Куиър теория, мода, драг, скандал и още нещо...

Снимки: Sharon McCutcheon / Unsplash, Afroditi Latinopoulou / Instagram, Ella Emhoff / Instagram

Реших да говоря за три неща, които обичам най-много на този свят: куиър мода, куиър теория и ДРАГ! Обещавам да използвам колкото се може по-малко префърцунени думи (*pinky swear*). Събитието, което предизвика това писане, обаче е тъжно и е свързано с тази дама.

Нека първо ви дам малко контекст. Преди месец гръцката дясна политичка Afroditi Latinopoulou публикува на страницата си в Instagram видеоклип, в който остро критикува жените и мъжете, които не се съобразяват сляпо с господстващите стандарти за красота.

Поводът за сексисткия ѝ пристъп беше следната снимка, която дъщерята на вицепрезидента на САЩ Kamala Harris, моделът Ella Emhoff, е публикувала в интернет, показвайки гордо окосмяването си под мишниците. За Latinopoulou това противопоставяне на "традиционното" изразяване на пола на жените в частност представлява "краят на всичко, на което са ни учили, краят на самото общество".

След огромния шум, който изявленията на Latinopoulou предизвикаха по националната телевизия, в новините и в социалните медии, Ecce Homo, обявявайки се срещу налагането на норми и в полза на позитивното отношение към тялото, решихме да се намесим по най-добрия начин, който се сещаме! Направихме поредица от снимки на любимата ни драг кралица jsniffany, имитирайки поста на Latinopoulou.

По този начин създадохме нейното алтер его, драг персона на име "Афродита, куиър майката", придружена от мотото "F**ck Fashion Police", за да оборим по един закачлив начин първоначалното сексистко послание.

Това е само един от случаите, в които драгът и куиър модата обединяват магията си в борбата срещу хетеронормативността под прикритието на "естествените" физически черти на жените и мъжете и техните "нормални" полови изражения. За пореден път безценният урок на феминизма звучи силно в ушите ни, а случки като гореспоменатата правят очевидно, че това послание е актуално и днес, въпреки скорошните победи на движението #metoo.

Отчитайки вече повече от четири десетилетия, втората вълна на феминисткото движение постави на преден план разграничението между пола като биологично обоснован и пола като социално конструиран. Както гласи аргументът, ако полът е продукт на културата, а не въпрос на анатомия или гени, то репресивните полови стереотипи биха могли да бъдат други и като такива да бъдат оспорени.

На базата на тази идея Judith Butler, майката на куиър теорията, твърди, че полът е перформативен, а именно нещо, което човек прави, а не нещо, което е. Постоянното и несъзнателно повтаряне на заучени и силно стилизирани движения, които следват половите норми като сценарий. Полът е в постоянно действие, което с течение на времето създава фиксирана полова идентичност за "аз-а", а не такава идентичност, което действа в съответствие с естествения си пол.

Нещо повече, това културно конструиране на пола като строго бинарен допълнително легитимира хетеросексуалността като самоочевидна, естествена и задължителна за тези, които искат да бъдат част от хетеронормативното общество. А известният пример, който Butler използва, за да изясни възгледите си за пола, е драг!

Само си припомнете култовия цитат на RuPaul: "Всички се раждаме голи; останалото е драг". Модата е начин да се покаже перформативността на пола и неслучайно модата е неразделна част от самия драг и обратно. Може дори да се твърди, че цялата мода е драг, както изглежда твърди RuPaul. И все пак Butler призовава да се внимава за границите на метафората за пола като драг.

Ние не се събуждаме всяка сутрин, избирайки пола си, както избираме тениска от гардероба. Половата идентичност е не само един от най-личните начини, по които осмисляме себе си, но и начин на свързване с другите. В много случаи ние изпитваме привличане към друг човек, защото той притежава определени характеристики, които се свързват с пола му.

От друга страна, обикновено се чувстваме желани или сексапилни, когато отговаряме на определени стандарти за красота, които неизбежно засилват стереотипното изразяване на пола, например мъжът от рекламите на цигарите Марлборо или жената Барби като архетипни фигури за красота. Представете си изпълнението на драг кралица или крал, който носи перука или мустаци, тежък грим, силно изразени женски или мъжки костюми, движи се по определен начин, говори с определен глас, използва определени изрази.   

