#OutInterview с Nicola Formichetti - за Chromatica, творческата енергия и справянето с хомофобията

Коста Каракашян

В днешното #OutInterview се срещаме с Nicola Formichetti, именитият моден дизайнер, творчески директор, стилист, редактор и Fashion Director на Lady Gaga.

Ексклузивно пред Out.bg, Nicola разказва за работата по визиите на Lady Gaga за Chromatica, как да намерим своя собствен творчески път, пътят към приемането на себе си и какъв съвет би дал на българските куиър младежи, които се борят с хомофобията.

Гледайте интервюто тук или го прочетете преведно на български отдолу:

NICOLA: Вече си се преместил от Щатите?

КОСТА: Да, след като последно се видяхме с теб в Ню Йорк се върнах обратно в България, за да творя тук. Много се вълнуваме да си говорим днес с теб! Как е животът в Лос Анджелис? Последно когато се видяхме, беше в Ню Йорк, а вече си на ново място.

NICOLA: Странното нещо е, че като цяло не ми липсва Ню Йорк. Лос Анджелис доста ми допада, но съм сигурен, че скоро ще искам да се върна към Ню Йорк.

Като цяло не съм пътувал през последната една година, но същевременно съм доста по-зает в момента, защото при тези обстоятелства дистанционно се случват по няколко проекта едновременно. Ръководих няколко фотосесии по Zoom - във Бразилия, Китай, Япония. 

Първоначално, бях много против работата онлайн. За мен е важен личният контакт. В началото беше трудно и отказах да работя по този начин. Започнах да правя мини фотосесии вкъщи с близките ми приятели, с които прекарвахме карантината заедно.

Стараех се да творя активно и за мой късмет Lady Gaga живее съвсем близо, та снимахме доста заедно. Казахме си майната му на вируса и за нас беше важно да продължим да създаваме.

КОСТА: И да бъдете артисти и творци?

NICOLA: Да, точно, и да вдъхновяваме хората и един друг. Имах тази опора, така че това беше супер. Пробвах и по Zoom и се получи, просто трябва да имаш готин асистент, на когото можеш да се довериш на място.

Разбира се, иска ми се да съм на терен в Бразилия, работейки по проекта, но всъщност е доста забавно и онлайн. Току-що снимахме проекти в Маями и в Азия. С Азия има голяма часова разлика, събуждаш се и лягаш по късно.

Колко е часа в момента в България?

КОСТА: В момента е 10 вечерта!

NICOLA: Това е доста късно!

КОСТА: Разкажи ни малко повече за деветте аутфита на Lady Gaga за VMA наградите?

NICOLA: VMA наградите бяха първото живо предаване, което направихме. Имаше много подготовка - не бяхме само ние двамата, но работехме и с танцьори и сценография. Правихме си тестове за COVID всеки ден и се съобразихме с всички противоепидемични мерки.

Интересно е с всичките тези рестрикции. Нещо, което се стремяхме да направим, е да не си личи, че този сет е сниман по време на COVID. Искахме да включим всичките креативни неща, които Gaga олицетворява. Но същевременно, носенето на маска е изключително важно нещо. Зададохме си въпроса - как можем да предадем това послание по креативен начин?

Направихме дизайн на маските за всичките аутфити, който ги превърна в някакъв statement. Тя беше с дигитална маска, която се свързва с гласа ѝ и изобразява синусоида на звуковите вълни.

Първоначално искахме да има повече дизайн около маската, но в този си вид изглеждаше толкова готино, че нямаше нужда от друго. Създаваше малко усещане за филма Mad Max.

За червеният килим и за речите за наградите направихме малко по-glamorous маски, или футуристични или примитивни, за да подчертаят или да контрастират с целия аутфит. Винаги обичаме да си играем с тази идея.

Изглеждаше супер, защото ни напомни за предишната ни работа заедно по VMA наградите, като например роклята от месо. Гледахме на цялото участие в наградите като пърформънс арт и искахме да покажем че надеждата и креативността никога не умират.

