#OutOriginals с Деян Барарев за киното и идентичността

Коста Каракашян

Снимки: Деян Барарев / "Байкал"

В днешното издание на #OutOriginals се срещаме с Деян Барарев, режисьор на късометражния филм “Байкал”.

"Байкал" разказва историята на двама приятели - Филип (Иван Станчев) и Стоян (Александър Цеков), които не са се виждали от много време. Двамата се разбират да се видят, да пият бира и да гледат мача. Но срещата им започва неочаквано, след като Стоян идва облечен като жена. 

Деян ни разказа за творческия си път, снимачния процес на “Байкал” и вдъхновението за изследване на темата. Избрани откъси са последвани от цялото видео интервю.

КОСТА: Първият твой филм, който ми направи впечатление през 2012 беше "Ботев е идиот". Той стана доста популярен заради заглавието и провокацията и е един страхотен късометражен филм.

ДЕЯН: Аз се радвам, че си се запознал първоначално с него. Този филм показва един много различен поглед към света и е един от първите ми филми, всъщност. Бих казал, че оттогава до този филм, за който ще говорим днес, има доста извървян път. Доста по-различен е този от "Ботев е идиот" и е интересно да се види тази промяна.

КОСТА: Много от хората, които ни гледат са млади хора, които се занимават с изкуство. Интересно им е да научат как протича един процес, така че това е интересна посока за разговора. Разкажи ни за новия филм, който се казва “Байкал”. Откъде дойде заглавието и за какво се разказва филмът?

ДЕЯН: Интересна е историята с това откъде дойде заглавието. Дълго време имах идея за една особена връзка между двама души, които не успяват много да достигнат до един друг.

Когато накрая я разказах на една моя приятелка и колежка, която живее в Сърбия, Горна Йованович, тя влезе в проекта, за да ми помогне да го избистря. Двамата измислихме историята и тя написа сценария, който е наистина много хубав. Още тогава тя реши, че трябва да го кръсти на нещо, което да не издава за какво е филма, но да създава една мистерия.

Беше ми хрумнала една идея с един пистолет, който е руска марка “Байкал”, който е кръстен на езерото и оттам тръгна всичко. Така решихме, че това е заглавието на филма. И всъщност този пистолет е обвързан и със самия сюжет на филма.

Двамата герои, които са близки приятели от детството, са се разделили във времето и след време пак се виждат. Единият идва облечен по-провокативно, идва облечен като жена и провокира другия да се поразкрие и той малко или много. Пистолетът е свързан с игра, която са играли като малки, една по-опасна игра.

КОСТА: Много ме грабна взаимдействието между двамата. Това е една много лична история. В двамата герои се вижда и миналото им и провокацията с женските дрехи веднага вкарва нова посока на техните отношения. 

ДЕЯН: Да, идеята е единият от тях, като човек бидейки по-смел, да провокира другия да се поотпусне и да признае някои неща, които е прикривал досега. Той е с друг вид костюм и маска, така да се каже.

КОСТА: Интересното във филма, е че става въпрос и за сексуалната ориентация, но и за идентичността на единия герой, който се обича като жена. Никъде не се коментира директно неговата сексуалност. Как се появиха тези две теми в сценария?

ДЕЯН: Това беше интересно развито. Може би не се казва директно във филма кой от героите какъв е и какво иска. Но идеята беше постепенно това да се разкрие през тези недоизказани и премълчани неща. През погледи и реакции, противоположни на това, което искат да си кажат двамата герои. И по този начин да се създаде една платформа, откъдето да започне да се говори за основната тема на филма, а именно идентичността, и в контекста на това неизказано желание между двамата. То може да е приятелско, а може и да е повече от това, но това го оставям за свободна интерпретация на зрителите. 

КОСТА: Какво ти направи впечатление от работата с драг персоната?

ДЕЯН: Това, което разбрах от Алекс, който прави такива пърформънси в драг, е че това е едно освобождаване, през което той може да каже конкретни неща чрез образите, които създава. Така успява да бъде по-смел и да каже неща, които не би могъл, ако просто си е той. За мен това беше learning experience, защото не бях толкова запознат с тази култура. 

"Байкал" бе представен на Международния кинофестивал в Тирана и In The Palace Short Film Festival. Предстои онлайн премиерата му.

Гледайте цялото видео интервю тук, за да чуете и съветите на Деян към младите артисти, решили да се занимават с кино.

Последвайте Деян в Instagram и "Байкал" в Facebook / Instagram.

Прочетете още