Драгът прави буквално това, което Butler нарича с красиви думи "джендър перформативност" и което всеки от нас прави всеки ден, без дори да го осъзнава, а именно "преструвайки се" на мъж или жена.

Гледането на драг шоу за първи път се оказа ключов момент за мен като куиър тийнейджър (да, има куиър деца и да, децата имат сексуалност). Изведнъж почувствах тази изкуственост на собственото си полово изразяване. Оказа се, че аз съм в драг всеки момент от живота си до такава степен, че тази имитация на идеалната мъжественост или женственост е станала ежедневие за мен.

Винаги съм се чувствал недостатъчен в това отноешение, но стигнах до осъзнаването, че тези идеали не само са коварни механизми за контрол, вкоренени дълбоко в душата ми, но и че са недостижими. Именно това чувство, че не сме достатъчно добри в това да бъдем мъж или жена, ни кара да се стремим безкрайно да въплътим тези идеали.

В същото време като "изнежено гей момче" ми стана ясно, че регулиращият идеал за мъжественост в моя случай не е просто заповед да се движа, говоря, обличам и обичам по определен "мъжки" начин, каквото и да означава това. Заедно със задълбочаването на гласа ми и носенето на груби дънки, един друг набор от норми за това как трябва да се чувствам, мисля, желая и обичам, упражняваше този контрол далеч отвъд дисциплинирането на тялото ми. Трябваше да бъда силен, егоистичен, рационален, амбициозен, емоционално дистанциран и т.н.

Знаете как се случват нещата. Случайно се раждате с пишле между краката и още преди да се появите на този свят, ви чака синя стая и балон с етикет "момче!". С напредването на възрастта се учите да играете определени социални роли, да култивирате определени личностни черти и да потискате други. И, разбира се, от това разпределение на пола и половете от вас се очаква определен начин на желаене: кой ви възбужда, как трябва да се чувствате красиви, секси и желани, как да чукате или да бъдете чукани.

Въпреки привидно личния си характер, бельото играе важна роля във всичко това. Просто си спомням за първите "истински мъжки" гащи, които мама ми купи като дете, как продължавам да си купувам един и същи вид бельо просто по навик, как в един момент съзнателно си купих определен вид секси бельо, предназначено да подчертава пениса ми, заради реклама, която видях някъде в интернет, с хипермъжествен/мускулест пич, който има "всички мацки в краката си". За съжаление абсолютно същата джендър логика се възпроизвежда безкритично сред гей мъжете, което сме се научили да наричаме хомонормативност.

След като казахме това, дойде време да поговорим за RuPaul's Drag Race, американското телевизионно състезателно риалити, водено от единствения и неповторим RuPaul! От 2009 г. насам шоуто има тринадесет сезона и е спечелило множество награди, което го превръща в едно от най-популярните и високо оценени от критиците предавания през последното десетилетие.

Отвъд малкия екран шоуто предизвика нов интерес към драг изкуството в световен мащаб, като по този начин придоби статут на културен феномен. Освен това драгът се превърна в нормална тема за обсъждане както сред гей мъжете, така и сред хетеросексуалните, в неизменна част от предложенията на всяка прилична дискотека и най-важното - в нов знак на куиър идентичността.

Въпреки това драгът, въпреки приемането на флуидността на пола, се е комерсиализирал до голяма степен, като по този начин е загубил бунтарския си характер, който е имал и който Butler е имала предвид в началото на 90-те години. Липсата на драг крале (жени, които се превъплъщават в мъже) и недостатъчното присъствие на транс хората показват как драгът се е превърнал от революционна дейност в обикновен телевизионен продукт.

Показателно е, че същите гейове, които пишат в профилите си в Grindr "no femmes", са обсебени от драг кралиците в сериала. С други думи, да бъдеш женствен гей е нормално, стига да си в драг. Мъже по улиците, кралици по телевизията! От друга страна, драгът се е превърнал в маркетингов трик, още една разлика, напълно естетизирана и комерсиализирана в услуга на един ненаситен пазар, за който допълнителната доза блясък и екстравагантност може да продава продукти и да изгражда инфлуенсъри (Rainbow capitalism alert). Дали драгът е загубил революционния си потенциал някъде по пътя?

Останете с нас, бъдете куиър и нека богинята на драга бъде с вас!

Оригинален източник: Ecce Homo

Последвайте ни в Facebook и Instagram за още новини.

Споделете вашите новини и истории на spillthetea@out.bg.

Прочетете още