КОСТА: Определено нещо, в което всички фенове на Gaga се влюбиха са изкуството и занаята, който тя винаги носи, както и чувството за зрелище и спектакъл. Беше много готино и за мен, защото усетих тази нотка от предишната ви работа, както и новите творчески идеи, като например всичките начини, по които може да се украси една маска. 

NICOLA: Абсолютно! Албумът Chromatica за нея цели да даде една нова дефиниция за това коя е тя като артист, но има елементи от всяка предна епоха и всички герои, в които Gaga се е превъплъщавала досега. Аз съм много наясно с нейната история и ни беше приятно да използваме нейното ДНК от албумите The Fame Monster, Born This Way и ARTPOP. Чувствахме се, че рисуваме върху тези идеи. 

Нещата, за които тя пее са доста лични и тъжни, но музиката е много танцувална. Искахме да създадем едно мрачно, но все пак цветно усещане. Затова си играем толкова с цветове, но без да е прекалено cheesy. Много се забавляваме да работим заедно и винаги гледаме напред. 

КОСТА: Това е страхотно!

NICOLA: Видеото за 911 излезе наскоро. Работихме с невероятен режисьор, Tarsem Singh. И двамата сме огромни фенове на работата му, особено на филма The Fall. Бяхме вдъхновени от неговото творчество и неговите идеи много пасваха на това, което Gaga искаше да направим.

Много съм благодарен и щастлив, че мога да работя по тези неща. Дори не го виждам като работа, а фактът, че мога да творя в тези времена. Много е важно хората да имат такава възможност. Може да става въпрос за рисуване или писане на музика или свирене на пиано или просто да говориш с някого. Важно е повече отвсякога да имаш своята си страст. Особено в тези тежки времена, едно такова занимание е почти като броня. 

Как е ситуацията в България?

КОСТА: В България беше доста интересно, защото освен пандемията имахме сериозни протести срещу правителството през есента. Трудно бе да бъдем отговорни към противоепидемичните мерки и да сме съпричастни към гражданското движение.

Мисля, че това, което казваш е много важно. Когато всичко прекъсна по време на пандемията, видяхме, че е важно да имаш занимание, което да те крепи. Всеки бе принуден да си зададе въпроса какво всъщност би правил в свободното си време.

Можеш ли да ни разкажеш малко как започна твоят творчески път? Как стигна дотук?

NICOLA: Мисля, че винаги съм бил креативен, но като малък бях дете, което живееше между Италия и Япония и никъде не се чувствах на място. Също така като гей - тогава не се бях разкрил.

КОСТА: Как беше да израснеш в Япония като гей?

NICOLA: Налагаше ми се да се крия и се вгълбих в манга и аниме жанровете, търсейки да разбера как точно съм различен. Търсех хора, които да мислят като мен. Тогава нямаше интернет и ровех в нещата, които можех да си купя на улицата.

Впуснах се в света на списанията, за да потърся хора като мен. Това беше много важно за мен и заради това се преместих в Лондон, когато бях на 18, защото всичките списания, които харесвах бяха от Лондон.

Преместих се там, за да се чувствам част от някаква общност, защото до този етап винаги се чувствах различен. Лондон беше една експлозия от цветове за мен. Започнах да излизам по клубове, да слушам музика и да опознавам себе си. Там можех да говоря много открито за чувствата си и това беше много полезно за мен.

Дори и днес, мястото, на което живееш е много определящо за това как ще се чувстваш. Предполагам в България все още е табу?

КОСТА: Да, за съжаление.

NICOLA: Въпреки че нещата по света стават по-добре, има тесногръди хора, както там, така и тук в Щатите. Много е важно да създадеш твое си семейство от приятели, с което да можеш да бъдеш честен и открит, за да опознаеш себе си по-добре. Имах голям късмет да намеря такова семейство в моите ранни 20 години.

