#OutOriginals със Симеон Тодоров за голата фотография и любовта към тялото

Коста Каракашян

В днешното издание на #OutOriginals се срещаме със Симеон Тодоров, пловдивския фотограф зад Instagram профила @simosnima и галерията pLOVEdiv - емблематично пространство, което подкрепя безвъзмездно изкуството на нови артисти. 

*откъс от интервюто*

КОСТА: Разкажи ни как започна да се занимаваш с фотография?

СИМО: Историята е доста смешна. Никога не съм искал да се занимавам с фотография. Написах един проект, който подадох абсолютно на шега към Фондация "Отворени изкуства". Проектът спечели и извднъж се оказа, че няма кой да го снима.

Той се казваше "Проект Т" и се занимаваше с рака на тестисите, тъй като в България тогава беше на първо място в Европа по късно диагностициране на рак на теститите. Това е вид рак, който абсолютно се лекува, ако се хване навреме. За съжаление нашия мачизъм в България ни кара да не ходим на лекар навреме, приемаме го за нещо странно и също исках да заформим този диалог.

Разказах на приятели, че търсим фотогораф. Развиха се така нещата, че първите професионални снимки, които направих, не бяха на лица, а на тестиси и пениси. В проекта се включиха страшно много популярни лица, които не мога да назова, защото така сме се разбрали. Имахме двама републикански шампиони в различни спортове, DJ-и, от всякакви сфери на работата се включиха хора.

КОСТА: В момента виждаме, че снимаш различни модели с различни телосложения. Защо според теб е важно да виждаме разнообразие в този контекст?

СИМО: Много ми се иска тези модели, които досега не съм публикувал в страницата си, да добият тази смелост. В крайна сметка, ако ти не обичаш себе си и своето тяло, няма кой друг да го обикне, както е казала любимата ми драг кралица RuPaul. Важно е и другите хора да видят, че красотата има различни измерения. Това не са всичките красиви модели и този фалшив свят, който виждаме в Instagram.

Гледайте цялото видео интервю тук, за да научите още за Симо и работата му.

Последвайте Симо в Instagram и Out.bg в Facebook / Instagram.

Прочетете още