#OutMaking: Прея и Жоро Пеев за шеметното видео към "Пожар"

Коста Каракашян

Снимки: Жоро Пеев / Сториборд към "Пожар"

Срещаме се с магнетичната Прея и режисьора на последното ѝ видео Жоро Пеев, за да ни разкажат повече за съвместната им работа по "Пожар". Новият сингъл на Прея определено е highlight от последните месеци на годината. Днес в новата ни рубрика #OutMaking двамата творци ни споделят как се е материализирал този проект и какво ново можем да очакваме от тях.

КОСТА: Поздравления за песента и клипа! Как се роди идеята за “Пожар”? Първо текстът ли дойде или музиката?

ПРЕЯ: Благодаря! Някак си, паралелно се родиха и текстът и музиката. Аз винаги съм знаела, че ще имам парче, в което ще се пее за пожар, защото самата дума много ми харесва фонетично и ме вълнува това, че звученето ѝ перфектно си пасва със самото значение - звучи страстно и опасно. Аз си имам леки лингвистични наклонности, които съчетани с музикалните, резултират в ей такъв брейнсторминг. (смее се) И просто един ден, на сесия в студиото, в която сме се събрали с моя музикален съмишленик Денис да си творим, той ми пусна инструментала и аз веднага почнах да нареждам върху него мелодията, а след това и думите на това, което се превърна в “Пожар”.

КОСТА: Вече известно време работиш с Денис Попстоев по музиката - как протича процеса ви обикновено?

ПРЕЯ: Ние с Денис работим в жестока симбиоза - много ни е добре. Почти винаги сме супер въодушевени от това, което си пускаме един на друг, непрекъснато се надграждаме и не спорим - винаги се аргументираме, така че другият да разбере, а и двамата сме отворени за експерименти, за чиито резултати в крайна сметка се оказваме на едно мнение. И двамата сме от типа хора, които искат да са по-добри от вчера и които са отворени за нови конпцепции, дори да са в потенциален разрез с ценностите ни, така че си вървим напред и нагоре за ръчичка и сме се прицелили високо.

КОСТА: Това също не е първата колаборация с Жоро - как решихте да работите заедно отново?

ПРЕЯ: Истината е, че “Пожар” беше първото видео, което трябваше да заснемем заедно, бяхме започнали подготовка от лятото, но 2020 ни се забърка в плановете и ни принуди да го оставим за по-късно. Ние, все пак се мобилизирахме и успяхме набързо да осъществим lyric видеото за “Не сега”, тъй като то изискваше много по-малко подготовка и ресурс от “Пожар” и все нещо трябваше да излезе, при все че музика има. 

КОСТА: Жоро, поздравления и на теб за клипа!

ЖОРО: Благодаря!  Нека използвам и аз момента да те поздравя, особено за поредицата от лайвове в Instagram, които правиш с (любимите ми) български артисти. Гледам ги с интерес.

КОСТА: Много благодаря! Във видеото виждаме един мистичен нощен вайб - как дойде тази идея за точно това видео?

ЖОРО: Мисля, че едно от първите неща, които измислих за този клип беше сцената със свещниците и като че ли тя зададе този тон. За мен беше много важно да избягам от буквализма, защото песента си борави с много конкретни метафори и обрисува много ясна картина, докато я слушаш. Затова търсих начини как да предам заряда на песента, без да използвам истински огън или асоциираните с огън и пожар цветове и картини. Исках клипа да добавя нови пластове и тълкувания, стремях се да интерпретирам темата по индивидуален начин и да не взимам очаквани решения.

КОСТА: Стайлингът във видеото също е ваше дело. Разкажете ни малко за четирите визии - аз съм голям фен на черния латекс! 

ПРЕЯ: Да, много се радвам, че най-сетне се престраших да бъда пълноправен член на стайлинг екипа - в случая, състоящ се от мен и Жоро. Общо взето, се повлиях от сториборда, който Жоро беше направил за цялостното усещане, направих един борд в Pinterest с вдъхновения, материи, десени и т.н., от който заедно да изберем 4 конкретни линии, след което започнах да издирвам подобни дрехи в интернет, докато той обикаляше магазини за материали.