Няколко години по-късно ми се наложи да се разкрия пред семейството ми в Япония и Италия и не беше лесно, но тогава вече бях по-силен, защото имах приятели и ново семейство до мен. 

Наистина вярвам, че за всичко си има причина. Оставих нещата да се развият естествено при мен. Когато се отвори една възможност, просто я преследвам. Никога не съм бил прекалено пресметлив.

Започнах да работя в магазин за мода, защото имах нужда да се издържам. Този магазин беше страхотен и оттам се запознах с редактори на списания, които ме поканиха да работя при тях и от списанията започнах да консултирам марки в Европа и оттам започнах да организирам фотосесии и така влязох в индустрията. 

До ден днешен, правя същото, което правех преди 20 години. Намирам нещата, които ме вдъхновяват и създавам истории и визии около тях. Намирам дизайнери и колаборатори за всеки проект в различен формат - може да е филм, корица на списание или Instagram снимка. Просто правя същото като преди 20 години.

Може би в момента е малко по-рафинирано и на по-високо ниво, с малко по-големи бюджети, но не чак толкова. Разбира се, важно е всеки да бъде възнаграден за труда си, но трябва да намериш нещата, които не чувстваш като работа.

КОСТА: Нещата, които би правил при всяко положение?

NICOLA: Да, нещата, които би правил и безплатно. То е твоята страст. Разбира се, и аз искам да еволюирам и да правя повече и повече неща. Но трябва да намериш какво ти казва сърцето. Не е това, което други хора очакват от теб. И е доста трудно, защото трябва да си честен със себе си. Затова смятам, че първоначално трябва да опиташ от много неща и да бъдеш свободен и да мечтаеш.

КОСТА: Нещо, което съм чувал да споменаваш и преди е колко са важни грешките по пътя. Важно е да пробваме и да се учим от грешките си, защото никой не се ражда с всички нужни знания. 

NICOLA: Абсолютно! Все още правя грешки до ден днешен. Много често от тях се ражда магията. Без грешки е доста скучно. Ако вече си перфектен в нещо, защо въобще да се захващаш? Има повече красота в това да пробваш нещо, да направиш грешка, да се научиш от него и така. Вярвам, че сме поставени на Земята, за да се учим и да я направим по-хубаво място.

Не обичам да правя грешки, но си е част от процеса. Важно е да бъдем отворени към това. Определно има какво да научим, особено ако тепърва започваш. Тогава е важно да не затваряш себе си и да се поругаваш, че си объркал. Постепенно с усилена работа ще намериш пътя си.

Ако не знаеш какво точно ти се прави, аз бих потърсил хора, които те вдъхновяват. Готино е да намериш героите си и да проучиш техните истории. Окей е да се вдъхновиш от тях и да ги копираш, да се вдъхновиш от биографията им, да влезеш в главата им и дори да копираш изкуството им.

Има цяла школа, която казва, че не трябва да копираме, но аз вярвам в точно обратното. Когато все още се учиш, е окей да имитираш стила на друг артист и постепенно се превръща в твоя стил, защото влагаш и твоя почерк. Всеки артист е минал през това.

Окей е да имаш различни герои и да видиш кой ти допада. Това е, разбира се, ако не знаеш какво точно искаш да правиш. Ако си сигурен, то продължавай да работиш яко и да правиш грешки.

КОСТА: Как обичаш ти да си почиваш между всичките проекти?

NICOLA: Много е важно как гледаш на работата си. Аз не гледам на моята работа като нещо тежко и съм в добро настроение. Опитвам се да остана спокоен. Не се вълнувам прекалено много, не се отчайвам прекалено много.

Гледам винаги да съм 100% в настоящия момент. Това е трик, който научих отдавна. Важно е винаги да си “тук”. Когато се лутаме прекалено много в емоциите и сме прекалено развълнувани, то оттам трябва да паднем надолу. И това постоянно движение нагоре-надолу може да ни подлуди, или поне мен!

