Proud #OUTGuide: Какво ще правим този юни

Дилян Ценов

Снимка: Halston / Netflix

Светът е зажаднял за истински Pride Month, след паузата миналата година. В сезона на честването на Прайд, най-новият #OUTguide обръща поглед назад към миналото на ЛГБТИ+ общността. Историята на модния дизайнер Halston, ЛГБТИ+ енциклопедията на Matthew Todd, онлайн изложбата 50 Years of Pride, подкастът Homo Sapiens, и два бонуса в лицето на новия епизод на Friends и новия албум на Clara Luciani.

ТЕЛЕВИЗИЯ

Halston

Roy Halston е сред иконите на американската мода и една от личностите оформили образа на 70-те и 80-те в Америка. Jackie Kennedy, Bianca Jagger и Liza Minnelli са само част от звездите, носили негови дизайни. През май месец тази митична нюйоркска персона беше представена на цяло едно ново поколение благодарение на едноименния лимитиран сериал на Ryan Murphy в Netflix. Сериалът проследява шеметната история на Halston, изкачването му към върха и трагичното падение в началото на 90-те. В главната роля влиза Ian McGregor, а поредицата от пет епизода е истинска визуална приказка, каквато само Ryan Murphy може да разкаже – пълна с диско, брокат, мода, драма... и да не забравяме и Krysta Rogriguez в ролята на Liza Minnelli.

KИНО

Friends: The Reunion

Седемнадесет години след финала на „Приятели”, шестимата актьори, с които няколко поколения са отраснали, се събират отново на екран за един епизод. „Приятели: Отново заедно“ (достъпен в HBO GO) е заснет без сценарий и в него актьорите не влизат в роля, а се обръщат назад и разказват за всички емоции от времето на работата си по сериала. Освен тях, с коментари се включват популярни личности като David Beckham, Justin Bieber, Cindy Crawford, групата BTS, Cara Delevingne, Lady Gaga, Синди Крауфорд, Кара Делевин, Лейди Гага, Kit Harington, James Corden, Tom Selleck и Reese Witherspoon. Специалният епизод е дело на режисьора Ben Winston, а продуценти са Kevin Bright, Marta Kauffman и David Crane.

КНИГА

Pride, Matthew Todd

Британският писател, журналист и бивш главен редактор на Attitude, Matthew Todd обръща поглед назад към най-важното събитие за ЛГБТИ+ общността в световен мащаб: прайда. И по-специално неговата история от времето на Стоунуолските бунтове през 1969 г. до наши дни. С помощта на разкази на личности като Maureen Duffy, David Furnish, Johnatan Blake, Bisi Alimi и други преки свидетели на началото на ЛГБТИ+ движението, Todd събира в едно книжно тяло една необикновена история. Безценно съкровище, в което фактологията се смесва с личните свидетелства. Текстът е илюстриран с фотографии, вестници и други графични материали, помагащи да добием представа за епохата. Препоръчително четиво за всеки, който иска да разбере какъв път е извървят от онази юнска вечер в Гринуич Вилидж, до това днес еднополовите бракове да са възможни в развитите страни.

АЛБУМ

Cœur - Clara Luciani

Clara Luciani e едно от най-свежите имена в съвременния френски поп, който продължава да се развива в последните години. Да не говорим, че гей мъжете я обикнаха заради комбинацията от небрежен външен вид, меланхоличен глас, диско звучене и надъхващи текстове. Този месец изпълнителката изкарва своя втори албум, Cœur. Описан от самата нея, като „шик, фънки и секси”, албумът ни връща към златните години на френското диско и синглите на Claude François, които още се слушат по студентските партита във Франция. Или иначе казано, изпълнителката на La Grenade, пуска клип точно навреме за летните партита. Ослушвайте се, и междувременно прослушайте Le reste - песента, с която Luciani тийзна публиката още през април.

АРТИСТ

50 Years of Pride

Ако книгата на Matthew Todd ви се струва прекалено дълго четиво, съветваме ви да хвърлите едно око на онлайн изложбата 50 Years of Pride. Официално отворена миналата година по повод годишнината от първия прайд в САЩ, колекцията от снимки и текст е все още достъпна на официалния сайт на GLBT Historical Society. Организирана от  GLBT Historical Society, San Francisco Arts Commission Galleries и San Francisco Pride, изложбата представлява изчерпателна панорама на ЛГБТИ движението, започнало със Стоунуолските бунтове през 1969 г. Освен репортажните фотографии и други визуални материали, колекцията е придружена и със синтезирани обяснения на всички важни промени, довели до разрастването на прайда такъв какъвто го познаваме днес.

ПОДКАСТ

Homo Sapiens

Подкастът на Allan Cumming и Chris Sweeney е един от най-слушаните ЛГБТИ+ подкастове. Със забележителните си 126 епизода (към юни 2021) поредицата се посвещава на всички важни елементи за общността. Двамата водещи обсъждат интересите на ЛГБТИ+ хората, социалните особености на общността, или канят конкретни личности, които разказват своя личен и професионален опит пред микрофона. Дискриминацията в приложенията за запознанства, куиър приятелствата, ЛГБТИ+ безопасни места, секс и връзки, любов от пръв поглед, децата на семействата от общността... Накратко, всичко, за което се сетите.

Последвайте Out.bg в Facebook и Instagram за още новини.

Споделете вашите новини и истории на spillthetea@out.bg.

Прочетете още