#OutGuide: най-доброто за януари 2021

Дилян Ценов

Снимка: The Chilling Adventures of Sabrina

New year, new me… new #OutGuide! Време е за второто издание на рубриката, която запознава читателите с най-новото от популярната култура за последния месец.

Първият #OutGuide за 2021-ва забравя за драмата от миналата година и показва истинска шарена палитра от кино, телевизия, литература, музика и изкуство. Последният филм на Ryan Murphy, The Prom, новият сезон на The Chilling Adventures of Sabrina, новата книга на Капка Касабова, драг вселената на София куиър форум и за финал, едно гмуркане в историята на транссексуалността.

Ако се чудите с какво да преборите новогодишната депресия или с какво да се разнообразите след връщането на работа, следващите редове са за вас.

КИНО

The Prom

Ryan Murphy се връща към стилистиката на Glee и адаптира бордуейския мюзикъл The Prom за големия екран, с Meryl Streep, James Corden и Nicole Kidman в главните роли. Историята разказва за двама бродуейски актьори, чиито кариери са застрашени след провала на последния им мюзикъл. Към Dee Dee (Meryl Streep) и Barry (James Corden) се присъединяват застаряващата хористка Angie (Nicole Kidman) и барманът, завършил актьорско училище Trent (Andrew Rannels).

По същото време гимназиалната ученичка от Индиана, Emma (Jo Ellen Pellman), иска да доведе приятелката си на абитуриентския бал. Консервативната управа на училището не приема това и отменя бала на цялото училище. Така четиримата актьори се отправят към Индиана, за да застанат зад каузата, която да им донесе популярност. Неусетно това, което започва като ПР акция за четиримата актьори, се превръща в истинска благородна мисия.

Въпреки сладникавостта на мюзикъла (която донякъде е оправдана предвид жанра), The Prom е весела и цветна история, чиито наивитет и страхотни песни могат да бъдат приятно развлечение в следващите седмици.

ТЕЛЕВИЗИЯ

The Chilling Adventures of Sabrina, сезон 4

Четвъртият и последен сезон на The Chilling Adventures of Sabrina пренася отново зрителя в свръхествествената вселена на H. P. Lovecraft, на чието творчество се базира тази история. В новия сезон зрителят проследява историите на двете отделни Сабрини, които помним от трети сезон. Докато Sabrina Spellman живее на земята и посещава академията за вещици, Sabrina Morningstar властва в ада. По същото време Гринууд е завладян от хаоса и ужаса, донесени от проклятията на Father Blackwood.

Четвъртият сезон на сериала излезе в последния ден на 2020 г. и към момента е най-свежото попълнение в каталога със сериали на Netflix. А у нас е сред първите места на най-гледаните продукции в последната седмица. Ако търсите с какво да запълните дупката след The Undoing или The Crown, които несъмнено бяха най-силните заглавия на ноември 2020, The Chilling Adventures of Sabrina е приличен вариант.

КНИГИ

"Kъм езерото" на Капка Касабова

Капка Касабова, която от години живее и работи във Великобритания споделя страстта си към пътуванията и откриването на забравената памет в новата си книга "Към езерото". В нея тя тръгва на пътешествие в търсене на корените си. Потомка на македонци от Охридския край, авторката разказва историите на хората, живеещи около езерата Охрид и Преспа. Истории, които показват колко еднакви сме всъщност всички жители на Балканите и как георграфските граници, определяни от политическите режими, не могат да ни разделят. Защото онова, което е било преди нас, остава в нас и никоя ограда не може да го спре. Всеки човек, роден на Балканите ще намери частица от себе си в този разказ.

АРТИСТИТЕ

София куиър форум

Този месец селекцията ни отдава почит на всички драг артисти в България. Поводът е тазгодишното издание на София куиър форум, зад което застават художниците Ясен Згуровски и Боряна Росса. Темата на изданието е драг пърформанса в България с фокус върху 90-те години, когато са поставени основите на българската драг сцена такава, каквато я познаваме днес. Инициативата има за цел да създаде общодостъпен архив на тази история, който да провокира разговор между поколения драг изпълнители.

Това издание на СКФ ще включва изложба в галерия “Структура” и онлайн архив качен на официалния сайт на форума, където могат да бъдат намерени документални фото и видео материали на драг кралици, участвали в програмата на легендарни клубове като „Спартакус” (София), „Оскар Уайлд” и “Александър” (Варна) и “Калигула” (Пловдив). Към тези материали се добавят и серия интервюта с кралиците, както и с театрални режисьори и артисти, които показват изключително силното влияние на тази клубна среда върху театъра, музиката, телевизията, модата и лайфстайл изданията от 90-те.

АЛБУМЪТ

Mylène Farmer - Histoires de...

След премиерата на документалния филм L’Ultime Création през есента на 2020-та, миналия месец Mylène Farmer издаде албума Histoires de… (от фр. Истории за...). Най-новият й албум е компилация в три части, съдържаща най-големите й хитове: Souviens-toi du jour, Je te rends ton amour, Fuck Them All, Oui mais non, Libertine, Pourvu qu’elle soit douce, Du temps, C’est une belle journéе, и други. В третата част на албума е включена също така песента L’âme dans l’eau, която беше показана за първи път в документалния филм през есента. А първата част се състои изцяло от култови концертни изпълнения, в които певицата представя нови версии на познатите парчета. Histoire de… е идеалният повод да се върнем към френския поп.

ПОДКАСТЪТ

Adventures in Time and Gender

Достъпен в Spotify, Adventures in Time and Gender е художествен подкаст, в който небинарен персонаж пътува със своя говорещ куфар през вековете в търсене на историята на транссексуалността. Трите епизода разказват как обществото от XIX и началото на ХХ век е поставило основата на съвременните възприятия за транссексуалност и небинарност.  Първият епизод ни връща още в античността в търсене на първия транс човек, вторият се фокусира върху оформянето на концепцията за транссексуалност, а третият включва серия от интервюта с небинарни и транс хора. Adventures in Time and Gender е кратка и увлекателна история, която обръща поглед назад във времето, за да обясни част от процесите в настоящето.

Пропуснали ли сме нещо любимо? Последвайте Out.bg в Facebook и Instagram и ни тагнете с #OutBG и #OutGuide, за да споделим и вашата селекция.

Прочетете още