Опитвам се да съм “тук” и медитирам, особено сутрин. За мен медитацията е много важна, защото отваря сетивата ни. За да творя, умът и тялото ми трябва да са чисти, за да мога да прекарам през тях всички идеи. Може би медитацията е моята форма на фитнес, но за душата. 

И се старая да не приемам всичко прекалено насериозно. Знам, че понякога една ситуация може да бъде сериозна, но се опитвам да се абстрахирам от себе си и да погледна отстрани, все едно чета историята в книга. Когато си вътре, може да се побъркаш. От малко по-голяма дистанция е по-добре. 

КОСТА: Благодаря ти! Исках и да поговорим за една от кампаниите ти за Diesel, Make Love Not Walls. Мисля, че това беше един много силен момент за света на модата, защото показа, че модата може да изрази нуждата за доброта и многообразието. Какво беше, според теб, влиянието на тази кампания и как стоят нещата днес?

NICOLA: Създадохме тази кампания преди Trump да спечели изборите. След като стана президент изведнъж нашето послание беше още по-значимо. Днес също е много значимо. 

Преди време гледах тези красиви снимки на именития фотограф David LaChapellе и той създаде тази голяма стена и имахме две племена, които си говореха чрез танц. Имахме различни култури и цветове и беше толкова красиво. Работихме с танцьора Sergei Polunin и вместо пистолети имахме тези фалшиви балонени оръдия, за да можем да се бием с цветя и танци и изкуство.

И до ден днешен това послание е много важно. Имаме нужда от повече доброта. Има прекалено много луди работи по света. За мен, да бъдеш добър е новия пънк днес. Да сме заедно на улицата не значи, че трябва да бъдем агресивни едни с други. 

КОСТА: Много се радвам, че говорим за това. Наскоро в България имахме ситуации с хомофобски атаки срещу ЛГБТИ+ тийнейджъри. Видяхме, че деца между 12-15 години са готови да нападнат други деца само заради това, че са ЛГБТИ+. Много е трудно да гледаш една такава ситуация и да кажеш на жертвите, че трябва да проявят емпатия в ситуация, в която са изпитали такава агресия. В момента нашата общност се бори с това и е хубаво да виждаме тези положителни примери. 

NICOLA: Тези деца, и нападателите, и ЛГБТИ+ децата, са повлияни от по-големите хора до тях. В момента всички имаме достъп до интернет и е невероятно, че можем да достигнем до тези деца, за добро и за лошо.

Важно е да ги научим какво означава добротата, а ако можем да го покажем и по готин начин, чрез музика и изкуство, още по-добре. Затова смятам, че да бъдем творци и да създаваме е още по-важно днес, защото можем да го използваме за да дадем положителен пример.

Цялата COVID ситуация напълно промени света и за да бъдеш релевантен днес ако имаш бизнес, трябва да мислиш за всичко това, включително как да бъдеш мил и добър. В наше време, да искаш просто да бъдеш богат и успешен просто е грешният вайб.

Надявам се, че нещата в България ще се подобрят!

КОСТА: Какво е твоето послание за куиър общността в България?

NICOLA: Намерете своето семейство в интерент или на други места. Смятам, че никога не си сам. Ние сме били на вашето място преди и сме успяли да оцелеем. Намерете приятели и семейство, което да ви подкрепя и станете част от нещо по-голямо от самите вие. Сигурен съм, че общности, към които може да се включите. И се надявам, че след време ще се смеем заедно на тези истории.

КОСТА: Много красив отговор. Благодарим ти за това интервю! Беше удоволствие за нас.

NICOLA: Надявам се, че мога да посетя и България един ден. Винаги съм искал да я видя!

Запознайте се с останалите участници в поредицата #OutInterview и последвайте Out.bg в Facebook и Instagram за още новини.

Прочетете още