И последните предложения за Евровизия вече са ясни

Андреа Драгов

Снимка: Montaigne / Twitter

Към днешна дата имаме 39 песни за конкурса. Остава неясен статусът на Беларус, чието предложение беше дисквалифицирано заради политическия му привкус, а именно пропаганда в подкрепа на диктатурата на президента Александър Лукашенко. Днес ви представяме песни № 16 до 20.

На 4 март излязоха 4 песни, като вече покрихме Румъния в предишната статия.

Белгия изпраща групата Hooverphonic, която съществува от 1995-а насам. Същата трябваше да представлява страната и миналата година, но начело с друга певица. Завръщането на Geike Arnaert, вокалистката от 1997 до 2008 г., изглежда, допринесе за по-топъл прием на тазгодишното парче The Wrong Place.

То разказва историята на жена, съжалила за секса за една нощ на следващата сутрин, представена в клипа като призрачна булка, която накрая отсича главата на мъжа. Почитателите на групата ще усетят завръщане към старото ѝ звучене за разлика от миналогодишната Release Me, посветена на починалия баща на басиста Alex Callier.

2020:

2021:

Песента на Молдова беше представена на помпозна церемония в Москва, чийто водещ Филип Киркоров е композиторът на песните за 2020 и 2021 г. Самият той представлява Русия през 1995 г., а оттогава насетне е продуцирал и композирал множество песни за конкурса, включително Беларус 2007, Украйна 2008, Русия 2014, 2016, 2019 и Молдова 2018. Това не е и първото участие на певицата с украински корени Natalia Gordienko, която се качва на сцената в Атина през 2006 г. заедно с един от членовете на бившата бой банда O-Zone, Arsenium.

Тя беше избрана още миналата година на националния финал на Молдова, където взе първото място и при жури, и при зрители. Докато миналогодишната балада Prison се стори на мнозина старомодно драматична, тазгодишното парче Sugar се радва на далеч по-голямо одобрение и буди сравнения с неосъществената Украйна 2019. Внимание, клипът отново завършва с обезобразена мъжка глава, превърната в торта.

2020:

2021:

Дойде редът и на домакините да разкрият песента си. Нидерландия също запази избора си от 2020 г., а именно открития гей суринамец Jeangu Macrooy. Докато предложението му за 2020 Grow беше по-скоро поджанр на християнската музика, това за 2021 (Birth of a New Age) е допълнено с народни ритми от родината му, а припевът е изцяло на сранантонго, креолски език на базата на английския. За нито една от двете не се очаква да донесе втора поредна победа на страната, но разнообразието, което внася певецът и композитор, определено се вписва добре в темата на събитието.

2020:

2021:

Ден по-късно, на 5 март, последваха песните на Австралия и Сърбия. Те двете също дадоха втори шанс на миналогодишните си избраннички да ги представят на конкурса.

Австралийката Montaigne се определя като би- и демисексуална и се старае да пише песни както за мъже, така и за жени. Тя ще представи страната си с Technicolor, след като миналата година спечели Eurovision – Australia Decides с Don’t Break Me. Тя залага на ярки цветове и неконвенционални сценични костюми, с разликата, че тази година темата е самоовластяването, а миналата беше раздялата с личност, която те кара да изглеждаш като клоун.

2020:

2021:

Сърбия ще бъде представлявана от женското трио Hurricane, част от което е Сања Вучић (приблизително Саня Вучич), участничката им за 2016 г. Интересното е, че нейната солова песен, както и миналогодишната им обща носят същото заглавие на различни езици (Goodbye; Hasta la vista), както и подобен смисъл зад текста. Тази година заглавието също е на испански (Loco Loco), но и в двата случая песните им са основно на сръбски с няколко вметнати думи на английски. И двете песни са танцувални, като бих определил настоящата като смесица от кей поп и турбо-фолк.

2020:

2021:

Можете да си припомните 20-те разгледани до момента песни в материалите ни досега и във видеото тук:

Очаквайте обзор на българската песен и всички останали държави в идните 4 седмици. А ако сте от по-нетърпеливите, направо отивайте на официалния канал.

Последвайте Out.bg в Facebook и Instagram за още новини.

Споделете вашите новини и истории на spillthetea@out.bg.

Прочетете още