С харнеса от колани от първата визия имахме казус, че намерихме точния в един сайт, но нямаше опция за експресна доставка и Жоро реагира, купувайки няколко различни кожени колани, които ние срязахме и направихме на харнес бюстие. Според мен се получи даже много по-оригинално.

Латексовото костюмче и на мен ми е любимо, там интересното е, че го открих в един сайт, поръчах го, пристигна и ми беше много голямо, стесних го максимално при шивачка, а през това време Жоро откри клипче, на което Lizzo е с абсолютно същия сет и оттогава се шегуваме, че ни го е дала назаем за клипа. 

КОСТА: В клипа виждаме един много силен, женствен и fabulous образ на Прея. Имате ли съвет как и нашите читатели да станат толкова fierce?

ЖОРО: Много ми беше интересно да си играем с този аспект (по-скоро да го наблюдавам), защото Прея притежава някаква абсурдна харизма и магнетичност и това моментално я прави перфектната муза за някой като мен.

Най-лесното нещо, което ми хрумва като съвет е едно много смешно клише, за което може би не мислим в особено сериозен контекст, но това е фразата "To channel your inner..." еди-кой си. Реално това значи да се опиташ да въплътиш в себе си качества (които си мислиш, че нямаш), присъщи на някой твой идол или човек, на когото се възхищаваш. Да се опиташ да влезеш под кожата им и да гледаш през техните очи. Може би тази техника е на принципа на помощните колела и ако се "упражняваш" достатъчно, скоро няма да имаш нужда от тях.

КОСТА: В клипа има и нещо вещерско и сюрреалистично - има свещник, закачен на стената, кристална топка, черно коте и, разбира се, косата на Прея обвиваща камерата. Кое беше най-голямото приключение по време на снимките?

ЖОРО: Всеки кадър си беше приключение, защото навсякъде трябваше на правим по нещо неадекватно – като това да закрепим всичките плитки на Прея върху камерата или да монтираме двата свещника на обърнатата маса против волята на гравитацията и да напаснем окото и устата на Прея точно където трябва. С котката беше лесно, защото имаше благ характер и успяхме сравнително бързо да направим кадрите, за което благодарим на още по-благата й стопанка Мила Роберт.

КОСТА: Прея, за теб кой беше най-забавният момент от снимките?

ПРЕЯ: Целият снимачен процес беше жестоко преживяване. Екипът ни беше чудесен, освен че си вършеха безупречно работата, някои цял ден си танцуваха на парчето, a Жоро е прекрасен, уравновесен и супер талантлив, така че аз дори и на 14-ия час кипях от енергия и можех още толкова да издържа. 

КОСТА: Жоро, а твоят най-любим момент е?

ЖОРО: Определено сцената с черното латексово костюмче, което, както Прея спомена, после случайно видяхме облечено от Lizzo в един нейн лайв. Тази сцена беше най-динамична за снимане и съм много доволен от енергията и поведението, които успяхме да извадим.

КОСТА: Какво ново предстои?

ЖОРО: Подготвям няколко нови видеа за различни изпълнители, едно от които трябва да излезе около Коледа, но не бива да издавам повече.

ПРЕЯ: С Жоро още същия ден, след като приключихме със снимките и донесохме всички багажи вкъщи, седнахме и на по чаша уиски започнахме веднага да мислим за следващия клип. А пък с Денис усилено работим по втория ми студиен албум – EP, главно с песни на английски, тъй като много ни се иска да изнесем изкуството си и навън.

ДВАМАТА: Очаквайте нови неща от нас съвсем скоро. <3

Последвайте Прея и Жоро в Instagram, последвайте Out.bg в Facebook / Instagram и гледайте "Пожар" тук:

Прочетете още