Предизборни въпроси: Николай Хаджигенов за равнопоставеността и София Прайд

Снимка: Николай Хаджигенов / Facebook

Предизборните въпроси на Out.bg са изпратени до политическите партии ГЕРБ, БСП, "Има такъв народ", ДПС, "Демократична България" и "Изправи се! Мутри, вън!". Изпратили сме запитването си към всички политически партии с поне 4% подкрепа (според последното проучване на агенция "Алфа Рисърч"). Предизборните ни въпроси са подготвени със съдействието на Иван Кехайов.

Отговорите са от името на адвокат Николай Хаджигенов, водач в листите на коалицията "Изправи се! Мутри, вън!" в 25 МИР - София и 16 МИР - Пловдив и не представляват обща позиция на коалицията. Редакторският екип на Out.bg все още очаква отговорите на останалите партии и при отговор планира да ги покани на дебат на живо по темата.

OUT.BG: Каква позиция заемате по отношение на речта на омразата към ЛГБТ хора в публичното, медийното и онлайн пространството в България?

АДВ. ХАДЖИГЕНОВ: Речта на омразата е зло сама по себе си без значение към кого е насочена, но през последните години се превърна в правителствена пропаганда от "патриотичните политически формации", че и не само, което не само ни връща в някакво тъмно средновековие, но ни изстрелва далеч от цивилизованите общества.

OUT.BG: Каква е вашата позиция, по отношение на идеята за въвеждане в Наказателния кодекс на квалифицирани състави за престъпления, извършени по хомофобски или трансфобски подбуди (на основата на сексуална ориентация и полова идентичност или изразяване на пола), поради по-специфичния характер и мотив на такива деяния?

АДВ. ХАДЖИГЕНОВ: Твърдо ЗА. С уговорката, че дори да ги въведем днес, ще отнеме години, докато се появи ефективност по прилагането им. Пример с домашното насилие, което е налице „само ако е извършено в къщи“ според МВР. Цитата е от собствената ми практика по темата.

OUT.BG: Каква е вашата позиция относно узаконяването на съвместното съжителство (за хетеросексуални и хомосексуални двойки) и равнопоставеност на всички семейства, независимо от пола, половото самоопределение и ориентацията на партньорите?

АДВ. ХАДЖИГЕНОВ: Темата за съвместното съжителство и равнопоставеност не следва да бъде разглеждана самостоятелно, доколкото става дума за права. Наличието на по-малко права и или ограничаването на права на отделни групи без значение по какъв признак е незаконно.

Противоречи на Конституцията и Европейската конвенция за защита правата на човека.

В качеството ми на граждански активист и правозащитник за мен е абсурдно през 2021г. у нас да има обезправени хора по какъвто и да било признак. Самата идея, че някой е по-човек от някого е недопустима.

За съжаление изследванията показват неразбиране и неодобрение по темата от над 70% от българите, което е и причината политиците да бягат с писъци от темата.

Изключително трудно е да сложим открит гей човек на видимо място в листите или дори да сложим достатъчно жени в листите на коалицията и въпреки, че успяхме да се преборим с това, сме безкрайно далеч от дори приблизително равно съотношение мъже-жени. Един арменец, двама роми и това е. Толкова по темата с равенството. Тепърва започваме след 30г. "демокрация" и още сме до никъде.

OUT.BG: Каква е вашата позиция, относно провеждането на ежегодното шествие "София Прайд"? Бихте ли подкрепили бъдещо негово издание?

АДВ. ХАДЖИГЕНОВ: Подкрепям "София Прайд" от самото начало, почти не съм пропускал да взема лично участие в него, като водя и трите си деца, когато са във България.

OUT.BG: Проблемите в достъпа до здравеопазване на ЛГБТИ+ общността са на системно ниво и се нуждаят от системно адресиране. Как гледате на тези проблеми? (За контекст: Извън обществено регулираните отношения в здравеопазването и достъпа до него, определени в Закона за здравето и Закона за здравното осигуряване, НПО организации, застъпващи се за правата на ЛГБТИ+ общността получават сигнали от представители на общността за това, че са били третирани неравно от лекари и дори им е била отказвана медицинска помощ под друг предтекст. Други съобщават, че са били обект на вербални обиди и подигравки от страна на медицински персонал заради сексуална ориентация или полова идентичност. Транссексуалните хора в повечето случаи получават отказ от страна на медици за посрещане на специфичните им здравни потребности.)

АДВ. ХАДЖИГЕНОВ: Да, това е огромен проблем и за съжаление няма да бъде решен от текст в някой закон, който няма да доведе до прилагането му. Примерите са безброй. Това е дълъг и много сложен процес, в който една малка част са законодателните промени. Този проблем е срещан при всички малцинствени групи и е безумно да бъде отказана медицинска помощ някому без значение от причините.

Последвайте Out.bg в Facebook и Instagram за още новини. Споделете вашите новини и истории на spillthetea@out.bg.

Прочетете още