#OutGuide: най-доброто за март 2021

Дилян Ценов

Снимка: Netflix

Време е за ежемесечния културен #OutGuide. Този месец препоръчваме суровата неаполска реалност и прекрасната Sophia Loren, скандала около Woody Allen, нова и свежа българска поезия, хомоеротични фантазии на гръцкия бряг и един патриотичен подкаст за СЕКС и драма. Вие си изберете...  

КИНО

The Life Ahead

На 86 години Sophia Loren отново се появява на широкия екран след близо 10 годишна пауза. The Life Ahead, достъпен в Netflix, разказва историята на Мадам Роса, възрастна еврейка, преживяла Холокоста и бивша проститутка. Днес тя приютява в дома си деца на секс работници и се грижи за тях. В момент, в който животът постепенно я напуска, на пътя й се появява Момо, дете от Сенегал, което изкарва прехраната си с дребни кражби.

Първоначално Роса не иска да го приюти в къщата си, но с времето дистанцията между двамата се скъсява, докато накрая тя не си дава сметка, че истинското приятелство може да се появи навсякъде и не познава възраст. Филмът е режисиран от Edoardo Ponti, син на Sophia Loren. В близо час и половина режисьорът разказва една история на фона на неаполския пейзаж, в която бруталното и нежното вървят ръка за ръка.

ТЕЛЕВИЗИЯ

Allen v. Farrow

Allen v. Farrow е документален сериал от четири части, който представя нов поглед върху обвинението в сексуално насилие срещу Woody Allen, включващо Dylan, тогавашната му седемгодишна дъщеря, последвалия процес за попечителство, разкриването на връзката на Allen с осиновената дъщеря на Farrow, Soon-Yi Previn, и последиците от случилото се през следващите години.

Сериалът, вече достъпен в HBO GO показва интимни кадри от домашен семеен филм, съдебни документи, полицейски доказателства и непоказвани до момента аудио записи с ексклузивни, задълбочени интервюта по темата. Новият документален сериал включва интимен поглед върху връзката на Farrow и Allen, двойката, която в продължение на десетилетие прави заедно тринадесет филма. Днес те са обект на едни от най-големите холивудски скандали от последните години.

КНИГА

„И скакалците сънуват”, Александър Габровски

Колкото и да е горчива тази истина, съвременната българска поезия има голяма нужда от млади имена, които да внесат нова енергия в една все по-снобарска среда. За момента 18-годишният Александър Габровски се очертава да бъде сред тези имена. След като печели през 2018 г. националната стипендия за млади таланти "С усилия към звездите" на фондация "Културни перспективи", ученикът от Варна издаде през февруари първата си стихосбирка, "И скакалците сънуват" с логото на Жанет 45.

С необичайна за младата си възраст прозорливост, Александър засяга теми като времето, миналото, преходното и непреходното, младежките трепети и връзката ни с онова, което е било преди нас. Изчистена от претенциозни нюанси, поезията на Александър е свежа глътка въздух в новата българска поезия и eдин обещаващ дебют за младия автор.  

АРТИСТ

Хомоеротичните фотографии на Helias Doulis

Helias Doulis е 23-годишен фотограф от атински произход, който живее в Лондон и е работил в редица държави: САЩ, Франция, Германия, Мароко и др. В най-новия си фотографски проект, Parabyss: A Nurtured Nature той се връща към родната си страна и запечатва с обектива си пет интимни истории между мъже на фона на гръцките брегове. В една сурова и девствена среда, той показва мъжките тела в моменти на най-дълбока уединение и плътски наслади.

На границата между морето и земята виждаме един чувствен портрет на хомосексуалните връзки, които често могат да разцъфтят само когато никой не гледа. Самият Helias Doulis не се определя като фотограф, а като поет. Един поглед към Parabyss: A Nurtured Nature доказва, че това определение е заслужено.

АЛБУМ

Jane Birkin, Oh! Pardon tu dormais...

Докато американските музикални медии говорят за новия албум на Sia (Music), ние обръщаме поглед към Франция, където Jane Birkin издаде първия си албум след Enfants d’hiver (от фр. Деца на зимата), излязъл през 2008 г. За новият си албум, Oh! Pardon tu dormais... (О, извинявай, ти спеше...), Birkin работи с композиторите Etienne Daho и Jean-Louis Piérot, които създават музиката на този любовно-еротичен албум.

Всички текстове са на Birkin и в комбинация с нежния й глас ни връщат към есенцията на френския поп. Иронията е, че най-голямата французойка сред британките ни припомня хубавата страна на френските клишета и пее с неподражаема класа и стил за онова, което французите правят най-добре – любов.

ПОДКАСТ

СЕКС и драма: Подкастът

Цветелина и Антония са положили знойните си тела върху автентично родопско одеало, с което приветстват слушателите да си пуснат втория епизод на СЕКС и драма: Подкастът. Темата този път е патриотизмът, а премиерата беше ден преди националния празник на България.

В епизода дълъг час и петнайсет минути Цвети и Антония коментират с типичните за тях ирония и сарказъм клишетата около българския патриотизъм, животът в чужбина и връзката между тези неща с тяхната страница за поезия "Вайръл стихове за секс и драма".

Подкастът изобилства от ирония – нещо, което виждаме ежедневно и в стихотворенията им. Така че ако имате нужда от развлечение, разпускане и най-вече от секс и драма (а то кой няма нужда поне от второто?!), подкастът на Цвети и Антония е за вас.

Последвайте Out.bg в Facebook и Instagram за още новини. Споделете вашите новини и истории на spillthetea@out.bg.

Прочетете още