#OutVoyage: Из малките улички на Хонконг далеч от туристическите капани

Хонконг е интересен и динамичен град. Истината на централните улици не е особено далеч от филмите, които сме гледали с участието на Jackie Chan. По територия, двоен по размерите на София-град, Специалният административен район Хонконг привлича с приемствеността си към ЛГБТИ+ общността, красивите обграждащи планини, плажовете, храната и богатата история.

Когато посещават Хонконг, много от туристите се насочват към определени туристически забележителности като Victoria Peak, Disneyland и Tian Tan Buddha. Аз? Аз имах мисия да изследвам малките улички и не толкова популярните места. Но какво толкова може да се намери из малките улички на Хонконг? – Точно това, което търсех – автентична храна, автентични хора и нотка на авантюризъм (разбира се, с мярка!). Нека ви запозная с резултата от моите хедонистични, културни и природни изследвания в Хонконг.

Sai Kung – раят за всеки ценител на морските дарове.

Разположен в северната част на Хонконг, този малък квартал предлага прекрасни морски гледки и морски дарове, които не бях виждал или ял през живота си. Морските дарове се продават директно от лодките на рибарите, като се прехвърлят чрез дълга пръчка. Уговорката за цената става винаги на висок тон, като в повечето случаи, рибарят е на печалба. Разходка из малките улички на този квартал разкрива ежедневието на хората – кой решил да продава храна, кой плажни стоки, или пък сувенири. Sai Kung показва непринудената страна на Хонконг, без излишна суета или капани за туристи, съществуващ за чиста наслада.

Monkey Mountain (Kam Shan Country Park)

На няколко спирки разстояние, от където бях отседнал, планината с маймуните е скритият оазис на Хонконг – когато влезеш, се изгубваш в зеленина, природа и гора, като не може и да си помислиш, че си в един от най-гъсто населените градове в света. Да, както името подсказва, в този парк има много (много!) маймуни. Не е уместно да се носи храна, освен ако не искате да свършите в болница - никой не е спечелил битка със семейство маймуни досега!

Нелегалният апартамент

Скрит в една от многоетажните сгради на Монкок, се намира апартамент – ресторант. Без официален сайт, само хората, които разбират от гурме храна, знаят за неготовото съществуване. Въпреки, че е скъпо удоволствие, си заслужава – храната е феноменално сготвена от професионален готвач на свободна практика и виното е без дъно. В края на вечерта си тръгваш екстремно доволен, въпреки празният портфейл.

През нощта в Монкок

Монкок е мястото където готините се разхождат и събират. Гъстотата на население на готини хора там е много по-голяма от гъстотата на население на града! Там можеш да намериш много неща – от цели скрити молове за аниме играчки, ресторанти на 10-тия етаж с феноменални гледки, нощен пазар с десетки хиляди посетители, до цяла улица с магазини за декоративни рибки. Монкок е място за приключения само по себе си, което е напоено с динамизъм, човешки истории и забава.

Хонконг е едно от онези места, които с удоволствие посещаваш втори, трети и десети път, като всеки път откриваш нещо ново. Хонконг е чувство за дом и уют сред тълпата. 

Очаквайте следващото издание на #OutVoyage скоро и последвайте Иван в Instagram и Out.bg в Facebook и Instagram.

Прочетете още