Подкастът "Градски детектив" разследва живота на ЛГБТИ+ общността по време на социализма

Коста Каракашян

Снимка: "Градски детектив"

Вече няколко пъти разказахме за монументалните събития в малък бар в Ню Йорк, а именно Стоунуолските бунтове, които дават начало на Прайд движението по света. Приятелите ни от подкаста "Градски детектив" забелязват огромното богатство от изложби, филми и аудиоматериали по темата и решават да си отговорят на въпроса какво всъщност се с случвало в България паралелно тук, зад Желязната завеса. 

За да стигнат до отговорите, те се допитват до социолога Вероника Димитрова, ръководител на изследването, представено в изложбата „Хомосоц“ на фондация GLAS през 2019 г. и Лъчо, който разказва истории от първо лице. С тяхна помощ екипът се опитва да си представи "какво е било да си гей в Народна република България – във времената, когато държавата се е опитвала да смаже всяко различие"?

А какво е запалило интереса на "Градски детектив"? Ана Благова от екипа на подкаста ни споделя: "Две неща ни провокираха да се обърнем към миналото на ЛГБТИ+ хората в България. Първото е една история, придобила вече измеренията на градска легенда - за шествие артисти от оперетата из София през '62 и '63-та година, което според историка Михаил Груев има характер на ЛГБТИ+ проява. Второто бяха впечатляващите подкасти и аудиозаписи, които излязоха в последните години, като The Sound of Pride, Remembering Stonewall, канадския The Village. В Северна Америка постепенно се е оформил хубав архив с устните истории на участници в тези събития, което  ни се стори много ценно и решихме да се обърнем към нашата история. Би било страхотно постепенно и в България да се оформи такъв архив."

Разбира се, нещо много ключово за Прайд е, че тези истории натрупват сила и страхопочитание с всеки следващ разказ. При въпроса ни дали тези истории от българското минало са останали, Ани отговаря: "Вероятно има много геройски истории, които поради стигмата и законово наложената омерта са останали скрити и които тепърва ще откриваме. Със сигурност участниците в първия прайд, а преди това - от похода за равноправие, организиран от БГО "Джемини" през 2005 г. са герои. За нас герой е Лъчо, който се съгласи да говори в нашия подкаст."

В четвъртия сезон на "Градски детектив", който продължава до октомври месец, можем да очакваме още четири истории, които ще ни разходят из улиците на София чрез звуци от различни периоди на съществуването ѝ.

Чуйте епизод 25: Преди да има прайд на "Градски детектив" тук:

Текстовете в епизода чете Стефан Иванов, а музиката е дело на Aнгел Додов.

Последвайте ни в Facebook и Instagram за още новини.

Споделете вашите новини и истории на spillthetea@out.bg.

Прочетете още