Първите 5 избрани песни за Евровизия 2021 са налице

Андреа Драгов

Снимка: Eurovision / Twitter

Евровизия е песенен конкурс, радващ се на широк интерес от куиър общността. Той се провежда непрекъснато в продължение на 64 години до миналата, когато беше отменен заради световната пандемия от COVID-19. Тази година организаторите са подготвени да го осъществят в три различни сценария: с намален капацитет на зрители и делегации в духа на социалната дистанция, без изпълнители, но с живи антракти и водещи, или изцяло виртуално.

Мнозина от артистите, които бяха избрани миналата година, ще получат втори шанс да представляват държавите си, но с нови песни, тъй като правилата на конкурса не позволяват композиции, по-стари от септември на предходната година, да участват.

Към момента 24 от 41 участници са потвърдили завръщането на артистите от миналата година, а в още 3 те се борят наравно с други изпълнители за мястото си на конкурса. Нашата представителка Виктория Георгиева, която беше първа при залозите за победител при отменянето на конкурса миналата година, се завръща, като феновете ще имат възможността да помогнат с избора на песен. Този месец предстои излизането на първото ѝ EP a little dramatic, което ще съдържа 5 чисто нови песни, от които една може да бъде избрана за Евровизия. Освен тях Ugly Cry, която излезе още ноември, ще участва в надпреварата за българска песен.

Що се отнася до вече избраните, можем да чуем песните на Албания, Израел, Франция, Украйна и Литва и да ги сравним с миналогодишните им предложения.

Започваме с Албания, която по традиция избира песента си на ежегодния Festivali i Këngës (Фестивали и Кънгъс - "Фестивал на песента"), който по подобие на Евровизия е вдъхновен от Фестивала в Санремо. Проведе се в три вечери преди Коледа 2020, като миналогодишната победителка Arilena Ara не взе участие. В крайна сметка победата отиде при Anxhela (Анджела) Peristeri с песента Karma, която се вписва в тенденцията Албания да изпраща драматични балади в изпълнение на вокалистки с мощни гласове. По албански обичай песента предстои да бъде преработена, но изпълнителката увери почитателите, че ще бъде запазена на албански език. Чудим се коя от двете песни би се справила по-добре, тази от 2020 или 2021 г.:

2020:

2021:

Месец по-късно, на 25 януари, беше избрана и песента на Израел. Там се проведе последното състояло се издание на конкурса досега (през 2019 г.) след убедителната победа на Netta с Toy. Изпълнителката, избрана за 2020, Eden Alene, представи 9 песни, като в крайна сметка победител стана Set Me Free.

След избора Израел бързо спадна в класацията по залози за победител, тъй като очаканията бяха големи спрямо миналогодишната ѝ песен Feker Libi ("Любов моя" на амхарски). От по-етно парче на 4 езика (амхарски, английски, арабски и иврит) минаваме на по-съвременно звучащо само на английски и иврит, като все още не е изключено да бъде представено изцяло на иврит на сцената. А на вас кое ви допада повече?

2020:

2021:

5 дни по-късно беше ред на Франция да избере представителя си. След година, в която нямаше национален финал, тази година дебютира новият телевизионен формат C’est vous qui décidez ("Вие решавате"). В него се включиха 12 участници, като след два кръга гласуване за безапелационен победител беше обявена певицата с ирански и сръбски корени Barbara Pravi с песента ѝ Voilà ("Ето"), след като се нареди на първо място в класацията и на журито, и на зрителите.

Тя е и авторката на последните две участия на Франция на Детската Евровизия, като през ноември 2020 г. нейната композиция донесе на държава ѝ първата победа във формата. За разлика от по детски жизнерадостните песни, тази, с която ще представя Франция, е интроспективна и изчистена. Пее за желанието си да бъде чута и видяна и като изпълнителка, а някои я оприличават на Édith Piaf.

След избора ѝ Франция достигна върха при залозите за победител, докато миналата година някои предричаха последно място за красавеца Tom Leeb с песента Mon Alliée (The Best In Me). Коя предпочитате вие?

2020:

2021:

На 4 февруари пък беше разкрита песента на Украйна. След вътрешна селекция от жури, включващо победителката на Евровизия 2016 Джамала, сред 3 песни беше избрана "Шум" – техно етно парче, на смесващата фолклор с електро музика група Go_A. Тя спечели миналогодишния национален финал Вiдбiр с песента Соловей ("Славей") и скоро след отменянето на конкурса беше преизбрана от украинската телевизия, за да получи шанс да се изяви пред паневропейската публика.

Според правилата на конкурса, песните трябва да са с продължителност, непревишаваща 3 минути, а "Шум" е около 4 минути, та предстои да чуем преработената версия по-натам, но засега можете да сравните двете предложения в оригиналните им варианти:

2020:

2021:

Два дни по-късно се проведе литовският финал. За никого не беше изненада, че групата The Roop, която трябваше да представи Литва през 2020 г. беше преизбрана с над 50% от зрителските гласове. Тяхната песен On Fire беше дълго време спрягана за победител и отново бързо превзеха първото място при залозите след като Discoteque беше обявена за песента представител през 2021 г.

Популярността на групата се дължи в голяма степен на харизматичния фронтмен, както и щурата хореография с ръце, която ни представи миналата година. Кое предпочитате - дийп хаус предложението им или денс-рок звученето?

2020:

2021:

Очаквайте скоро представянето на следващите 5 песни. До месец се очаква да се запознаем с всички 41 от тях.

Евровизия тази година ще се проведе в Ротердам, Нидерландия, на 18, 20 и 22 май.

Последвайте Out.bg в Facebook и Instagram за още новини и споделете вашите истории и новини на spillthetea@out.bg.

Прочетете още