!

Да, след разкриването неминуемо ще се сблъскате с враждебно и осъдително отношение от страна на някои от "нормалните". Но за сметка на това ще спечелите много фенове както сред тях, така и от средите на ЛГБТИ+ общността. И не, страховете, че общността ще се отнесе пренебрежително и ще обърне гръб на хора като вас, които са се престрували с години, не са оправдани.

Избирайки да излезе на светло, човек всъщност избира за себе си едно ново начало, нови приятелства, нови любови и надежди за един нов, по-добър и пълноценен живот. И ако заради всички тези чудесни неща не си заслужава да го направите, не знам за какво друго!

Последвайте Out.bg в Facebook и Instagram за още новини.

Споделете вашите новини и истории на spillthetea@out.bg.

Прочетете още