Публична проява на интимност: Кога е твърде много?

Снимка: Massimo Rinaldi / Unsplash

Когато спорът е затова до каква степен проявата на интимност на публични места е приемлива мненията се разделят в двете крайности. А по средата на ска̀лата се оказват всички онези, които изпитват непреодолимо желание постоянно да гушкат, галят, пощипват и целуват своята половинка, без значение дали са в собствената си всекидневна или в чакалнята на Централна гара.

Понеже отдавна вече сме надраснали предразсъдъка, че ако една дама покаже глезена си, значи е лека жена, на никого не би трябвало да му прави впечатление, когато двама души се държат за ръце или си разменят ласки пред погледите на непознати. И докато в съвременното, все още преобладаващо хетеронормативно общество, подобни жестове на интимност между мъж и жена се считат за напълно приемливи, нещата изобщо не стоят така, когато двамата партньори са от един пол.

В нашата донякъде богата откъм предразсъдъци родина се счита за нормално да се сочат с пръст и да се демонизират различните, били те хора със специални нужди, роми или ЛГБТИ+. Но има и други страни, "принцески" страни, както би се изразила четиригодишната ви племенница, в които не се гледа с лошо око на две момичета, хванати за ръка, или на гей татковци, бутащи детска количка с близнаци в съботния следобед. Но дори и да имате късмета да се радвате на приятен и спокоен, лишен от осъдителни погледи и обидни подхвърляния живот на куиър човек, все пак съществува една невидима граница по отношение на ППИ, която, ако бъде прекрачена, дори в най-толерантното общество би могла да бъде проява на лош вкус. Независимо дали действието се развива в Симитли, Стокхолм или на Сатурн…

"Touch me, touch me, I wanna feel your body…"

Ако сте под 40 години, е малко вероятно да се сещате за този популярен през 80-те рефрен на поп-иконата Samantha Fox. Може да ви се струва нелепо сега, но всеки младеж, който по онова време си падаше по силно тупирани бретони и дупета в деним, мечтаеше да докосне Samantha по всеки възможен непристоен начин. Сега обаче изобщо не се вълнуваме от прическата на британската певица. Въпросът е друг. Според неофициалния кодекс за ППИ какви трябва да са приемливите параметри на физически контактмежду двама хомосексуални индивида на публично място? Да оправиш яката на ризата или да махнеш прашинка от сакото на любимия не се брои за сериозно прегрешение, а по-скоро за безобиден, безкрайно сладък жест на интимност.

Когато обаче става въпрос за докосване по интимните части или дори само за държане за ръце, винаги трябва да се има предвид не само конкретната обстановка, но и държавата. Защото да се натискате с гаджето си, докато похапвате хумус в ресторант в Абу Даби, е като да дърпате дявола за опашката. Всички знаем какво се случи със Саманта от Sex and the City, когато попадна в подобна ситуация с един датски предприемач!…

Заигравка под масата

Виждали сме подобни сцени във филмите. Фин женски крак в копринен чорап масажира чатала на седящия отсреща на масата красавец по време на бизнес среща или семейна коледна вечеря. Той се поти и върти очи и е очевидно, че би дал всичко, за да може да изреве гръмогласно от удоволствие по средата на основното с патица. Да прокарваш пръстите на крака си по вътрешната част на бедрото на любимия, докато другите на масата се тъпчат с ордьоври и бистрят политиката, е не само сравнително безопасна секси заигравка, но и красноречив намек за това, което ще последва по-късно в спалнята. Thumbs up от мен!

Да разрошиш косата му

Много хора мразят след като са прекарали половин час в стилизиране на прическата си с всевъзможни гелове и спрейове, да се появи изневиделица леля Цецка и в спонтанна проява на роднинска привързаност, да зарови скованите си от артрит пъсти в косата им, обявявайки с възхита колко много са пораснали. Да затъкнеш непокорен кичур зад ухото на любимия или да пригладиш щръкналия му бретон (само не е с наплюнчен пръст!) определено те поставя в графата "Загрижен партньор, с когото дори един щъркел би поискал да свие гнездо."

Неговият чатал е неговата крепост

Отдавна отмина времето на барове като The Glory Hole в Долен Манхатън, чиито стени бяха покрити дупки с големината на пенис, подканящи клиентите да се отдадат на дръзки лудории. През 2021-а да сграбчиш юнашки гаджето си за чатала би се счело за проява на лошо възпитание и неуважение към партньора и дори и най-големите "кралици" в бара биха ви отправили един от онези “вземете си стая в хотел, пичове” погледи. Ако все пак сте отишли в бар специално предназначен за круизинг, правилата са други...

Да туийтнеш любовта

В наши дни човек трябва да бъде изключително внимателен, когато публикува лични съобщения и признания в любов, както и снимки с по-интимно съдържание в социалните медии. Преди да качите в някой от профилите си селфи как с гаджето се гушкате в леглото или се целувате на плажа на фона на залязващото слънце, трябва да сте го попитали предварително дали има нещо против. Лийкването на съдържание с подобен характер в медийното пространство без изричното съгласие на вашия партньор може да доведе до, меко казано, главоболни последствия. Затова моят съвет е да държите заека в шапката и да отложите номера с изваждането му оттам, докато и двамата не сте напълно сигурни, че това няма да ви коства неприятности.

"Целуни ме, хайде, целуни ме"

Не, няма го тук Борис Солтарийски, който в разгърдената си бяла риза страда прекомерно заради измамна любов. Заглавието на песента му обаче е добър преход към темата за целуването на публични места. В страни като Франция, Гърция и Италия се счита за напълно нормално представители на един пол да си разменят бързи, спонтанни целувки по бузите или дори в уста при среща или запознанство. Една ефирна целувчица по носа обаче би предизвикала сериозни негативни реакции, защото тя говори за съвсем друго ниво на интимност между двама души. Ако пък натиснете любимия си в метрото и напъхате езика си в гърлото му, може да сте сигурни, че останалите пътници няма да ви аплодира ентусиазирано като на финала на сладникава романтична комедия на Hallmark Channel. Общо взето, трябва да се внимава с уж невинната целувка и винаги да се прилага с удоволствие и мярка.

И все пак, ако сте толкова влюбени в половинката си, че искате да го изкрещите в лицето на целия свят, не се колебайте и целувайте на воля! Да си свободен да демонстрираш любовта си без страх и задръжки е фантастично чувство. Само помнете едно: Понякога дискретните прояви на интимност са по-красноречиви и по-романтични, отколкото безпардонните такива, на които в Холивуд, без да им мигне окото, биха поставили етикета "R-rated for sexual content."

Последвайте Out.bg в Facebook и Instagram за още новини.

Споделете вашите новини и истории на spillthetea@out.bg.

Прочетете още